Переслідування людей за громадянську позицію щодо конфлікту в Україні є неприйнятним

Сторінка Руслана Коцаби у Facebook

Українського журналіста Руслана Коцабу, заарештованого за підозрою у державній зраді через публікацію відеоролика, необхідно негайно та беззастережно звільнити, заявила Amnesty International.

"Заарештовуючи Руслана Коцабу за висловлювання громадянської позиції, українська влада порушує основоположне право людини на вираження думок, яке українці відстоювали на Майдані "
Тетяна Мазур

«До позиції Руслана Коцаби можна відноситись по-різному. Але заарештовуючи його за висловлювання громадянської позиції, українська влада порушує основоположне право людини на вираження думок, яке українці відстоювали на Майдані», — сказала Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні.

Відомого журналіста Руслана Коцабу затримали після того, як він опублікував відеоролик, в якому охарактеризував конфлікт на Донбасі як братовбивчу громадянську війну і висловив свою негативну позицію з приводу мобілізації для участі в цьому конфлікті. Коцаба стверджував, що він віддасть перевагу в’язниці перед мобілізацією, і закликав інших підтримати свою позицію.

Коцабу затримали 7 лютого в Івано-Франківську за підозрою у державній зраді та у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України. Наступного дня, 8 лютого, Івано-Франківський міський суд обрав Коцабі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк шістдесят днів.

Amnesty International вважає Руслана Коцабу в’язнем совісті і закликає українську владу негайно і беззастережно звільнити журналіста.

В’язень совісті – особа, яку переслідують і/або ув’язнюють за мирне висловлювання своїх поглядів. Цей термін був запроваджений на початку 1960-х засновником Amnesty International Пітером Бененсоном.

Раніше, в неділю, 8 лютого, противники мобілізації планували провести мирний протест на вулицях Маріуполя. Напередодні, 7 лютого, вони отримали недвозначне попередження від радника міністра внутрішніх справ та народного депутата Антона Геращенка, що кожен, хто публічно виступить проти мобілізації, буде затриманий на кілька годин для встановлення особи та відпущений після дактилоскопії та фотографування.

Amnesty International розглядає таку заборону як явне порушення права на свободу слова і зборів.

Киргизстан: негайно звільнити мирних демонстрантів, затриманих у Бішкеку
22.03.2017
Крим: Різке погіршення ситуації з правами людини на території, закритій від міжнародного спостереження.
17.03.2017
17.03.2017
Казахстан: Влада почала наступ на свободу слова в соціальних мережах
15.02.2017