Президент Трамп: Що буде з правами людини в США?

Автор: Маргарет Хуан, виконавчий директор Amnesty International США

20 січня увага всього світу буде прикута до Вашингтону, де принесе присягу новий президент США. Зараз Дональд Трамп і співробітники його майбутньої адміністрації зобов’язуються дотримуватися зобов’язань США в галузі прав людини як в країні, так і за її межами. Але якщо риторика страху і ненависті, якої була просякнута його виборча кампанія, втілиться в політику, є серйозна небезпека того, що наслідки для прав людини будуть катастрофічними.

Пропозиції Трампа створити реєстр мусульман і забороняти в’їзд на територію США за релігійною ознакою відроджують в пам’яті такі ганебні глави історії США, як інтернування американців японського походження в ході Другої світової війни. У своїх виступах він зневажливо висловлювався про жінок, людей з іншим кольором шкіри, інвалідів, намагався залякати критиків і журналістів.

Вже після обрання Трамп представив кандидатури членів кабінету, чиї дії і слова в минулому викликають тривогу з приводу того, яку ж політику буде в майбутньому проводити адміністрація. Рекс Тіллерсон, потенційний державний секретар США, не поспішав критикувати порушення прав людини в ряді країн, у тому числі там, де у нього як у головного керуючого ExxonMobil здавна існують тісні ділові зв’язки. Сенатор Сешнз, кандидат на пост Генерального прокурора, неодноразово виступав проти політики, спрямованої на захист прав жінок, людей з іншим кольором шкіри і представників ЛГБТІ.

Пошукам цапів-відбувайлів і нагнітанню страху, виявленим в ході передвиборної кампанії, немає місця ні в США, ні в будь-якій іншій країні світу. Amnesty International протягом своєї 55-річної історії прагнула залучати до відповіді світових лідерів, в тому числі президента США, за недотримання прав людини. І Дональд Трамп НЕ буде винятком.

Як Президент Трамп повинен беззастережно відмовитися від своїх заяв, що пропагують ненависть, він має публічно відкинути расизм і дискримінацію. Якщо він цього не зробить, то наслідки торкнуться не тільки жителів США, а й усього світу.

Трамп займе президентський пост в розпал однієї з найтяжчих міграційних криз за кілька поколінь. Сьогодні більше людей, ніж будь-коли з часів Другої світової війни рятуються від жорстоких конфліктів. Мільйонам довелося назавжди залишити свій будинок зі страху смерті в разі повернення. США повинні розділити відповідальність за захист біженців.

Трамп неодноразово висловлював помилкові твердження про людей, які шукають притулку. Його заяви ґрунтувалися на непривабливих і явно надуманих стереотипах. Він повинен відкинути цю риторику і шанувати зобов’язання США по відношенню до біженців.

Якщо США відвернуться від біженців, інші країни вважатимуть це приводом урізати свої зобов’язання в рамках міжнародного права. Результатом же стане трагедія глобального масштабу, 21 мільйону біженців буде нікуди податися, страждання жінок, чоловіків і дітей, що живуть в таборах без шкіл, роботи, необхідної їжі та медичної допомоги, затягнуться на невизначено довгий термін.

Крім того, Трамп займає президентський пост в той час, коли почастішали напади на правозахисників. Від Москви до Каїра, від резервації Стендінг-Рок до Гонконгу, людей, котрі намагаються відстояти свої права, переслідують, арештовують і піддають нападам. Злісні висловлювання Трампа на адресу незгодних з ним – це недобрий знак. Ставши президентом, він повинен відмовитися від тактики залякування і зобов’язатися поважати і захищати права мирних дисидентів і правозахисників, в тому числі своїх критиків, з тим щоб захистити право на свободу вираження поглядів.

Міжнародні зобов’язання в галузі прав людини, дотримання яких є обов’язком президента, дуже важливі, і від них не можна відмахнутися. Тому критично важливо, щоб уряд США дотримувався, захищав і дотримувався прав людини без будь-якої дискримінації.

Ми на власні очі бачили, що буває, коли світові лідери нехтують цими зобов’язаннями. Якщо таке повториться в США, то це лише додасть впевненості іншим світовим лідерам в тому, що їх власні порушення прав людини можуть безперешкодно тривати. Настав час об’єднатися і вимагати від президента Трампа і його адміністрації дотримуватися прав кожного і кожної.

Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова
11.08.2017
По-перше, не нашкодь: захист прав інтерсекс-дітей
15.06.2017
Активісти/ки Amnesty International Україна збиратимуть підписи на захист Емір-Усеїна Куку та Ервіна Ібрагімова під час традиційного МЗС OPEN AIR
13.06.2017
Адвокати в Таджикистані зазнають утисків, залякування та тюремних ув’язнень
24.05.2017
Прес-конференція щодо ратифікації Стамбульської конвенції, спрямованої на подолання домашнього насильства щодо жінок та дітей.
09.03.2017