Російський суд оголосить вирок у справі кримських активістів

photo 2-2
Олег Сенцов на засіданні суду у Ростові (с.) Антон Наумлюк

"За час судового процесу викрилось ще більше шокуючих подробиць про застосування катувань з метою вибити свідчення проти обвинувачуваних. Відсутність розслідування катувань є черговим проявом нехтування стандартами справедливого судочинства у цій справі "
Богдан Овчарук

У вівторок, 25 серпня, воєнний суд в Ростові-на-Дону оголосить вирок у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких звинувачують у тероризмі. Представник Amnesty International буде присутній на засіданні суду.

“За час судового процесу викрилось ще більше шокуючих подробиць про застосування катувань з метою вибити свідчення проти обвинувачуваних. Відсутність розслідування катувань є черговим проявом нехтування стандартами справедливого судочинства у цій справі”, — сказав прес-секретар українського представництва Amnesty International, який буде присутній на оголошені вироку.

“Будь-яке обвинувачувальне рішення було б програшем для правосуддя в Росії, адже справа проти кримчан є вочевидь сфабрикованою з метою покарати їх за свою опозицію до окупації Криму”

Олегу Сенцову загрожує 23 роки у в’язниці за керівництво “терористичною групою”, для Олександра Кольченка прокурор запросив 12 років позбавлення волі за вчинення “терористичних актів”.

Сенцов і Кольченко є громадянами України та мешканцями Криму, які на час їхнього арешту виступали проти російської анексії. Звинувачення проти них засноване на твердженнях про скоєння двох підпалів, в результаті яких було завдано невеликого збитку приміщенням “Російської громади Криму” та партії “Єдина Росія”.

Звинувачення у скоєнні цих нападів в рамках “терористичної групи” засновані на свідченнях двох ключових свідків, які відмовилися свідчити проти підсудних 30 і 31 липня 2015.

Один зі свідків, Геннадій Афанасьєв, заявив у суді, що давав свідчення під примусом. Через декілька днів його адвокат Олексадр Попков розповів, що Афанасьєва били, катували за допомогою протигаза та пропускаючи електричний струм через статеві органи. «Йому одягли на голову протигаз, почали затискати шланг. Коли він почав вдихати повітря, йому впорснули рідина, у нього почалася блювота», — розповів адвокат українському телеканалу.

Адвокат іншого свідка у цій справі Олексія Чірнія заявляв про застосування катувань щодо свого клієнта та згодом був відсторонений від справи. Також існують документально підтверджені докази, що до Олега Сенцова застосовували катування після затримання.

Згідно з міжнародним правом, вивезення або депортація громадян окупованої території забороняється, а кримінальне законодавство окупованої країни має залишатися в силі. Amnesty International закликає владу Росії повернути обвинувачуваних до Криму та зняти з них обвинувачення в тероризм. Олега Сенцова та Олександра Кольченка мають відпустити або висунути належні звинувачення згідно з українським законодавством.