Заява: Національна поліція повинна негайно та ефективно розслідувати погрози на адресу громадських активістів та активісток, які підтримують ЛГБТКІ рух в Україні

15 листопада, близько 6 вечора, низка громадських активістів та активісток отримали погрози від групи людей, що називають себе членами Національного спротиву. Відповідне повідомлення було опубліковане на сторінці спільноти у Facebook та адресоване зокрема Святославу Шеремету, Марії Берлінській, Олені Шевченко, Інні Совсун, Ірині Славінській, Світлані Заліщук, Мустафі Наєму, Юлії Толопі, Зоряну Кісю. Аналогічні погрози були також розіслані у приватних повідомленнях.

"Це не перший випадок, коли активісти та активістки отримують погрози від радикально налаштованих груп через свою публічну підтримку ЛГБТКІ спільноти. Правоохоронні органи повинні швидко та ефективно розслідувати ці погрози, зробити все можливе задля захисту активісток та активістів "
Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні

Крім того, 15 листопада, члени групи пошкодили соціальну рекламу, присвячену тематиці взаєморозуміння між батьками та їх ЛГБТКІ дітьми, що була розміщена у метрополітені. Відеозапис був видалений зі сторінки спільноти, проте він зберігся.

“Сьогодні ми прибрали вашу рекламу, а завтра завітаємо до вас у гості” йдеться в пості, що був згодом видалений зі сторінки.

Як заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні, “це не перший випадок, коли активісти та активістки отримують погрози від радикально налаштованих груп через свою публічну підтримку ЛГБТКІ спільноти. Правоохоронні органи повинні швидко та ефективно розслідувати ці погрози, зробити все можливе задля захисту активісток та активістів.

Влітку цього року, під час Маршу Рівності, Національна поліція продемонструвала високий рівень професіоналізму, забезпечивши безпеку учасників Маршу. І ми сподіваємось, що як Національна поліція так і влада України загалом, будуть і надалі докладати максимум зусиль задля подолання дискримінації та захисту права людини в Україні”.

Додаткова інформація

12 червня у Києві успішно відбувся Марш Рівності ЛГБТКІ-спільноти (лесбійки, геї, бісексуали, трансґендерні, квір та інтерсексуальні люди) КиївПрайд. Amnesty International відзначила ефективну співпрацю Національної поліції України та Київської міської державної адміністрації з організаторами та організаторками ходи, а також те, що було забезпечено належний захист під час проведення заходу.

На відміну від попередніх років, Україна виконала свій міжнародний обов’язок захищати права ЛГБТКІ-спільноти на свободу вираження та мирні зібрання. Це був важливий крок у подоланні дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності в Україні.

Anna Castanagos
На форумі ЮНЕСКО представниця Amnesty розповіла про репресії російської окупаційної влади у Криму
20.09.2017
Басейн озера Чад: через поновлення діяльності «Боко Харам» різко зросла кількість смертей серед цивільного населення