Річниця затримання Еміра-Усеїна Куку: 5 фактів про кримського правозахисника

11 лютого 2016 року близько 6:45 ранку Емір-Усеїн Куку та його дружина Меріем Куку прокинулись від шуму вибивання дверей їхнього будинку. Двоє чоловіків з масками і автоматами, двоє цивільних, що були присутні як свідки, та п’ятеро слідчих увійшли до будинку. Слідчі представилися працівниками ФСБ та показали ордер на обшук.

Після п’яти годин надзвичайно ретельного та грубого обшуку чоловіки забрали Еміра-Усеїна Куку, а також конфіскували один комп’ютер, два мобільні телефони і один планшет. Один зі співробітників ФСБ сказав Меріем Куку: «Ваш чоловік сам в усьому винен, і до вечора ви очманієте». Пізніше того ж дня Еміра-Усеїна Куку офіційно оголосили кримінальним підозрюваним і звинуватили у членстві в Хізб ут-Тахрір, яка у Російської Федерації вважається терористичною організацією. Його відправили до слідчого ізолятора, де він вже протягом року перебуває в очікуванні суду.

Фото: http://qha.com.ua

Еміру-Усеїну загрожує до 20 років позбавлення волі

Еміру-Усеїну Куку висунули обвинувачення за статтею 205.5 Кримінального кодекса РФ “Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”. Максимальне покарання у разі визнання винним – 20 років позбавлення волі.

Емір-Усеїн заперечує членство у Хізб ут-Тахрір. Він відома особа у своїй спільноті, і ніхто ніколи не чув про будь-які зв’язки Еміра-Усеїна з Хізб ут-Тахрір, так само жодні його дії не могли свідчити про його причетність до цієї організації.

За словами його адвоката, єдиний вагомий доказ можливого зв’язку Куку з Хізб ут-Тахрір – підслухана розмова між ним, Муслімом Алієвим та ще двома чоловіками 5 жовтня 2015 року. За словами адвоката, під час приватної зустрічі Куку зміг пригадати розмову, яка стосувалася політики та загальної ситуації в Криму. У файлах по справі Куку є офіційний запис розмови, яку прослуховувала ФСБ. Однак його адвокату відмовили в доступі до таємного транскрипту цієї розмови, значно знижуючи шанси Еміра-Усеїна оскаржити своє нинішнє утримання в СІЗО.

Фото: Amnesty International

ФСБ неодноразово пропонувала йому стати інформатором

Тиск на Еміра-Усеїна Куку з боку де-факто влади в Криму почався ще у 2014 році. Після хвилі насильницьких зникнень кримських татар, у жовтні 2014 року Емір-Усеїн Куку вирішив приєднатися до новоствореної Кримської контактної групи з прав людини. Вона була створена родичами зниклих безвісти людей з метою взаємодії з владою та моніторингу прогресу офіційних розслідувань. В межах цієї ініціативи Емір-Усеїн часто подорожував, щоб документувати нові випадки зникнень. Він також брав участь у відкритих зустрічах контактної групи.

Влітку 2014 року Емір-Усеїн розповів своїй дружині, що до нього на роботу навідувався оперативний працівник ФСБ і намагався переконати його стати інформатором ФСБ. Протягом наступних місяців працівник ФСБ ще принаймні тричі повторював свою «пропозицію співпраці».

До Меріем Куку, дружини Еміра-Усеїна, також одного разу підходив той самий працівник ФСБ восени 2014 року, але вона відмовилась із ним розмовляти. Це було поруч зі школою, в яку ходять їхні діти, коли вона чекала на них.

Фото: http://avdet.org

Працівник ФСБ погрожував 9-річному сину Еміра-Усеїна

2 березня 2016 року близько 15:20 невідомий чоловік підійшов до Бекіра, дев’ятирічного сина Еміра-Усеїна, поки той чекав, коли його забере тітка після уроків. Чоловік сказав хлопчику, що «працює на ФСБ» і що його батько «зробив щось погане та буде гнити у в’язниці 10-12 років». Наляканий хлопчик розповів про це матері, і з допомогою адвоката Еміра-Усеїна сім’я подала скаргу до місцевої поліції про цей інцидент. Поки що у розслідуванні цього випадку не було зрушень – натомість, це використовують проти самого Еміра-Усеїна.

26 вересня 2016 року місцева інспекторка поліції у справах неповнолітніх у Кореїзі подзвонила Меріем Куку. Вона повідомила, що за запитом Слідчого комітету з’ясовує, чому Емір-Усеїн не зміг захистити свого сина від домагань незнайомця. Коли Меріем сказала інспекторці, що вона має спершу поговорити з їхнім адвокатом, інспекторка наполягла, що хоче зустрітися з Бекіром особисто та розпитати його про батька. Коли Меріем відмовила, інспекторка пішла до школи Бекіра та поговорила з його вчителями. Меріем Куку побоюється, що де-факто влада могла почати ці розпитування з наміром позбавити їх з Еміром-Усеїном батьківських прав на їхнього сина Бекіра.

Переслідування Еміра-Усеїна за буцім-то членство у Хізб ут-Тахрір — порушення  міжнародного гуманітарного права

У 2014 році після окупації та анексії Криму російська влада почала системне насаджування свого законодавства на території півострова. Зокрема, переслідування Еміра-Усеїна Куку за буцім-то членство у Хізб ут-Тахрір відбувається відповідно до статті Кримінального кодексу РФ “Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”.

Згідно з рішенням Верховного Суду Російської Федерації 4 лютого 2003 року, Хізб ут-Тахрір була визнана терористичною організацією у Росії. Водночас, в Україні діяльність цієї організації не є забороненою і не передбачає кримінальної відповідальності.

Відповідно до принципів міжнародного гуманітарного права, Росія не має права насаджувати своє законодавство на території півострова і, зокрема, не може висувати обвинувачення за російським законодавством. Отже, переслідування Еміра-Усеїна за буцім-то членство у Хізб ут-Тахрір — це грубе порушення міжнародного гуманітарного права.

Amnesty International вважає Еміра-Усеїна Куку в’язнем совісті

Amnesty International вважає безпідставними обвинувачення проти Еміра-Усеїна Куку, якого переслідують за його правозахисну діяльність та вираження власних поглядів. Усі кримінальні обвинувачення проти нього мають бути негайно зняті, а його самого слід негайно і безумовно звільнити.

Ви можете допомогти Еміру-Усеїну, підписавши петицію на його захист