Лідери кримських татар Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз повинні мати право повернутися на батьківщину

Лідери Меджлісу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз в п’ятницю прибули до Києва. Звільнені напередодні з в’язниці в Сімферополі і доставлені спецрейсом до Туреччини, Умеров і Чийгоз повинні мати право безперешкодно повернутися в Крим, не боячись переслідування, вважає Amnesty International.

«Звільнення в’язнів совісті Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза стало позитивним кроком, але тепер вони можуть зіткнутися з іншою несправедливістю – вигнанням зі своєї батьківщини. Їм має бути дозволено повернутися в Крим і вільно висловлювати свої погляди, не боячись переслідування», – заявила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

«Стає все більш очевидним, що вибір у лідерів кримськотатарської громади, які насмілюються висловлюватися проти російської окупації і незаконної анексії півострова, простий: або відправитися у вигнання, або сісти у в’язницю», – додала вона.

«Де-факто влади Криму повинна припинити постійне придушення інакомислення, негайно і беззастережно звільнити всіх в’язнів совісті і припинити політику переслідування і вигнання своїх критиків з Криму», – вважає Покальчук.

Стартувала найбільша правозахисна кампанія Марафон написання листів: Пліч-о-пліч з відважними.
20.11.2017
Україна: Влада повинна припинити переслідування антикорупційних активістів і громадських організацій
07.11.2017
Кримськотатарському громадському діячу Ільмі Умерову присудили два роки колонії за критику російської окупації