Річна доповідь Amnesty International: У відповідь на ненависть, породжувану державами, з’являються нові форми соціального активізму.

• Amnesty International презентує щорічну доповідь “Стан прав людини у світі” за 2017 рік.
  • “Минулого року світ занурився у кризу, а світові лідери нав’язували нам жахливе бачення суспільства, засліпленого ненавистю та страхом. Це заохочувало тих, хто пропагує фанатизм та нетерпимість, але водночас надихало ще більше людей боротися за більш обнадійливе майбутнє,” – Саліл Шетті, Генеральний секретар Amnesty International

У своїй новій доповіді Amnesty International застерігає – риторика ненависті вже призвела до жахливих наслідків у глобальній перспективі.

Тим не менше, у відповідь на ці тривожні тенденції в усьому світі зростає рух активістів та активісток за соціальну справедливість, даючи надію подолати ненависть та пригноблення.

Доповідь”Стан прав людини у світі”  включає 159 країн та надає глибокий аналіз ситуації з правами людини.

У відповідь на зневагу світових лідерів до прав людини, у всьому світі спалахують протестні рухи

Реакційна політика спонукає багатьох людей долучатися до тривалої та нелегкої боротьби.

Доповідь описує багато важливих перемог, здобутих завдяки зусиллям активістів/активісток та правозахисників/правозахисниць. Це, зокрема, скасування повної заборони абортів у Чилі, крок назустріч легалізації ЛГБТКІ шлюбів у Тайвані та збереження важливої перемоги у боротьбі з примусовим виселенням в Абуджі (Нігерія), криміналізація домашнього насильства в Україні.
Великий Міжнародний жіночий марш у США, який підхопили в усьому світі, став наслідком зростаючого впливу нових соціальних рухів, так само як і флешмоб #MeToo та латиноамериканська кампанія “Ni Una Menos”, що засуджують насильство проти жінок та дівчат. 8 березня в Києві відбувся найбільший жіночий марш за всю історію України, а також акції в інших містах.

“Нескорений дух жінок, які очолюють потужний рух за права людини, нагадує нам, що прагнення рівності, гідності та справедливості ніколи не буде знищене. Існує переконливе відчуття, що рухи протесту зростають у всьому світі», – сказав Саліл Шетті.

Свобода вираження поглядів має колосальне значення у боротьбі за права людини
Прагнення політичних лідерів просувати “фейкові новини” та маніпулювати суспільною думкою разом  із атаками на інституції, що здійснюють контроль за владою, свідчить про те, що свобода вираження поглядів буде головним полем битви за права людини у цьому році.

“У 2018 році ми вже не можемо сприймати як даність свободу зібрань та право критикувати наші уряди. Насправді, вільне висловлювання своєї позиції стає дедалі небезпечнішим,” – сказав Саліл Шетті.

Прикрим доказом цьому є зростання тиску на громадянське суспільство в Україні: переслідування журналістів, тиск на антикорупційних активістів та активісток.

Ненависть підіймає голову: людей переслідують через їхню ідентичність
Доповідь наголошує на необхідності продовжувати боротьбу з риторикою ненависті, що звучала у ксенофобних гаслах націоналістичного маршу у Варшаві (Польща), ралі білих шовіністів у Шарлотсвілі (США) та  радикальних утисках проти ЛГБТКІ-спільноти у всьому світі, від Чечні до Єгипту. В Україні, попри успішне проведення Маршу рівності, нападів на ЛГБТКІ спільноту стає дедалі більше.

Ксенофобія посилювалася через утиски проти біженців та мігрантів, ініційовані на найвищих рівнях влади. Провідні ЗМІ багато писали про антимігрантську політику Дональда Трампа, однак уряд США був далеко не самотній у цій справі.

“Політика Дональда Трампа, можливо, розпочала нову хвилю наступу на права людини, але вона не унікальна. Лідери багатьох країн світу – від Австралії до Угорщини –  вже давно ставляться до біженців та мігрантів як до проблеми, яку слід усунути, а не як до живих людей, що мають права та заслуговують на наше співчуття,” – наголосив Саліл Шетті.

Уряди мають звернути увагу на жахливі вияви несправедливості, наслідком яких стають протестні рухи
У доповіді також зауважено, що мільйони людей в усьому світі дедалі частіше страждають від нестабільного доступу до базових товарів  та послуг, зокрема, до житла, їжі та медицини. Amnesty International попереджає – допоки уряди не докладуть зусиль до подолання глибинних причин бідності та нерівності, потенціал для ще більших хвилювань лишатиметься величезним.
“В усьому світі люди змушені існувати в нестерпних умовах, не маючи доступу до нормального харчування, житла, питної води, охорони здоров’я. Від Венесуели до Ірану ми бачимо загрозливе поширення соціального невдоволення,” – попереджає Саліл Шетті.

Уряди повинні не намагатися затулити людям рота, а  вирішувати їхні проблеми, почавши з послаблення обмежень у діяльності ЗМІ, громадянського суспільства та інших ключових інструментів контролю за владою.

“Ми є очевидцями творення історії, коли дедалі більше людей повстають та вимагають справедливості. Нездатність лідерів  зрозуміти, що саме спонукає народи до протестів, врешті решт може стати їхнім власним кінцем. Люди чітко заявляють, що вони прагнуть реалізації своїх прав: тож зараз обов’язок урядів засвідчити, що вони дослухаються,”– зазначає Саліл Шетті.
Окрім глобальних світових тенденцій, доповідь описує ситуацію в окремих країнах, зокрема в Україні.
У розслідуванні щодо так званих таємних тюрем Служби безпеки України (СБУ) не відбулося жодного прогресу. Офіційні представники правоохоронних органів знову вдавалися до тортур та інших видів жорстокого поводження.

Українська влада посилила тиск на своїх критиків і незалежні громадські організації, зокрема, на журналістів/журналісток і антикорупційних активістів/активісток. Поміж іншим, державні органи відкривали кримінальні провадження та приймали закони, покликані обмежити права на свободу слова та свободу об’єднань.

Де-факто влада на територіях під контролем сепаратистів продовжувала незаконно затримувати та ув’язнювати своїх опонентів. У листопаді де-факто Верховний суд у Донецьку засудив чоловіка до страти. Влада в окупованому Росією Криму залякувала, цькувала та відкривала кримінальні провадження проти своїх критиків.

У Києві під належним захистом поліції пройшов Марш рівності ЛГБТІ-людей. Водночас по всій країні зросла кількість нападів на заходи ЛГБТКІ-спільноти.

Уряд не спромігся належним чином підійти до вирішення питання сексуального та домашнього насильства. Хоча, прийняті закони, які криміналізують домашнє насильство стали важливим кроком вперед, Стамбульську конвенцію досі не було ратифіковано.

Влада заявила, що Україна припинила будь-які збройні поставки до Південного Судану.