Росія: нова загроза для незалежних ЗМІ, неурядових організацій та активістів

Amnesty International заявила, що хвиля несправедливих та надмірних  штрафів, що стягуються урядом Росії з незалежних ЗМІ, неурядових організацій та правозахисників, є новим етапом посягань на права людини в Росії.

“Російська влада знову націлилась на незалежні організації та окремих осіб, але на цей раз їх зброя – нищівні штрафи. Використовуючи безліч драконівських законів, влада накладає один штраф за іншим. Це виглядає скоординованою атакою, спрямованою на те, щоб критично налаштовані до уряду організації зникли зовсім “, – зазначила Наталія Звягіна, директорка офісу організації Amnesty International в Москві.

Останньою жертвою цієї скерованої атаки є журнал The New Times, один з провідних критичних засобів масової інформації у Росії. 26 жовтня компанія The New Times була оштрафована на суму 22 250 000 рублів (348 000 дол США) за “ненадання редактором, телеканалу або видавцем інформації про отримання коштів”. Це найбільший штраф, який на сьогодні накладено на ЗМІ в Росії.

Журнал був змушений припинити випускати свою друковану версію в 2017 році після того, як через його репутацію нелояльного до режиму ЗМІ, йому відмовили рекламодавці. Тепер зіткнувшись із цим важким штрафом, The New Times знаходиться на межі банкрутства.

Також 26 жовтня на Фонд Андрія Рилькова – видатної російської організації, що виступає за реформування політики в галузі наркотиків, – наклали штраф у розмірі 800 000 рублів (12 500 дол США) за розповсюдження “пропаганди наркотичних речовин”. В статті, через яку наклали штраф, йшлось що про те, що фонд надає доступ до медичних послуг людям, які вживають наркотики.

“Той самий фінансовий удар, який влада використовує проти своїх критиків у ЗМІ, одночасно використовується проти тих, хто висловлює критичну думку щодо низки політичних питань”, – сказала Наталія Звягіна.

Лише кілька днів тому суд наклав надзвичайно великий штраф у розмірі 1 000 000 рублів (15 600 дол США) на Transparency International Russia після того як організація програла справу щодо звинувачення про наклеп, висунуте людиною з близького оточення Володимира Путіна.

У той же час російські суди в значній мірі не змогли захистити правозахисників від нападів на їхню репутацію з боку державних засобів масової інформації.

Раніше в цьому місяці правозахисник з Єкатеринбурга Сергій Зіков на Уралі та Олександр Куніловський, активіст опозиції з Тюмені на півночі Сибіру, ​​були оштрафовані на 300 000 рублів (4 700 дол. США) та 290 000 рублів (4500 дол США), відповідно, за порушення російських надмірно суворих правил, що регулюють громадські збори.

“Ми закликаємо російську владу негайно припинити цей жорстокі напади на організації громадянського суспільства та припинити використання репресивного законодавства задля несправедливих покарань”, – сказала Наталія Звягіна.