Заява українських правозахисних організацій щодо Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Учасники платформи «Правозахисний порядок денний», до якої входить Amnesty international в Україні, у спільній заяві наполягають на проведенні відкритого конкурсу на посаду Уповноваженого з прав людини:

Ми, представники українських правозахисних організацій, заявляємо про свою повну підтримку позиції Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин щодо призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Ще 31 січня у нашій відкритій заяві ми наполягали на тому, що процедура призначення Уповноваженого має відповідати Паризьким принципам ООН, а саме передбачати всі необхідні гарантії забезпечення плюралістичного представництва громадських сил (громадянського суспільства), що беруть участь в діяльності з просування та захисту прав людини. На цьому ж ми наголошували і в заяві 10 травня.

На превеликий жаль, наша позиція була тоді проігнорована депутатським корпусом та головою Верховної ради України.

Ми, як і раніше, переконані, що гарантувати незалежність кандидатів на зайняття цієї посади та їх відповідність професійним й етичним вимогам можна лише через проведення відкритого конкурсу із залученням представників громадянського суспільства до процесу відбору кандидатів.

Ми вважаємо, що відповідальність за призначення Уповноваженого, у повній відповідності до Паризьких принципів ООН, має взяти на себе Голова Верховної Ради України.

Ми вимагаємо від спікера Андрія Парубія:

• Невідкладно провести зустріч із правозахисними організаціями, зокрема з тими, що входять до коаліції «Правозахисний порядок денний»;
  • Створити консультативну конкурсну комісію чи номінаційний комітет за участі представників правозахисних організацій;

Ми готові всіляко сприяти в організації та проведенні конкурсного відбору, зокрема — через делегування до конкурсної (номінаційної) комісії членів та членкинь наших організацій.

Платформа «Правозахисний порядок денний» — неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект «Без кордонів», ГО Центр «Соціальна Дія», Євромайдан SOS. Координацію роботи платформи здійнює Центр громадянських свобод«.

Контакти для зв’язку: human.rights.agenda.ua@gmail.com

ГО «КиївПрайд»
Центр громадянських свобод
Центр інформації про права людини