Російським законодавцям слід відмовитись від декриміналізації домашнього насилля

Перед другим розглядом Держаною Думою РФ законопроекту з декриміналізації певних форм домашнього насилля, Анна Кірей, заступник Amnesty International з питань проведення кампаній в Євразії та Росії, висловилася з цього приводу:

«Це жахлива спроба закрити очі на питання домашнього насилля, яке вже давно не розглядається російським урядом як серйозна проблема. Дуже часто жертви не отримують належного захисту закону, а порушники звільняються від відповідальності, часто не отримавши жодного покарання».

«Автори цього документу, що назвали його «закон про ляпаси», порушують права жертв домашнього насилля, звільняючи при цьому порушників. Будь-які заяви про те, що законопроект рятує родини або зберігає традиції, є абсурдними – насправді домашнє насилля руйнує життя».

«Нещодавні доповнення, які зберігають застосування кримінальної відповідальності у випадку порушення прав неповнолітніх дітей, вагітних жінок та людей у безпомічному стані, ніяким чином не зменшує дискримінаційний характер законопроекту».

«Якщо члени Державної Думи насправді хочуть захистити родини, що масово страждають від домашнього насилля в Росії, вони повинні відхилити цей законопроект та розробити цілий пакет заходів з урахуванням рекомендацій Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Тільки так можна вирішити проблему великого масштабу побутового насилля в Росії».

Фото: Wikimedia