Онлайн флешмоб #stop6427д

Правозахисні організації проведуть онлайн флешмоб #stop6427д з вимогою до Президента не підписувати фальсифікований закон.

25 липня о 13.30 правозахисники та правозахисниці запрошують всіх небайдужих приєднатись до флешмобу #stop6427д та стрімити у фейсбук свої звернення до Президента Петра Порошенка, вимагаючи не підписувати фальсифікований закон 6427-д. Документ, щодо якого відбулась підміна результатів голосування, передбачає нову процедуру обрання омбудсмана, яка призведе до політизації цієї ключової для захисту прав людини посади.

Напередодні, керівниці та керівники правозахисних організацій України оприлюднили відкритий лист з проханням до Петра Порошенка не підписувати закон.

“Очевидним є намагання певних політичних сил політизувати посаду омбудсмана на догоду партійним інтересам, що, по суті, ставить під сумнів незалежність та неупередженість новообраного Уповноваженого відносно тих політичних сил, які пролобіювали його обрання” – йдеться у зверненні.

Додаткова інформація

13 липня, парламент ухвалив в цілому Закон України “Про Конституційний Суд України”, в рамках якого відбувалось голосування щодо механізму обрання омбудсмана. Народні депутати 227 голосами підтримали поправку щодо збереження процедури таємного голосування за кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Натомість, на веб-сайті ВРУ поправку було змінено на іншу, яка не відповідає суті озвученої пропозиції і за яку не проводилось голосування.

Правозахисники вимагають привести остаточний текст ухваленого Закону у відповідність до результатів голосування та закликають міжнародні організації взяти під контроль цю ситуацію аби не допустити політизації національної інституції з прав людини.