Малайзія: зніміть звинувачення з карикатуриста за твіти

Влада Малайзії має негайно зняти політично вмотивовані звинувачення з одного з найвідоміших карикатуристів країни. Художнику загрожує довгострокове ув’язнення за низку твітів, повідомила Amnesty International напередодні його суду, який починається 6 листопада.

"Наступ на свободу вираження з використанням закону про заколот викликає занепокоєння та не демонструє жодних ознак послаблення тиску. Влада Малайзії повинна серйозно дотримуватися своїх зобов’язань поважати права людини замість того, аби використовувати архаїчне законодавство для переслідування та ізолювання опонентів.
"

Зулкіфрі Анвар Ульгаке (Zulkiflee Anwar Ulhaque), більш відомий під псевдонімом Зунар (Zunar), звинувачується за дев’ятьма пунктами безжального малайзійського закону про заколот. Цей закон колоніальних часів влада використовує для переслідування та придушення опонентів. Звинувачення пов’язані з низкою повідомлень у мережі Twitter, що містили критику уряду. Ці повідомлення Зунар написав після того, як у лютому 2015 року було ув’язнено опозиційного лідера Анвара Ібрагіма (Anwar Ibrahim) за звинуваченням у содомії.

“Ці звинувачення проти Зунара мають очевидну політичну мотивацію та мають бути негайно зняті. Роками Зунар висвітлював корупцію та репресії уряду через свої карикатури – за це його карають” – сказав Джозеф Бенедікт (Josef Benedict), директор програми з кампаній Південно-Східної Азії Amnesty International.

“Це абсурдно, що за низку твітів Зунару потенційно загрожують десятиліття у в’язниці”.

Зунар був мішенню для малайзійської влади протягом багатьох років і в минулому вже кілька разів звинувачувався у підбурюванні до непокори. Підрядники та видавці його карикатур також зазнавали залякувань, переслідувань та рейдів з боку влади.

Завтрашній суд відбудеться в умовах зростаючого тиску на свободу вираження з боку влади Малайзії за допомогою Закона про підбурювання до непокори. З початку 2015 року близько 100 людей було заарештовано або звинувачено за законом про заколот – вражаючий стрибок у порівнянні з минулорічними 29 відомими випадками.

“Наступ на свободу вираження з використанням закону про заколот викликає занепокоєння та не демонструє жодних ознак послаблення тиску. Влада Малайзії повинна серйозно дотримуватися своїх зобов’язань поважати права людини замість того, аби використовувати архаїчне законодавство для переслідування та ізолювання опонентів” – заявив Джозеф Бенедікт.

Цьогоріч, Amnesty International представить Зунара в якості одного з героїв щорічної події “Марафону написання листів”, що проходитиме 4-10 грудня. Це найбільш масштабна кампанія за права людини у світі. Сотні тисяч прихильників і активістів Amnesty International з усього світу через листи та Інтернет будуть вимагати від влади Малайзії зняти звинувачення із Зунара.

Додаткова інформація

Починаючи з 2013 року, влада Малайзії значною мірою зловживає законом про заколот 1948 року – цей суворий закон від початку був спрямований проти тих, хто виступав за незалежність Малайзії, і був найбільш уживаним інструментом репресій. У квітні 2015 року за сумнівних обставин в парламенті були внесені поправки до закону. Вони розширили його дію на електронні ЗМІ та забезпечили владу безмежними можливостями для арешту, ув’язнення і винесення більш жорстких вироків для опонентів.

Тим, чия вина була доведена відповідно до розширеного закону про заколот, загрожує від 3 до 20 років за ґратами. Довгий час Amnesty International висловлювала занепокоєння щодо закону, який криміналізує широке коло діянь. Цей закон не відповідає міжнародному праву прав людини, зокрема, він порушує право на свободу вираження, закріплене у статті 19 Загальної декларації прав людини, а також гарантоване статтею 10 Конституції Малайзії.

Стартувала найбільша правозахисна кампанія Марафон написання листів: Пліч-о-пліч з відважними.
20.11.2017
Відкрито набір координатор/ок Марафону написання листів 2017!
03.10.2017
4,6 мільйони акцій підтримки на Марафоні написання листів 2016!
02.10.2017
Кримськотатарському громадському діячу Ільмі Умерову присудили два роки колонії за критику російської окупації
28.09.2017
Переслідування кримських татар за одиночні пікети в Криму демонструє тотальне неприйняття інакомислення на півострові