Росія: Мирного активіста, засудженого за новим репресивним законом, має бути звільнено

Ув’язнення мирного опозиційного активіста в Росії за порушення нового закону держави про публічні зібрання є шокуючим та цинічним нападом на свободу висловлювання, заявила сьогодні Amnesty International.

"Цей цинічний крок показує, що, в порівнянні з затягуванням розгляду кримінальних справ проти мирних протестувальників у минулому, зараз влада створила собі найкоротший шлях до ув’язнення активістів. Бути мирним активістом в Росії стало більш небезпечно, ніж будь-коли за ці роки. "
Джон Далхусен

Ільдар Дадін був засуджений московським судом до трьох років ув’язнення за неодноразові антиурядові вуличні протести. Він є першою людиною, якій винесли вирок, спираючись на закон, що був введений в силу в 2014 році та карає за неодноразові порушення правил громадського зібрання.

«Шокуючий вирок Ільдара Дадіна демонструє, як російська влада використовує закон про публічні зібрання, щоб прискорити процес ув’язнення мирних протестувальників», — сказав директор програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Джон Далхусен.

«Цей цинічний крок показує, що, в порівнянні з затягуванням розгляду кримінальних справ проти мирних протестувальників у минулому, зараз влада створила собі найкоротший шлях до ув’язнення активістів. Бути мирним активістом в Росії стало більш небезпечно, ніж будь-коли за ці роки», – відмітив Джон Далхусен.

За останніми змінами в російському жорстокому законі про публічні зібрання кримінальну відповідальність несе кожен, хто порушив закон більше, ніж двічі, протягом 180 днів.

Окреме порушення закону, наприклад, мирне зібрання без попереднього дозволу влади, карається штрафом або до 15 днів адміністративного арешту. Три такі порушення представляють собою кримінальний злочин, який карається до п’яти років ув’язнення.

Першим таким порушенням Ільдара Дадіна, за яке він був затриманий, був протест проти засудження мирних активістів так званої Болотної демонстрації 7 травня 2012 року в Москві.

З того часу він був оштрафований або затриманий чотири рази за подібні «порушення».

З 30 січня 2015 року, відколи сплинув останній з 15 днів його адміністративного утримання, він знаходився під домашнім арештом, отримавши дозвіл виходити з дому лише для відвідування судових слухань. Після сьогоднішнього вироку його взяли під варту.

Суддя московського Басманного суду засудив Ільдара Дадіна до трьох років тюремного ув’язнення, незважаючи на те, що представники звинувачення клопотали про дворічне ув’язнення.

«Глибоко тривожним є те, що російська влада «легалізувала» власні порушення прав людини та зараз активно втілює це в життя», — каже Джон Далхусен.

«Ільдар Дадін має бути терміново та беззастережно звільнений, а Росія повинна анулювати цей репресивний та несправедливий закон».

Як інакодумці в Азербайджані піддаються цілеспрямованим кібератакам?
13.03.2017
Ільдар Дадін: «Вранці і на вечірній перевірці фельдшери чують крики побитих»
01.03.2017
Росія: Закон про «іноземних агентів» за чотири роки скував некомерційні організації і позбавив їх голосу