Росія: Кримські активісти засуджені в результаті несправедливого судового процесу

Величезні тюремні строки аж до двадцяти років, винесені сьогодні двом українським активістам російським військовим судом, стали результатом несправедливого судового розгляду, за час якого викрились достовірні твердження застосування катувань, заявила Amnesty International.

"Весь цей процес був влаштований з метою надіслати сигнал. Він був використаний у російській пропагандистській війні проти України і схожий на показові процеси над дисидентами сталінської епохи "
Богдан Овчарук, прес-секретар AI в Україні

Військовий суд у російському місті Ростов-на-Дону засудив кінорежисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення, а еколога і антифашистського активіста Олександра Кольченка до 10 років за звинуваченнями у «тероризмі», які вони заперечують і називають політично вмотивованими. Обидва були звинувачені у підпалах офісів проросійських груп після російської окупації Криму минулого року.

“Весь цей процес був влаштований з метою надіслати сигнал. Він був використаний у російській пропагандистській війні проти України і схожий на показові процеси над дисидентами сталінської епохи”, — заявив Богдан Овчарук, прес-секретар Amnesty International Ukraine, який був присутній на судових засіданнях, у тому числі під час сьогоднішнього вироку військового суду в Ростові-на-Дону.

“Цей процес був глибоко помилковим. Достовірні свідчення про застосування тортур та інших видів жорстокого поводження були проігноровані судом. Як Сенцов, так і один з головних свідків звинувачення, стверджували, що їх катували”.

“Будь-які свідчення, отримані через тортури чи інші види жорстокого поводження, мають бути відкинуті, звинувачення у „тероризмі“ мають бути зняті, а Сенцов і Олександр Кольченко мають бути або звільнені, або постати перед справедливим цивільним судом”.

Міжнародне гуманітарне право вимагає, щоб Росія, як держава, що окупувала Крим, здійснювала кримінальне переслідування будь-яких підсудних у цивільних судах за українським законодавством.

Близько мільйона біженців з Південного Судану в Уганді покинуті напризволяще
22.08.2017
Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова
11.08.2017