Росія: Активістку оштрафували за репост статей про ЛГБТКІ у Facebook

Російська влада повинна скасувати абсурдний «закон про пропаганду гомосексуальності» і припинити кримінальне переслідування активіст/ок, заявила Amnesty International, після того як Євдокії Романовій призначили великий штраф за перепост статей про ЛГБТКІ  у соціальній мережі.

Вчора самарський суд визнав Євдокію Романову винною у адміністративному правопорушенні «пропаганда нетрадиційних сексуальних стосунків серед неповнолітніх в інтернеті» і оштрафував її на 50 000 рублів. Висунуті проти неї звинувачення пов’язані з посиланнями, які вона опублікувала у Facebool в 2015 і 2016 роках, зокрема – на статтю у Guardian про Ірландський референдум за легалізацію одностатевих шлюбів і статтю Buzzfeed про ЛГБТRІ виставку в Санкт-Петербурзі.

«Абсурдні звинувачення, висунуті Євдокії Романовій, є сумною ілюстрацією ситуації, в якій зараз перебувають активісти, що працюють з темою ЛГБТКІ в Росії. Навіть елементарне право поділитися статтею з інтернету з друзями тепер обмежене відверто дискримінаційним та гомофобним законом»,

– заявив Денис Кривошеєв, заступник директора програм Amnesty International в Європі та Центральній Азії.

«Закон про «пропаганду гомосексуалізму» застосовується не тільки для переслідування таких людей, як Євдокія Романова. Він використовується, щоб сіяти страх і невпевненість серед ЛГБТКІ-активістів у всій країні. Ми знову закликаємо російську владу скасувати цей закон і поважати право кожної людини на свободу вираження поглядів».

Євдокія Романова входить до місцевого відділення ЛГБТКІ-організації «Аверс» та є активною учасницею Молодіжної коаліції за сексуальні та репродуктивні права (МКСРП). Двадцять шостого липня її викликали до місцевого відділення поліції як свідка у справі, про яку вона ніколи не чула. На її подив, їй повідомили, що проти неї заведено справу за «пропаганду гомосексуалізму», але відмовилися розкривати будь-які подробиці.

Протягом декількох тижнів Євдокії Романової та її адвокату відмовлялися повідомляти будь-яку інформацію про те, що стало підставою для висунення обвинувачень. Тільки 5 вересня, лише за кілька днів до суду, вони отримали можливість ознайомитися з матеріалами справи.

Євдокія Романова поділилася з Amnesty International своїми почуттями:

«Я більше не почуваюся безпечно в цій країні. Я отримувала погрози від людей, яких я не знаю. Цей закон став причиною зростання кількості злочинів на ґрунті ненависті  до ЛГБТКІ людей у всій країні. Він позбавляє ЛГБТКІ-організації можливості надавати правову та психологічну допомогу молодим ЛГБТКІ людям , які залишаються маргіналізованими і незахищеними».

Під час судового розгляду справи Євдокії Романової, Центр з протидії екстремізму замовив «експертизу» тексту з сайту МКСРП, посилання на який вона перепостила у Facebook, де молодіжних активістів закликали боротися за дотримання прав ЛГБТКІ. «Експерти» дійшли висновку, що він містить «пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків», спрямовану на «формування нетрадиційних сексуальних установок» і «створення привабливого образу нетрадиційних сексуальних стосунків».

ПІДПИШІТЬ ЗВЕРНЕННЯ до

– Чайки Юрія Яковича, Генерального прокурора Російської Федерації
– Галцової Ольги Дмитрівни, Уповноваженої з прав людини у Самарській області

з вимогами

– зняти обвинувачення з Євдокії Романової, що були висунуті виключно через мирну реалізацію її права на свободу вираження думок,
– відмінити «закон про пропаганду гомосексуалізму», оскільки він суперечить міжнародним зобов’язанням Росії, що стосуються дотримання права на свободу вираження думок,
– припинити переслідування ЛГБТКІ-людей в Росії на підставі дискримінаційних законів, регламентів та практик їх застосування.

Ім’я:
Прізвище:
Місто:

Підписатися на розсилку

Довідка

Закон, що забороняє «пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків серед неповнолітніх», також відомий як так званий «закон про пропаганду гомосексуалізму», був прийнятий у Росії в червні 2013 року. На його підставі до Кодексу про адміністративні правопорушення РФ була внесена стаття 6.21, що передбачає великі штрафи для тих, хто, на думку влади, пропагує «нетрадиційні сексуальні відносини».

Amnesty International вважає, що цей закон порушує свободу вираження думок і проводить кампанію за його скасування. У червні 2017 року Європейський суд з прав людини ухвалив, що цей закон є дискримінаційним.

Зловживання Росії правом вето в РБ ООН стало еквівалентом зеленого світла для воєнних злочинів.
25.10.2017
Греція: голосування за юридичне визнання гендеру – крок вперед у боротьбі за права трансгендерів
12.10.2017
Amnesty International вимагає звільнення всіх жертв облав на ЛГБТКІ-людей у Азербайджані