Непропорційне використання сили правоохоронцями під час слідчих дій під Верховною радою має бути розслідуване

Amnesty International вимагає провести швидке, ефективне та неупереджене розслідування подій під Верховною Радою 3 березня 2018 року, яке дозволить проаналізувати пропорційність використання сили щодо озброєних демонстрантів та розслідувати повідомлення про надмірне, невибіркове та довільне використання сили проти мирних демонстрантів та журналістів працівниками Національної поліції та Національної гвардії.

Під час проведення слідчих дій 3 березня у наметовому містечку під Верховною Радою, почалися сутички між працівниками поліції та протестувальниками. В результаті було затримано більше 100 людей.

За даними офісу Уповноваженого з прав людини, щонайменше 19 людей отримали травми голови унаслідок дій поліції.

Будь-яке застосування сили щодо мирних демонстрантів і журналістів, а також непропорційне застосування сили проти озброєних демонстрантів неприпустиме. У разі необхідності застосування сили, співробітники правоохоронних органів повинні діяти у чіткій відповідності до закону та міжнародних зобов’язань України в сфері прав людини. Зокрема, не застосовувати силу довільно та невибірково, та загалом обмежити застосування сили до необхідного мінімуму. Закон України забороняє працівникам поліції завдавати удари кийками по голові, шиї, ключичній ділянці, статевих органах, попереку (куприку) і у живіт.

Кілька журналістів поскаржилися на перешкоджання їхній професійній діяльності та застосування сили проти них. Так, проти журналіста Сергія Нужненка було застосовано газовий балончик, коли він знімав дії поліції під Верховною Радою. Працівник поліції підійшов до Сергія Нужненка зі спини та розпилив вміст балончика йому в обличчя. У результаті журналіст отримав хімічний опік очей.

Інший журналіст, Богдан Кутєпов, повідомив про те, що працівник поліції вдарив його по нозі та перешкоджав виконанню його професійних обов’язків, вивівши його за периметр наметового містечка.

Закликаємо керівництво держави негайно відреагувати на ситуацію.

Держава втрачає контроль над радикальними угрупуваннями, що активізувалися у низці міст України
14.03.2018
Іспанія: надмірне застосування сили національною поліцією та цівільною гвардією у Каталонії
04.10.2017