Переслідування людей за громадянську позицію щодо конфлікту в Україні є неприйнятним

DPJKDAghTno
Сторінка Руслана Коцаби у Facebook

Українського журналіста Руслана Коцабу, заарештованого за підозрою у державній зраді через публікацію відеоролика, необхідно негайно та беззастережно звільнити, заявила Amnesty International.

"Заарештовуючи Руслана Коцабу за висловлювання громадянської позиції, українська влада порушує основоположне право людини на вираження думок, яке українці відстоювали на Майдані "
Тетяна Мазур

«До позиції Руслана Коцаби можна відноситись по-різному. Але заарештовуючи його за висловлювання громадянської позиції, українська влада порушує основоположне право людини на вираження думок, яке українці відстоювали на Майдані», — сказала Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні.

Відомого журналіста Руслана Коцабу затримали після того, як він опублікував відеоролик, в якому охарактеризував конфлікт на Донбасі як братовбивчу громадянську війну і висловив свою негативну позицію з приводу мобілізації для участі в цьому конфлікті. Коцаба стверджував, що він віддасть перевагу в’язниці перед мобілізацією, і закликав інших підтримати свою позицію.

Коцабу затримали 7 лютого в Івано-Франківську за підозрою у державній зраді та у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України. Наступного дня, 8 лютого, Івано-Франківський міський суд обрав Коцабі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк шістдесят днів.

Amnesty International вважає Руслана Коцабу в’язнем совісті і закликає українську владу негайно і беззастережно звільнити журналіста.

В’язень совісті – особа, яку переслідують і/або ув’язнюють за мирне висловлювання своїх поглядів. Цей термін був запроваджений на початку 1960-х засновником Amnesty International Пітером Бененсоном.

Раніше, в неділю, 8 лютого, противники мобілізації планували провести мирний протест на вулицях Маріуполя. Напередодні, 7 лютого, вони отримали недвозначне попередження від радника міністра внутрішніх справ та народного депутата Антона Геращенка, що кожен, хто публічно виступить проти мобілізації, буде затриманий на кілька годин для встановлення особи та відпущений після дактилоскопії та фотографування.

Amnesty International розглядає таку заборону як явне порушення права на свободу слова і зборів.

Активісти під час прайду в Києві, Україна, червень 2015. © GENYA SAVILOV/AFP/Getty Images
КиївПрайд – справжній розквіт прав людини
14.06.2016
Марш Рівності: відкритий лист Віталію Кличку
06.06.2016
Росіє_зупини_нечесну_гру
«Росіє, зупини нечесну гру!». Акція на підтримку в’язнів совісті в Росії
19.05.2016
Росіє_зупини_нечесну_гру
ПРЕС-АНОНС: флешмоб “Росіє, зупини нечесну гру!”
19.05.2016
Amnesty_International_banner_-_2-550x339