Нездорове правосуддя в Аргентині: #FreeBelen

"Нам не байдуже, адже ми знаємо, що з тієї самої хвилини, як Белен перетнула поріг лікарні, вона не мала адекватного захисту. Більше того, її вчинок засуджував її лікар, той самий лікар, що написав на неї донос і тим самим порушив свій обов'язок берегти лікарську таємницю щодо пацієнтки
"
Фернанда Дос Коста, дослідниця в Північний та Південній Америках

Фернанда Дос Коста, дослідниця в Північний та Південній Америках, розповідає про акцію протесту під дверима суду в Аргентині, куди «Белен», у якої був викидень, повертається після того, як її засудили до восьми років ув’язнення.

Похмурого сірого ранку я приїхала до будівлі суду у місті Тукуман на північному заході Аргентини. Всерендині суддя саме викладав причини, з яких жінку під псевдонімом «Белен» було засуджено після того, як у неї відбувся викидень.

Поступово тротуар, на якому я стояла, почав майоріти різними кольорами. Ми зібрались, аби протестувати проти вироку Белен. Кругом на прапорах – гасла, що засуджують гендерну дискримінацію. «Ця судова система – пережиток Середньовіччя», написано на табличках у тих, хто виступає за декриміналізацію абортів. На них характерні зелені шарфи. Тут навіть була копія «жіночої камери у в’язниці».

Коли тротуар перестав вміщати всіх протестувальників, що вимагали відпустити Белен на свободу, вони перекрили дорогу. Тим часом вуличний оркестр перетворив злість та безсилля – відчуття, що об’єднали нас,– на атмосферу енергійної єдності.

Страждати мужньо

Я глибоко переконана, що неймовірні ритми і кольори наших акцій протесту в Латинській Америці допомагають зберегти надію тим, хто, як Белен, страждає від несправедливості,  і тим, хто близько до серця сприймає цю несправедливість.

Скандування пісень та навіть кількість людей, яким вкрай потрібно голосно прокричати про те, що їм не байдуже (незважаючи та те, що можновладцям – байдуже), що вони обурені тим, що жінку можна відправити за ґрати, за те, що вона жінка і до, того ж, бідує – усе це додає мужності жертвам та їх родичам, коли вони стикаються з таким безглуздим стражданням.

Белен увійшла до суду через інший вхід, аби вислухати рішення суду. Вона все чула і бачила фотографії демонстрації. Своєму адвокату вона сказала, що була надзвичайно зворушена тим, скільки людей прийшли, аби підтримати її, та тим, скільки людей співчували тому, що вона стала жертвою несправедливості.

«Просто не віриться», – сказала Белен. Та й з чого б їй вірилось? У цьому регіоні – сотні подібних випадків. Бідні вагітні жінки, що звертаються до державних лікарень, мало не з першої хвилини вважаються підозрюваними. До них брутально ставиться медичний персонал. Та взагалі усім байдуже.

Справа Белен – важлива

Проте усім нам не байдуже, що буде з Белен. Аргентинські та світові ЗМІ написали сотні статей про її справу; чимало перепостів з’явилось і в соціальних мережах. Сьогодні новий адвокат Белен подала клопотання про її звільнення з-під варти. До клопотання доданий 30-сторінковий список із підписами людей та організацій, що підтримують Белен.

Нам не байдужа її доля, бо ми знаємо, хто така Белен і що з нею сталося. Нам не байдуже, бо так само як і жінки групи «Las 17» у Ель-Сальвадорі, Белен є живим прикладом того, як наші держави насильницьким шляхом насаджують патріархат. Доходить до того, що жінок саджають у в’язницю через те, що їх підозрюють у невиконанні обов’язків «чесної жінки».

Нам не байдуже, адже ми знаємо, що з тієї самої хвилини, як Белен перетнула поріг лікарні, вона не мала адекватного захисту. Більше того, її вчинок засуджував її лікар, той самий лікар, що написав на неї донос і тим самим порушив свій обов’язок берегти лікарську таємницю щодо пацієнтки.

Нам не байдуже, адже це майже абсурдний приклад вибіркового застосування кримінального права, коли за ґрати потрапляють бідняки, що вважаються винними, навіть якщо відсутні докази. А якщо це жінки – тим гірше для них.

Відсутність доказів

Соледад Деза, нинішня адвокатка Белен, – феміністка, що стала захищати Белен у суді, коли дізналась, що ту звинувачують у вбивстві, за обставин, що обтяжують вину, тобто у навмисному вбивстві близького родича, не зважаючи на недостатню кількість доказів. Її засудили на підставі плоду, знайденого у шпиталі. Медичний персонал стверджує, що це плід Белен.

«У людей моя клієнтка завжди асоціюється із так званим «знайденим плодом»»,− розповідає Соледад Деза перед будівлею суду. − Незважаючи на те, що, докази свідчать про те, що плід знайшли до того, як вона з’явилась у лікарні, на те, що у документах цілковита плутанина щодо самого плоду – чи було там один, два або декілька плодів, чи був плід жіночої або чоловічої статі, чи був це плід 35-річної жінки (Белен було 25 років, коли вона потрапила у лікарню), чи якоїсь іншої жінки».

Соледад Деза, адвокатка Белен, виступає перед натовпом © Agencia de Prensa Alternativa (Тукуман)

«Ця надумана асоціація спочатку перетікла у підозру медичного персоналу, потім в обвинувачення поліції, потім у надуману судово-медичну експертизу, потім у протокол та, в кінці кінців, у кримінальне провадження – і все це без жодної уліки».

Її слова викликали гучні оплески. Ми, учасники акції протесту, відчули її обурення та  цілком поділяли його, чекаючи оголошення «причин», через яки судді засудили Белен. В кінці кінців, на прохання Белен судді зачитали судове рішення лише в присутності Белен та її адвоката. Заплановане публічне оголошення рішення так і не відбулося,  бо вона хотіла зберегти своє ім’я в таємниці.

Восьмирічний строк не скасували. Її адвокатка заявила, що буде подавати апеляцію. Белен не повинна була отримати цей строк. Вона прагне домогтися правосуддя. Як і всі ми.

Басейн озера Чад: через поновлення діяльності «Боко Харам» різко зросла кількість смертей серед цивільного населення
05.09.2017
Чилі частково декриміналізувала аборти
23.08.2017