Міжнародний рух проголосував за прийняття політики щодо захисту прав секс-працівниць(ків)

"Безпеку працівникам секс-індустрії"

Учасники засідання Міжнародної ради, керівного органу Amnesty International, проголосували за захист прав осіб, що надають секс-послуги. Зібравшись у Дубліні, делегати з різних країн світу прийняли резолюцію, уповноваживши Міжнародне правління організації розробити і прийняти політику з цього питання.

"Наш глобальний рух проклав шлях до прийняття політики, націленої на захист прав працівників секс-індустрії, що в майбутньому допоможе сформувати правозахисну роботу Amnesty International щодо цієї важливої проблеми "
Саліл Шетті, Генеральний секретар АІ

«Особи, що надають секс-послуги — одна з найбільш соціально незахищених груп в світі, яким загрожує дискримінація, насильство і свавілля. Наш глобальний рух проклав шлях до прийняття політики, націленої на захист прав секс-працівниць(ків), що в майбутньому допоможе сформувати правозахисну роботу Amnesty International щодо цієї важливої проблеми», – сказав Саліл Шетті, генеральний секретар Amnesty International.

У резолюції Amnesty International рекомендується розробити політику на підтримку повної декриміналізації всіх аспектів добровільно наданих сексуальних послуг. У майбутньому документі організація також висловить заклик до всіх держав гарантувати секс-працівницям(кам) всебічний правовий захист на рівноправній основі від експлуатації, торгівлі та насильства.

«Ми визнаємо величезну складність цієї критично важливої ​​теми у розрізі прав людини і тому підійшли до її вирішення з позиції міжнародних стандартів у галузі прав людини. Ми також проконсультувалися з нашим глобальним рухом, з тим щоб врахувати різні думки представників з різних країн світу », – сказав Саліл Шетті.

За підсумками досліджень та консультацій в ході вироблення цієї політики протягом останніх двох років організація прийшла до висновку, що повна декриміналізація стане найкращим способом захисту прав секс-працівниць(ків) і знизить ризик свавілля і насильства, з яким вони стикаються.

Крім іншого, секс-працівниці(ки) піддаються таким видам порушень як фізичне та сексуальне насильство, довільні арешти і затримання, вимагання та залякування, торгівля людьми, примусові аналізи на ВІЛ та медичні втручання. Крім того, вони позбавляються можливості користуватися послугами охорони здоров’я та житлового забезпечення, а також інших видів соціального та правового захисту.

Базою для політики слугували безліч фактів з таких джерел, як агенції ООН, зокрема, Всесвітня організація охорони здоров’я, ЮНЕЙДС, ООН-Жінки і Спеціальний доповідач ООН з питання про право на здоров’я. Крім того, були проведені дослідження в чотирьох країнах.

До участі в консультаціях залучалися організації секс-працівниць(ків), групи, що представляють жертв секс-роботи, організації аболіціоністів, феміністи та інші борці за права жінок, активісти ЛГБТІ, організації по боротьбі з торгівлею людьми, з ВІЛ та СНІДом.

Amnesty International вважає торгівлю людьми, включаючи сексуальну експлуатацію, огидним явищем у всіх її формах, яке має бути визнано злочином в рамках міжнародного права. Ця ідея чітко виражена в новій політиці і у всій роботі Amnesty International.

«Для Amnesty International це історичний день. Це рішення далося нам нелегко і не скоро. Ми дякуємо всім членам організації з різних куточків світу, а також численним групам, з якими ми консультувалися, за цінний внесок в ці обговорення. Вони допомогли нам прийняти важливе рішення, яке відтепер допоможе сформувати цей аспект нашої правозахисної роботи », – сказав Саліл Шетті.

Чилі частково декриміналізувала аборти
23.08.2017
Пакистан: рішення селищної ради про «зґвалтування помсти» повинне стати поштовхом до негайних реформ
01.08.2017
Прес-конференція щодо ратифікації Стамбульської конвенції, спрямованої на подолання домашнього насильства щодо жінок та дітей.
09.03.2017
Політика Amnesty International стосовно зобов’язань держав щодо дотримання, захисту та здійснення прав людини відносно секс-працівниць/працівників
04.03.2017
13 питань про захист прав секс-працівниць(ків)