Російським активістам погрожують порушенням кримінальної справи за заяви про катування

Російська влада погрожує порушити кримінальну справу проти Єви Меркачевой та Андрія Бабушкіна – двох правозахисників, які опублікували повідомлення про те, що двох обвинувачених у вбивстві лідера російської опозиції Бориса Нємцова катували. Amnesty International вважає це тривожним знаком, що ставить під питання чесність розслідування.

"У цій справі потрібно не швидке і політично зручне рішення, а однозначна демонстрація того, що принципи справедливого судового розгляду будуть дотримані, і правосуддя звершиться. Це передбачає і розслідування всіх достовірних тверджень про катування та жорстоке поводження "
Джон Дальхузен, директор Amnesty по Європі

Як заявив Слідчий комітет РФ, поширення тверджень про те, що Заура Дадаева змусили зізнатися під тортурами і що з Шагідом Губашевим жорстоко поводилися “можуть бути розцінені як втручання в діяльність слідчого з метою перешкоджання всебічному, повному і об’єктивному розслідуванню справи”.

“Погрожувати порушенням справ проти тих, хто повідомляє про такі тяжкі злочини, як тортури, є абсурдним. Нехтування серйозними твердженнями про те, що визнання були вибиті під тортурами, призводить до профанації російської судової системи. До них потрібно поставитися з усією серйозністю і якомога швидше провести повне, незалежне та ефективне розслідування”, – сказав директор Amnesty International по Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен.

Ці твердження разом з повідомленнями про те, що до Заура Дадаєва допускають лише державного адвоката, а не адвоката, найнятого родичами, викликають великі питання до справедливості всього процессу і провокують спекуляції відносно того, що можливе приховування справжніх обставин справи відбувається за підтримки держави”.

Заур Дадаєв – один з як мінімум шести осіб, підозрюваних у вбивстві Бориса Нємцова. Він розповів членам Громадської спостережної комісії (незалежної організації, яка має право відвідувати місця тримання під вартою в Росії), що після затримання він два дні провів у наручниках, з мішком на голові. За його словами, він зізнався у злочині, після того як представники влади пообіцяли звільнити його друга. Інший підозрюваний, Шагід Губашев, заявив, що його “били і катували”.

Члени Громадської спостережної комісії розповіли, що Заур Дадаєв і Шагід Губашев продемонстрували численні сліди на тілі і поскаржилися на те, що їх не годували і майже не поїли більше двох днів до відправки в Москву.

“У цій справі потрібно не швидке і політично зручне рішення, а однозначна демонстрація того, що принципи справедливого судового розгляду будуть дотримані, і правосуддя звершиться. Це передбачає і розслідування всіх достовірних тверджень про катування та жорстоке поводження”, – додав Джон Дальхузен.

Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова
11.08.2017
Влада Ірану виставляє правозахисників «іноземними агентами» та «ворогами держави»
09.08.2017