Росія: довгоочікуване звільнення сочинського активіста, ув’язненого за абсурдними звинуваченнями

«Довгоочікуване звільнення активіста, ув’язненого після свого протесту проти руйнівних для навколишнього середовища наслідків Олімпійських Ігор в Сочі, безсумнівно є величезним полегшенням для нього та його родини, але його ув’язнення за абсурдними звинуваченнями стало яскравим прикладом обурливої тактики російської влади, яка використовується, щоб змушувати критиків мовчати», — повідомила сьогодні Amnesty International.

"Після місяців зростаючого міжнародного та внутрішнього тиску російська влада нарешті поступилася і погодилася звільнити Євгена. Проте, насправді це лише цинічний хід російської влади, єдиним наміром якої було утримання його за ґратами – геть як з очей, так і з думки – під час Олімпіади "
Сергій Нікітін, директор Amnesty International Russia.

Євгена Вітішка, члена громадської організації «Екологічна вахта по Північному Кавказу» було ув’язнено на 15 діб у лютому 2014 року за сфабрикованими обвинуваченнями в «хуліганстві» після того, як його звинуватили у «лихослів’ї на автобусній зупинці». Відразу після закінчення цього строку, він почав відбувати трирічний термін покарання за, нібито, пошкодження огорожі, за якою було приховано незаконну забудову, що зводилася на захищеній лісовій території.

Сьогодні суд прийняв рішення про його звільнення, яке набуває чинності 20 листопада, після відбуття активістом половини терміну свого покарання у тюремній колонії в Тамбовській області Росії.

«Після місяців зростаючого міжнародного та внутрішнього тиску російська влада нарешті поступилася і погодилася звільнити Євгена. Проте, насправді це лише цинічний хід російської влади, єдиним наміром якої було утримання його за ґратами – геть як з очей, так і з думки – під час Олімпіади», — каже Сергій Нікітін, директор Amnesty International Russia.

«В першу чергу його взагалі не мали ув’язнювати. Те, що він відбув 20 місяців у тюремній колонії є величезною помилкою. Наступним кроком виправлення цього знущання має бути зняття з нього всіх обвинувачень».

Його було заарештовано та ув’язнено після того, як він та його колеги влаштували акцію протесту проти вирубки лісів, масштаб якої невпинно розширювався, а також проти іншої шкоди навколишньому середовищу, спричиненої зведенням Сочинського Олімпійського парку.

Під час ув’язнення Вітішка влада закидала його звинуваченнями, щоб заблокувати можливість його умовно-дострокового звільнення. Величезний перелік абсурдних «порушень» включав передачу предмету одягу іншому ув’язненому, якому було холодно, сидіння на ліжку в несанкціонований час і навіть «халатність у ставленні до прополки помідорів», яка була частиною його примусової праці.

Amnesty International закликає російську владу зняти з Євгена Вітішка усі обвинувачення.

Як інакодумці в Азербайджані піддаються цілеспрямованим кібератакам?
13.03.2017
Ільдар Дадін: «Вранці і на вечірній перевірці фельдшери чують крики побитих»
01.03.2017
Росія: Закон про «іноземних агентів» за чотири роки скував некомерційні організації і позбавив їх голосу