Нова поліція: як захистити мрію? — блог Тетяни Мазур

Нові поліцейські на церемонії присяги у Києві, 4 липня 2015 (c.) SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images
TanyaPress2

Тетяна Мазур, директор Amnesty в Україні

Початок роботи нової патрульної поліції на минулих вихідних дав надію киянам, та, в деякій мірі, і всім українцям, на успіх реформи правоохоронної системи.

Дійсно, перші результати реформи доволі промовисті та видимі. На вулицю столиці вийшли поліцейські, які повністю замінять старий склад міліції та пройшли інтенсивну підготовку за участі закордонних експертів. Вони молоді, в хорошій фізичній формі, а деякі вже почали неофіційно звітувати перед суспільством в соціальних мережах.

Багато років правозахисники та суспільство в цілому спостерігали за неприпустимим свавіллям міліції. Смерть під час затримання студента Ігоря Індило, зґвалтування Ірини Крашкової у Врадіївці, побиття та розстріли учасників протесту Євромайдан – лише деякі з прикладів порушень прав людини з боку міліціонерів.

Нещодавно опубліковане дослідження Amnesty International демонструє, що кожен третій українець напряму чи опосередковано стикався з катуваннями з боку правоохоронців та боїться катувань при затриманні. Довіра до міліції багато років знаходилась на катастрофічно низькому рівні через корупцію та непрофесіоналізм тих, хто повинен був би нас захищати.

Тому перетворення міліції радянського зразку на дійсно сервісну службу, яка була б підконтрольною суспільству, стало мрією багатьох українців. Проте ця мрія буде знаходитись під ризиком допоки не буде створений також дієвий стримуючий механізм для запобігання можливих зловживань з боку правоохоронців.

Очевидно, що нові поліцейські мотивовані працювати якісно інакше та дійсно професійно, як через захват, яким мешканці столиці зустрічають їх, так і через достойні зарплати. І зараз не хочеться навіть припускати, що вони здатні на порушення, але загально відома істина: жодна система не застрахована від збоїв.

На ділі убезпечити громадян від порушень з боку поліції можна у тому разі, якщо кожен правоохоронець-порушник буде покараний, а інші будуть знати про незворотність покарання, встановленого за результатами належного розслідування. Однак роль проводити останні надана Генпрокуратурі, яка на практиці не здатна ефективно та неупереджено виконувати ці функції через свої тісні зв’язки з Міністерством внутрішніх справ.

Так, згідно з нашим опитуванням, 53% українців не довіряють Генеральній прокуратурі. При цьому тільки 5 відсотків вважають, що правоохоронці завжди несуть покарання за такий грубий вид порушень, як катування. В якості причин респонденти назвали корупцію, кругову поруку та конфлікт інтересів.

Тому, не дивлячись на величезний кредит довіри, наданий новим поліцейським, необхідно створити умови, за яких з безкарністю буде покінчено раз і назавжди. Має бути створений механізм, який замінить Генпрокуратуру та відповідатиме міжнародним стандартам. Державне бюро розслідувань, передбачене новим Кримінальним процесуальним кодексом, має шанс стати таким механізмом.

І якщо закон про Національну поліцію було прийнято для забезпечення законності роботи нових поліцейських, розгляд закону про ДБР, також запланований на минулу п’ятницю, був перенесений.

Важливо пам’ятати, що реформа правоохоронної системи це довготривалий процес, а боротьба з безкарністю повинна бути закладена в його фундамент.

Тому народні депутати не повинні почивати на лаврах через ефектну появу нових поліцейських і не відкладати в довгий ящик створення інструменту, який дійсно захистить мрію про підконтрольну суспільству поліцію.

Оригінал блогу: http://tsn.ua/blogi/themes/politics/nova-policiya-yak-zahistiti-mriyu-452283.html

Ворог для всіх: історія людини, яку катували по обидві сторони фронту
26.06.2017
Ільдар Дадін: «Вранці і на вечірній перевірці фельдшери чують крики побитих»