Права людини – термінологічне керівництво для початківців

Спантеличені технічними термінами галузі прав людини та точними юридичними визначеннями?

Ви у цьому не самотні. Ось короткий словник деяких із найбільш складних слів і словосполучень.

Пом’якшення покарання

Пом’якшення покарання – це заміна одного покарання (як правило, смертної кари) менш суворим. Так, наприклад,  AI закликала США пом’якшити покарання у вигляді 35-річного ув’язнення для інформаторки Челсі Меннінг, яка була заарештована після того, як опублікувала секретні урядові матеріали.

Злочини проти людяності

Випадки, коли деякі акти, в тому числі вбивства, тортури і рабство, становлять частину широкомасштабного нападу на цивільне населення з боку держави або організації. На відміну від воєнних злочинів, можуть відбуватися як у ході конфліктів, так і в мирний час. Геноцид 1994 року в Руанді є одним із прикладів злочину проти людяності.

Позасудові страти (розправи)

Незаконні вбивства на замовлення уряду, або вчинені за його згоди та підтримки. Вони можуть бути скоєні військовими, поліцією або цивільними особами, що співпрацюють з урядовими силами. Наприклад, ХАМАС в секторі Газа здійснював серйозні порушення прав людини, зокрема позасудові страти, тортури і викрадання людей, які мали місце у 2014 році під час арабо-ізраїльського конфлікту.

Активісти в Оттаві (Канада) протестують перед проведенням Олімпійських ігор в російському місті Сочі.

Свобода вираження поглядів

Полягає у праві на пошук, одержання й поширення інформації та ідей без загроз чи перешкод. Є тісно пов’язаною зі свободою зібрань (право зустрічатися з будь з ким та, наприклад, створювати або вступати в клуби, товариства чи профспілки), а також із правом на участь у мирних зборах, на зразок демонстрацій чи публічних зустрічей.

Імунітет (від судового переслідування)

Дозволяє обвинуваченій особі уникнути судового переслідування за скоєння злочину в силу її роботи чи посади. Amnesty International виступає проти імунітету. Так, організація закликає до відмови від імунітету в Центральноафриканській Республіці для того, щоб люди, що скоїли злочини в ході конфлікту, були притягнуті до відповідальності.

Безкарність

Безкарність – це уникнення покарання особами, що скоїли злочини. Прикладом є Філіппіни, де “культура безкарності” поширена серед працівників поліцейських органів, що можуть катувати людей без страху бути покараними. Amnesty International закликає до того, аби ці люди були притягнуті до відповідальності та справедливо засуджені відповідно до закону.

Марш прихильників Amnesty International у Лондоні на підтримку в’язнів совісті, 1983 рік

В’язень совісті

В’язнем совісті є будь-хто, ув’язнений лише за те, що він/вона є тим, ким є (на підставах сексуальної орієнтації, етнічного, національного чи соціального походження, мови, народження, кольору шкіри, статі чи економічного статусу), або за свої релігійні, політичні чи інші переконання, при цьому ця особа не застосовувала та/чи не пропагувала будь-яке насильство. Наприклад, доктор Мухаммед аль-Рокен є теперішнім в’язнем  совісті в Об’єднаних Арабських Еміратах, де він засуджений до 10-річного ув’язнення в результаті вкрай несправедливого судового розгляду.

Воєнні злочини

Воєнні злочини є серйозними злочинами, скоєними в ході збройних конфліктів, до яких можуть належати вбивства військовополонених чи цивільних заручників, тортури і знищення міст та сіл. Недавнім прикладом є події в Україні, в ході яких з’являються неспростовні докази воєнних злочинів, що продовжують вчинятися. Це, в тому числі, катування і сукупні страти ув’язнених.

Нова доповідь Amnesty International про становище жертв масових зґвалтувань у боснійській війні 1992-1995 років
Чотирнадцятирічний підліток став жертвою «війни з наркотиками» на Філіппінах
08.09.2017
Басейн озера Чад: через поновлення діяльності «Боко Харам» різко зросла кількість смертей серед цивільного населення