Роми в Європі: 11 питань, які ти завжди боявся задати

Катрінель Моток, Лондон

1. Хто такі роми?

Слово “ром” означає “людина” і є терміном для позначення багатьох підгруп, серед яких і Калдераш у південно-східній Європі; і Романічели в Англії; Сінті в Німеччині, Італії та Франції; Кале в Уельсі, Фінляндії, Іспанії та Португалії; Гітано в Іспанії та багато інших. Роми ідентифікують себе по-різному, залежно від історії, мови та професії, та, тим не менше, у всіх них багато спільного. Роми говорять однією мовою – ромською, що, однак, має різні діалекти.

2. Звідки походять роми?

Історики вважають, що предки ромів вперше прийшли до Європи з північної Індії через території сучасного Ірану, Вірменії та Туреччини. Починаючи з 9 століття вони почали поступово розселятися по всій Європі.

3. Чим займалися роми?

Традиційно, роми постійно подорожували з одного місця до іншого, проте зараз більшість ромів “осіли” (постійно проживають в одному місці). Роми були ремісниками (наприклад, працювали  з деревом та міддю), фермерами, ковалями, музикантами, ворожбитами та артистами. Спершу їх радо приймали за їх таланти і навички, та згодом уряди та церква почали бачити загрозу в ромах, вважаючи їх аутсайдерами та “язичниками”.

4. Яким було відношення до ромів?

У багатьох регіонах роми були рабами. Це рабство тривало аж до 19 століття в Румунії та інших країнах. Ромів також засуджували до смертної кари в Англії, Швейцарії та Данії в епоху Середньовіччя. Пізніше це переросло в організовані гоніння. Багато країн, серед яких Німеччина, Польща та Італія, примусово виселяли ромів. У 1930-х роках нацисти Німеччини, що вважали ромів “нижчою расою”, вбили сотні тисяч представників цього народу під час Другої світової війни. Після війни ромів і далі дискримінували та пригноблювали, особливо у Радянському Союзі. Між 1970-ими та 1990-ими роками у Чеській Республіці та Словаччині стерилізували близько 90,000 ромських жінок проти їхньої волі.

5. Чи можна називати ромів “циганами”?

У більшості мов слово “циган” вважається образливим і не приймається ромськими організаціями. “Роми” – відповідне слово для позначення усіх похідних груп, незалежно від країни походження. Це слово стало загальноприйнятим терміном у 1971 році, коли представники ромських спільнот затвердили свій прапор, гімн та міжнародний день (8 квітня). Проте у деяких країнах слово “циган” чи його еквівалент також приймається народом ромів.

6. Яка різниця між ромами та мандрівниками?

Мандрівники мають відмінне від ромів етнічне походження і живуть у країнах Європи, в тому числі у Франції, Ірландії та Великобританії. Як правило, вони ведуть кочовий чи напівкочовий спосіб життя, на відміну від більшості ромів.

7. Яка чисельність ромів у світі?

Не існує офіційних та надійних даних по кількості ромів у світі. В Європі живуть від 10 до 12 мільйонів ромів. Більшість з них, близько двох третин, живуть у центральній та східній Європі та складають близько 5-10% місцевого населення. У Західнії Європі також проживають численні ромські меншини, особливо в Італії (близько 150,000 ромів та мандрівників), Іспанії (600,000-800,000), Франції та Великобританї (до 300,000 у кожній країні).

8. У якій ситуації перебувають роми в Європі сьогодні?

Мільйони ромів живуть в ізольовних нетрях, часто без електрики та протічної води. Вони борються за право на належне медичне обслуговування. Багатьом з них щодня погрожують насильним виселенням, переслідуваннями з боку поліції та жорстокими нападами. Діти ромів часто стають жертвами сегрегації у школі та не мають належного доступу до освіти.

9. Як це впливає на ромів?

У ромів більше проблем зі здоров’ям, гірші умови проживання та рівень освіченості, аніж в інших народів. У центральній та східній Європі, тривалість їх життя на 10 років менша, ніж в інших. В середньому вони також менше заробляють, їм важче працевлаштуватися. Без хорошої роботи роми не можуть оплатити житло, належне медичне обслуговування та якісну освіту для своїх дітей.

10. Чому це відбувається?

Ця ситуація не є результатом самої лише бідності. До цього привели роки дискримінації як з боку урядів та установ, так і на особистому рівні. Все це відштовхнуло переважну більшість ромів до перефирії суспільства та обмежує їх досі.

11. Чим я можу допомогти?

Amnesty International проводить кампанію на захист ромів Європи від дискримінації. Саме зараз ми зосередили свою увагу на боротьбі з обмеженням доступу дітей ромів до шкільної освіти у Чехії – будь ласка, підтримайте кампанію вже сьогодні.

Основне зображення: Діти ромів у Греції © ElizaGoroya

Стартувала найбільша правозахисна кампанія Марафон написання листів: Пліч-о-пліч з відважними.
20.11.2017
Україна: Влада повинна припинити переслідування антикорупційних активістів і громадських організацій
07.11.2017
Лідери кримських татар Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз повинні мати право повернутися на батьківщину