Росія: Федеральна влада має негайно та рішуче відреагувати на погрози громадським та політичним активістам

Російська федеральна влада має відреагувати на серію тонко завуальованих погроз з боку політичного керівництва Чечні, спрямованих проти деяких відомих правозахисників, представників ЗМІ та політичних діячів. Ці загрози не слід сприймати легковажно. Вбивству журналістки Анни Політковської у 2006 році та викраденню і вбивству чеченської правозахисниці Наталії Естемірової у 2009 році передували подібні загрози.  Цього разу до списку тих, кого стосуються погрози, з-поміж інших, потрапили правозахисники Ігор Каляпін, відомий за свою правозахисну діяльність у Чечні, та Лев Пономарьов, головний редактор «Еха Москви» Олексій Венедиктов та політичний активіст Ілля Яшин.

Ці загрози є подальшою зловісною ознакою триваючого тиску на незалежні громадські організації та правозахисників у Росії, за час якого все більше і більше незалежних громадських організації було названо «іноземними агентами», а чотири закордонні організації отримали статус «небажаних» і заборону працювати в Росії.

Починаючи з 12 січня Голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров та особи з його найближчого оточення зробили низку підбурювальних заяв із агресивною риторикою стосовно тих, кого вони назвали «ворогами народу» та Росії, і «зрадниками». У своїй початковій заяві, під час зустрічі із журналістами на честь Дня російського друку, Кадиров закликав до суду над «позасистемною опозицією» (опозиційними політичними групами, не представленими у парламенті) за її «підривну діяльність».

Заява Рамзана Кадирова привернула багато критики, особливо з боку правозахисників та інших захисників громадянських та політичних свобод у Росії. Ті, хто публічно розкритикував Кадирова негайно зазнали тиску та переслідувань. Елла Памфілова, Уповноважена з прав людини, була єдиним посадовцем федерального рівня, що розкритикувала заяву Кадирова, назвавши її «безглуздою» та «ведмежою послугою» Президенту Росії. Майже відразу після цього їй зателефонував депутат Державної Думи з Чечні, Шамсаїл Саралієв, який вимагав щоб вона вибачилася перед Рамзаном Кадировим. Депутат Красноярської міськради, що засудив Кадирова за цю ж заяву через пост у соціальній мережі дуже швидко відмовився від своєї критики і заявив, що він «переконався у авторитеті лідера Чеченської Республіки» після того, як з ним зв’язався «представник Чеченського народу».

16 січня Голова чеченського Парламенту та близький соратник Кадирова Магомед Даудов опублікував заяву в «Грозний-Інформ», рупорі чеченського керівництва, в якому він звинуватив «недержавні і «правозахисні» організації з Америки та Європи» у розпалюванні минулих конфліктів у Чечні. Він згадав незалежну радіостанцію «Ехо Москви» та телеканал «Дождь», а також перерахував деяких відомих правозахисників, представників засобів масової інформації та політичних активістів, звинувативши їх у державній зраді та інших злочинах. Він повторив свої нападки у дуже провокаційний та образливий спосіб принаймні у двох дописах на Instagram, в яких він також лишив тонко завуальовані погрози проти тих, кого він окреслив словами «проплачені маріонетки» та «зрадники». Разом із погрозами Даудов опублікував фотографії частини тих, кого він перерахував. За цим послідували подальші публікації, а також особисті і загальні нападки, в тому числі і з боку Рамзана Кадирова особисто.

Ці погрози було виголошено в атмосфері ворожнечі щодо критиків влади та інших незгідних у Росії, апогеєм якої стало вбивство відомого політичного активіста Бориса Нємцова у лютому 2015 року. Наразі є цілий ряд кривавих інцидентів і вбивств правозахисників та інших критиків влади, які явно залишаються нерозслідуваними російською владою. Серед них вбивство Наталії Естемірової, яке для всієї Росії стало знаком того, що правозахисна діяльність та навіть просто публічні висловлювання у Чечні є дуже ризикованими заняттями.

Саме група хоробрих правозахисників з інших частин Росії під керівництвом Ігоря Каляпіна та його НДО «Комітет проти тортур» (яку було ліквідовано після того, як російська влада включила її до списку «іноземних агентів») організувала Зведену мобільну групу по Чечні заради забезпечення здійснення правозахисної діяльності у Чеченській Республіці. З того часу дана Група і особисто Ігор Каляпін зіштовхнулися з цілим рядом погроз та переслідувань, від спроби агресивно налаштованих чоловіків з Чечні закидати їх яйцями під час прес-конференції у Москві, до підпалу офісу Групи в Грозному, столиці Чечні, 13 грудня 2014 року, а також його погрому розлюченим натовпом під час «протесту» під його вікнами 2 червня 2015 року. Жоден з цих випадків не було ефективно розслідувано владою, незважаючи на велику кількість доступних доказів, включаючи записи відеоспостереження.

З огляду на такий набір погроз та переслідувань, спрямованих на правозахисників, співробітників засобів масової інформації і політичних активістів, особливо тих, що працюють у Чечні, та триваючу безкарність таких діянь, російська федеральна влада просто зобов’язана негайно та рішуче розслідувати ці погрози та атаки та вжити всі заходи для того, щоби відповідальні постали перед судом. Більше того, тим, хто зазнав погроз, нападів та переслідувань в зв’язку із правозахисною діяльністю, має бути терміново надано захист. Як перший крок, російська влада має публічно визнати законну діяльність правозахисників.

Росія: Засудження бібліотекарки за зберігання «екстремістських книг» демонструє повну неповагу до верховенства закону
07.06.2017
Ільдар Дадін: «Вранці і на вечірній перевірці фельдшери чують крики побитих»
01.03.2017