Активісти/ки Amnesty International Україна збиратимуть підписи на захист Емір-Усеїна Куку та Ервіна Ібрагімова під час традиційного МЗС OPEN AIR

14 червня 2017 року о 20.00 під стінами Міністерства закордонних справ на Михайлівській площі вже втретє відбудеться МЗС OPEN AIR – цього разу джазовий концерт «Музика вільних людей». Захід організований МЗС спільно з Koktebel Jazz Festival.

"Після анексії, поширення репресивного російського законодавства в Криму, що саме по собі є порушенням міжнародного права, дозволило російській владі розпочати тиск і змусити емігрувати багато інакомислячих, в тому числі лідерів та активістів кримськотатарської спільноти. Ті ж, хто лишився стали мішенню для жорстоких переслідувань. Де-факто влада не гребує навіть найбільш ницими методами тиску на активістів, погрожуючи їх малолітнім дітям, або ж літнім батькам "
Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна

Активістки та активісти Amnesty International Україна збиратимуть підписи з вимогою до де-факто влади Криму припинити переслідування кримськотатарського правозахисника Емір-Усеїна Куку, та його родини, а також розслідувати зникнення кримськотатарського активіста Ервіна Ібрагімова.

“Після анексії, поширення репресивного російського законодавства в Криму, що саме по собі є порушенням міжнародного права, дозволило російській владі розпочати тиск і змусити емігрувати багато інакомислячих, в тому числі лідерів та активістів кримськотатарської спільноти. Ті ж, хто лишився стали мішенню для жорстоких переслідувань. Де-факто влада не гребує навіть найбільш ницими методами тиску на активістів, погрожуючи їх малолітнім дітям, або ж літнім батькам”, – зазначила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Запрошуємо усіх прийти до МЗС та послухати разом український джаз – музику свободи та символ вільного українського Криму, а також виступити на захист представників кримськотатарської спільноти, яких переслідують у Криму.

«Тема свободи для мене особисто – життєво важлива. Вірю, вільна музика, яку ми почуємо біля колон МЗС, дуже скоро знову повернеться до вільного українського Криму», сказав Міністр Павло Клімкін.

Концерт розпочнеться о 20.00 за участю Міністра закордонних справ Павла Клімкіна, міністрів закордонних справ Швеції та Литви, Маргот Вальстрьом та Лінаса Лінкявічуса, представників дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, кримськотатарської спільноти та громадянського суспільства, киян та гостей міста.

Кількість посадкових місць обмежена, але простір дозволяє перегляд стоячи. Орієнтовна тривалість заходу – 1,5 години.

Партнери заходу: StratComUA, Zinteco Design&Engineering

Хештеги події: #CrimeaIsUkraine #MFAOpenAir2017

Додаткова інформація

МЗС Open Air

14 червня 2017 року атріум МЗС України, який має унікальні акустичні властивості, перетвориться на джазовий майданчик і прийме Koktebel Jazz Festival – одну з найбільш вагомих культурних подій, що вимушено мігрувала з Криму.

Розпочне програму один з найвідоміших українських джазменів та організаторів проектів, Ігор Закус. Разом зі співачкою Іванкою Червінською та Z-Band він представить програму «Коломийки» – українські народні пісні у сучасних джазових обробках.

У другому відділенні на сцені звучатиме український Шопен. Провідна джазова піаністка Наталія Лебедєва з секстетом виконає авторські джазові бачення творів Фрідеріка Шопена у прем’єрній програмі «Quests».

Під завісу дня на сцені лунатиме музика одного з найяскравіших композиторів українського джазу – Усеіна Бекірова. Уродженець Сімферополя, визнаний піаніст та клавішник, лідер багатьох проектів, учасник усіх відомих джазових фестивалів та автор незліченої кількості яскравої музики. У складі свого тріо Усеін Бекіров представить авторську програму, яка стане яскравим завершальним акордом події.

У форматі щорічних оупен ейрів МЗС вже третій рік поспіль знайомить іноземних дипломатів з сучасною українською культурою та привертає увагу до актуальних питань. Цього разу – це Крим.

Проект є важливою частиною діяльності МЗС у сфері публічної дипломатії та черговим кроком у розвитку Міністерства не лише як політичного, а й культурного простору, відкритого до співпраці з митцями, мистецькими інституціями та діалогу з громадськістю.

Емір-Усеїн Куку – правозахисник та член кримськотатарської спільноти в Ялті. Після окупації Криму Росією в 2014 році, він приєднався до Кримської правозахисної контактної групи. Він викрив членів російської Федеральної служби безпеки (ФСБ) у неодноразових спробах завербувати його в якості їх таємного інформатора. Після його відмови, ФСБ двічі обшукувала його дім. У лютому 2016 року його заарештували на підставі необґрунтованого обвинувачення у членстві в Хізб ут-Тахрір, ісламістському русі, який заборонено в Росії як “екстремістський”, але не заборонений в Україні. Куку заперечує будь-яку участь в цьому русі. Наразі його утримують в СІЗО.

Ервін Ібрагімов – представник корінного народу кримських татар з міста Бахчисарай у центральному Криму, колишній член Бахчисарайської міської ради та член Світового конгресу кримських татар – міжнародної організації, створеної після анексії Кримського півострова Росією у 2014р., яка має на меті сприяти просуванню прав кримських татар та їх культурної спадщини. Ервін Ібрагімов зник 24 травня біля свого будинку у Бахчисараї, місті у центральному Криму. Записи з камери спостереження показують групу чоловіків, які змусили його сісти в машину і вивезли у невідомому напрямку. З тих пір ніхто не бачив Ервіна

Стартувала найбільша правозахисна кампанія Марафон написання листів: Пліч-о-пліч з відважними.
20.11.2017
Україна: Влада повинна припинити переслідування антикорупційних активістів і громадських організацій
07.11.2017
Лідери кримських татар Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз повинні мати право повернутися на батьківщину