Кримськотатарському громадському діячу Ільмі Умерову присудили два роки колонії за критику російської окупації

Вчорашній вирок Ільмі Умерову, відомому критику російської окупації Криму і одному з лідерів кримськотатарської громади, є черговим зазіханням на основні права та свободи на півострові. Цей вирок має бути негайно скасований.

Минулого тижня суд також засудив українського журналіста Миколу Семену на два з половиною роки умовно. І Умерова, і Семену звинуватили у закликах до замаху на територіальну цілісність Російської Федерації за їхню критику російської окупації та анексії Криму.

«Вирок Ільмі Умерову, якому виповнилося 60 років і який страждає на хворобу Паркінсона, став черговим етапом його довготривалого переслідування з боку де-факто влади Криму. Його ув’язнення є одним з низки політично мотивованих судових процесів, довільних арештів та залякувань критиків російської влади в Криму. Це явне порушення свободи вираження поглядів»

– заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.

Протягом місяця були винесені вироки одразу трьом критикам російської анексії Криму. 22 вересня український журналіст Микола Семена, що проживає в Криму, був визнаний винним за аналогічним звинуваченням у «сепаратизмі». А за 11 днів до того Ахтем Чийгоз, заступник лідера Меджлісу — представницького органу кримських татар — був засуджений до 8 років виправної колонії за підсумками несправедливого судового процесу.

«Схоже, що репресії в Криму триватимуть доти, доки не залишиться жодного критика російської окупації»

— зазначила Оксана Покальчук.

«Вироки Ахтему Чийгозу, Миколі Семені та Ільмі Умерову мають бути негайно скасовані. Чийгоз, який перебуває зараз в ув’язненні, повинен бути негайно і беззастережно звільнений, а будь-які обмеження, накладені на всіх трьох, як частина їх вироку, — негайно зняті », – додала вона.

Передумови

Районний суд Сімферополя постановив, що Ільмі Умеров, заступник голови наразі забороненого в Криму Меджлісу, є винним у здійсненні «публічних закликів до проведення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації» (ст. 280.1 Кримінального Кодексу Росії) та засудив його до двох років виправної колонії.

Під час досудового розслідування, Ільмі Умерова протягом трьох тижнів утримували у психіатричній лікарні для проведення примусового обстеження. Імовірно у якості покарання Умерова поселили у закритій палаті для пацієнтів з важкими психічними захворюваннями. Його адвокати обіцяють оскаржити вирок. Умеров лишатиметься вдома поки триває розгляд його апеляції.

Микола Семена – один з небагатьох проукраїнських журналістів, які лишалися в Криму після його окупації Росією у 2014 році. Російські служби безпеки вели нагляд за ним та врешті-решт відкрили проти нього кримінальне провадження за написання статті, у якій він закликає російську владу залишити Крим. 22 вересня Районний суд Сімферополя засудив його до двох з половиною років позбавлення волі умовно, що включає також заборону громадянської активності на три роки.

Anna Castanagos
На форумі ЮНЕСКО представниця Amnesty розповіла про репресії російської окупаційної влади у Криму
20.09.2017
Крим: лідера кримських татар Ахтема Чийгоза засудили до 8 років колонії після несправедливого судового процесу