Рішення засекретити смерті російських військових з’явилося на тлі тривалих звинувачень у підтримці сепаратистів

Portraits of Russian President Vladimir Putin (L) and the prime minister of the pro-Russian self-proclamed People's Republic of Donetsk, Alexander Zakharchenko, hang on a wall on February 25, 2015 of an office at the Separate Repair - Recovery Battalion, a firm that restores tanks, armored personel carriers and other heavy weapons in the eastern Ukrainian city of Donetsk. A UN-backed ceasefire showed signs of taking hold in Ukraine on February 25, but tensions remained high after the US accused Russia of "lies" and Britain ordered a small troop deployment to train Kiev's forces. AFP PHOTO / ANDREY BORODULIN        (Photo credit should read ANDREY BORODULIN/AFP/Getty Images)
Портрет Президента РФ Путіна та ватажка самопроголошеної ДНР Захарченка в офісі компанії, яка ремонтує техніку сепаратистів в Донецьку (с.) ANDREY BORODULIN/AFP/Getty Images

Підписаний сьогодні Президентом Росії Володимиром Путіним указ, який робить інформацію про загиблих російських військових “в мирний час” державною таємницею, є черговим наступом на свободу вираження в країні, заявила Amnesty International.

"Цей указ має зловісні натяки, які активізують спекуляції відносно того, що Президенту Путіну є що приховувати - зокрема втрати, понесені російською армією в Україні "
Джон Дальхузен, директор AI в Європі

Новий указ, який забороняє всю інформацію про втрати російських військ «в ході спеціальних операцій» в мирний час, з’явився на тлі тривалих звинувачень в тому, що президент Путін направив військову допомогу сепаратистам в східній Україні.

«Цей указ є не тільки кричущим нападом на свободу вираження, він також має зловісні натяки, які активізують спекуляції відносно того, що Президенту Путіну є що приховувати — зокрема втрати, понесені російською армією в Україні», —сказав Джон Дальхузен, директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії.

Кремль послідовно заперечував відправки військ і зброї через кордон для допомоги силам сепаратистів.

«Цей крок також збільшує побоювання за безпеку російських працівників ЗМІ та громадських активістів, які вже піддавалися переслідуванням через спроби незалежно висвітлювати конфлікт в Україні.»

До сьогодні тільки втрати російських військ під час війни вважалися державною таємницею.

Уряд Росії зміцнив свій контроль над ЗМІ в останні роки, а низка ЗМІ та журналістів піддавалися переслідуванням через висвітлення конфлікту в Україні.

У серпні минулого року кілька журналістів зазнали низки окремих нападів через спроби висвітлити таємні похорони російських військовослужбовців, нібито убитих в Україні.

29 серпня був жорстоко побитий і госпіталізований з травмами голови Лев Шлосберг, видавець Псковської губернії — першої газети, яка опублікувала матеріал про секретні похорони. За час поліцейського розслідування так і не вдалось виявити його трьох нападників.

«Цей новий указ піднімає деякі тривожні питання, наприклад, чи можуть журналісти та громадські активісти бути притягнуті до кримінальної відповідальності за статтею “зрада” через висвітлення ймовірних російських військових втрат в Україні «, — сказав Джон Дальхузен.

«Інший наслідок такого указу полягає в тому, що сім’ї військовослужбовців, загиблих під час «спеціальних операцій», будуть позбавлені правди про долю своїх близьких.»

Кремль багаторазово заперечував будь-яку причетність до бойових дій на території Україні, проте супутникові знімки та свідчення, зібрані Amnesty International, вказують на беззаперечні докази нарощування російського озброєння та артилерії на сході України та на підбурювання Росією сепаратистів до скоєння воєнних злочинів.

week_of_actions_slideshow_rus4-u
Росія: Закон про «іноземних агентів» за чотири роки скував некомерційні організації і позбавив їх голосу
18.11.2016
PRAVA-PONAD-USE
Заява: Національна поліція повинна негайно та ефективно розслідувати погрози на адресу громадських активістів та активісток, які підтримують ЛГБТКІ рух в Україні
16.11.2016
Фото: Уральская Неделя http://www.uralskweek.kz
Визнані винними до суду: переслідування мирних демонстрантів Макса Бокаєва і Талгата Аяна
10.11.2016
img_2433zz
Росія: Московське представництво Amnesty International опечатано
02.11.2016
Moscow, Russia. 6th May 2012 -- Police with batons beat a detainee because of its resistance. -- Violence erupted between demonstrators and riot police in the "March of Millions." The clashes resulted in injuries and arrests.
Публічна заява: Перелік питань, що викликають занепокоєнність Amnesty International у Російській Федерації
20.10.2016