Правоохоронні органи мають невідкладно і ефективно розслідувати численні напади на Марші за права жінок.

8 березня у столиці та регіонах України відбулись публічні акції до Міжнародного дня боротьби за права жінок, проти насильства та дискримінації. Одразу у чотирьох містах їх учасниці самі стали жертвами насильницьких нападів.
“Ми надзвичайно стурбовані відкритою агресією проти учасниць публічних акцій за права жінок, а ще більше – неспроможністю поліції одразу кількох міст гарантувати безпеку та правопорядок під час мирних зібрань. Правоохоронні органи мають розслідувати всі повідомлення про напади, встановити особи правопорушників та притягти їх до відповідальності”, заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

У Києві за попередніми підрахунками від нападів постраждали щонайменше п’ятеро людей. Двох жінок побили та облили зеленкою. Журналісту Богдану Новаку та ще одному учаснику акції розпилили в обличчя перцевий газ. У кількох учасниць маршу силою відібрали і розтоптали плакати.

В Ужгороді учасниць феміністичної акції за права жінок облили червоною фарбою, одна з учасниць отримала хімічний опік очей.

У Львові під час маршу «Сестринство. Підтримка. Солідарність» невідомі напали на учасниць, також намагаючись облити їх фарбою. Патрульні затримали кількох нападників.

Станом на 22:00 8 березня з’явились повідомлення про інші напади на учасниць публічних акцій – у Львові та Маріуполі.

“Незважаючи на численні перемоги феміністичного руху мільйони жінок та дівчат у світі щодня стикаються з  насильством і дискримінацією. Марші, що відбулись в Україні є одними з багатьох, які відбуваються і ці дні по всьому світу. Ми частина глобального руху за права жінок, що набирає оберти і жодні конвульсивні напади радикально налаштованих осіб не зможуть зупинити нас на шляху до створення безпечного світу взаємоповаги та рівності”, зазначила Покальчук.

Amnesty International Україна вимагає провести невідкладне, ефективне та неупереджене розслідування повідомлень про напади, а також звітувати про його результати перед громадськістю.

Додаткова інформація

8 березня одразу у декількох містах України відбулись Марші а права жінок. Учасниці та учасники Маршів пройшли вулицями міст, щоб заявити про свою підтримку правам жінок та ідеям рівності  і недискримінації.

Активістки та активісти Amnesty International Україна вийшли із закликами до влади ратифікувати Стамбульську конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок та домашньому насильству. Саме вона дасть змогу забезпечити комплексний захист жінок і дітей від домашнього та гендерного насильства.

Щорічно більше мільйона жінок та дітей стикаються з фізичним та сексуальним насильством в сім’ї. Лише кожна десята постраждала звертається до поліції. В 2017 році 600 жінок в Україні загинули від домашнього насильства. Згідно з дослідженнями Ради Європи, кожна п’ята дитина в Україні зазнає різних форм сексуального насильства: від розбещення до зґвалтування. Кожна третя дитина стає жертвою фізичного насильства, а кожна друга – психологічного. Більше половини жінок хоч раз в житті зазнали певних форм сексуального домагання. Третина з них зазначили, що злочинцем був начальник, колега чи клієнт.

За даними ООН, більше 70 % людей, що живуть за межею бідності – це жінки. Жінки отримують лише 10% світового доходу, виконуючи дві третини робіт. Дві третини неписьменних людей у світі – це жінки. У багатьох країнах жінкам досі відмовляють у праві приймати рішення, що стосуються їхніх власних життів: видають заміж у дитинстві, обмежують репродуктивні права, закривають доступ до освіти, дискримінують під час працевлаштування, не допускають до прийняття рішень.

– Кожну десяту неповнолітню дівчинку у світі змушують вступати у сексуальні стосунки проти її волі.
– 40 % жінок репродуктивного віку живуть у державах, де заборонені аборти.
– 215 мільйонів жінок у світі не мають можливості використовувати контрацепцію.

Жінки, що належать до уразливих груп (мігрантки, внутрішньо-переміщені особи, ВІЛ-позитивні жінки, лесбійки, бісексуалки і трансгендерні жінки, секс-працівниці, жінки з інвалідністю, жінки, що вживають наркотики, жінки що належать до етнічних меншин та інші) стикаються з ще більшим тиском та ризиками. Расизм, криміналізація, поліційне насильство, гомо и трансфобія, неінклюзивність публічного простору, упередження та стереотипи стають додатковими перепонами на їхньому шляху.

Фото: Oleg Andros

Спільний лист: влада повинна вжити заходів для боротьби зі зростанням насильства з боку груп, що поширюють ненависть та дискримінацію
15.06.2018
Держава втрачає контроль над радикальними угрупуваннями, що активізувалися у низці міст України