М’янма: блокування міжнародної допомоги є смертельною загрозою для десятків тисяч людей

Обмеження, накладені владою М’янми на міжнародну допомогу, загрожують життю десятків тисяч мешканців штату Ракхайн. Насамперед – представникам етнічної групи рохінджа, які вже стали жертвами жахливого насильства під час непропорційно жорстокої військової кампанії.

Організації, що надають допомогу, повідомили Amnesty International, що гуманітарна ситуація в регіоні є критичною. Штат Ракхайн перетворився на арену широкомасштабної військової операції після того, як 25 серпня представники «Араканської армії порятунку рохінджа» атакували десятки поліційних відділків та військових об’єктів.

Штат Ракхайн перебуває на межі гуманітарної катастрофи. Ніщо не може виправдати відмову у допомозі та порятунку людям, що перебувають у відчаї. Блокуючи доступ гуманітарним організаціям, влада М’янми ставить під загрозу долі десятків тисяч мешканців та безсердечно нехтує людськими життями,

– каже Тирана Хасан, директорка Amnesty International з питань реагування на кризові ситуації.

Ці обмеження вплинуть на всі спільноти, що мешкають у цьому штаті. Уряд мусить негайно змінити курс та дозволити гуманітарним організаціям повний та безперешкодний доступ до всіх територій штату, щоб допомога досягла тих, хто її потребує.

Біженці-рохінджа на розмитій дорозі після перетину кордону з Бангладеш у Текнафі.
3 вересня 2017 року. Photo credit: Reuters / Mohammad Ponir Hossain

Надання допомоги на півночі штату було призупинене протягом минулого тижня. На інших територіях уряд закрив гуманітарним організаціям доступ до частини громад – переважно до людей з меншини рохінджа. За словами працівників гуманітарних організацій, обмеження їхньої діяльністі та доступу були запроваждені на початку минулого місяця, але значно посилилися після атак 25 серпня.

Десятки тисяч людей були змушені покинути свої домівки, коли спалахнуло насильство. За останніми даними ООН, близько 100 тисяч біженців-рохінджа перетнули кордон з Бангладеш. Водночас уряд М’янми евакуював понад 11 тисяч представників інших національних меншин, які мешкають на півночі штату Ракхайн.

Є свідчення, що тисячі людей – переважно рохінджа – перебувають у горах на півночі штату. ООН та міжнародні організації наразі не мають можливості оцінити їхні потреби та забезпечити притулок, їжу та захист.

Представник однієї з гуманітарних організацій, що працюють у штаті Ракхайн, розповідає:

Мусульмани голодують у своїх домівках. Ринки не працюють, люди не можуть покинути села – їм лишається хіба що тікати. Влада відкрито шантажує і залякує населення, використовуючи нестачу їжі та води як зброю.

Біженці рохінджа у Бангдадеш розповідають про жахливі зловживання з боку м’янманських силовиків. Зокрема, є численні свідчення про вбивства втікачів, катування та спалення цілих селищ.

Поліцейський стоїть на місці будинку, що був спалений ущент у м. Монгдо, М’янма. 30 серпня 2017 року. Photo credit: Reuters/Soe Zeya Tun

Поліцейський стоїть на місці будинку, що був спалений дотла у м. Монгдо, М’янма.
30 серпня 2017 року. Photo credit: Reuters / Soe Zeya Tun

Наприкінці 2016 року армія М’янми почала жорстоку кампанію у відповідь на атаки бойовиків «Араканської армії порятунку рохінджа». На той час Amnesty International задокументувала масштабні насильницькі дії з боку армії М’янми, що включали зґвалтування, вбивства, тортури та спалення сіл.  Ці дії можуть бути кваліфіковані як злочини проти людяності.

«Реакція військових М’янми на атаки бойовиків була абсолютно непропорційною. Їхня кампанія насильства зробила своєю мішенню звичайних людей за ознакою їхнього етнічного походження та релігії, і має бути негайно припинена»,
– каже Тирана Хасан.

«Згідно міжнародного права, влада М’янми має ставитися без будь-якої дискримінації  до всіх мешканців штату Ракхайн, включаючи рохінджа. Заміть цього уряд поводиться з цілим народом як із ворогом, якого можна атакувати, вбивати, виганяти з дому, виривати з корінням без розбору».

Уряд ще більш загострив ситуацію, звинувативши міжнародні гуманітарні організації у підтримці бойовиків після того, як харчові продукти з маркуванням міжнародних організацій були знайдені у імовірному таборі бойовиків на півночі штату Ракхайн.

«Звинувачення у тому, що міжнародні гуманітарні організації підтримують бойовиків на території Ракхайну є водночас безпідставними та безвідповідальними. Протягом десятиліть гуманітарні організації підтримували людей М’янми, надаючи допомогу у лихі часи – дуже часто, коли сам уряд був нездатен це зробити. Влада М’янми має негайно припинити розповсюджувати дезінформацію та поширювати безпідставні звинувачення, що розпалюють ненависть», – заявила Тирана Хасан.

Читати: Звіт Amnesty про становище етнічної групи рохінджа  “Переламний момент: переслідувані у М’янмі, гнані у Бангладеш” (англійською мовою, PDF)

Греція: шукачі притулку живуть на островах у жахливих умовах
24.10.2017
«Велика зрада Європи»: тисячі афганских біженців повертають назад, назустріч смерті та тортурам