Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова

Де-факто влада Криму повинна негайно звільнити 76-річного кримськотатарського активіста Сервера Караметова, якого затримали за проведення одиночного пікету на підтримку переслідуваних кримських татар, заявила Amnesty International.

Караметов був засуджений напередодні до 10-денного адміністративного арешту за те, що проводив пікет на підтримку в’язня совісті Ахтема Чийгоза та інших жертв політично мотивованих переслідувань. Одиночна акція проходила перед будівлею Верховного суду Криму, який діє під контролем де-факто влади окупованого регіону.

«Арештовувати літню людину зі слабким здоров’ям і кидати її за ґрати через плакат — черговий приклад безперервної кампанії російської влади з придушення мирного активізму кримськотатарської громади»,

— заявила Оксана Покальчук, виконавча директорка Amnesty International Україна.

«Цей випадок уособлює тривале жорстоке переслідування кримськотатарських активістів. Сервер Караметов повинен бути звільнений негайно і беззастережно», — додала вона.

На відеозаписі арешту від 8 серпня видно, як літнього чоловіка, який тримає рукописний плакат, затримують і садять до авто відразу четверо поліцейських. Наступного дня увечері Залізничний районний суд Сімферополя визнав Караметова винним у непокорі «законним вимогам» співробітників поліції.

Крім цього, Караматова оштрафували на 10 000 рублів за порушення закону про мітинги. Цей штраф є надзвичайно великим для регіону, де середньомісячна пенсія сягає трохи більше 11 000 рублів. Згідно надміру суворого російського законодавства про мітинги практично будь-який вуличний протест за участі двох та більше осіб вимагає попереднього узгодження з боку влади. Ця вимога не поширюється на так звані «одиночні пікети», але закон накладає повну заборону на протести в низці місць, зокрема — поблизу від судів.

Караметову стало зле в залі суду і йому довелося викликати «швидку допомогу». За словами адвоката, його клієнт страждає на хворобу Паркінсона і може втратити можливість отримувати життєво важливі ліки під час утримання під вартою.

Ахтем Чийгоз, якого закликав звільнити Караметов, є заступником голови Меджлісу кримсько-татарського народу, забороненого в Росії як «екстремістська» організація. Чийгоза затримали у січні 2015 року за сфабрикованими звинуваченнями в організації «масових заворушень» 26 лютого 2014 року під час протестів напередодні російської окупації і анексії Криму.

«Меджліс заборонили як екстремістську організацію, його лідерів арештовують або насильно висилають з батьківщини, кримськотатарські засоби масової інформації ліквідовують. Постає питання — що далі? До чого можуть дійти ці репресії в майбутньому?»,

— заявила Оксана Покальчук.

Переслідування кримських татар за одиночні пікети в Криму демонструє тотальне неприйняття інакомислення на півострові
14.08.2017
Депортація Алі Феруза до Узбекистану припинена, але він лишатиметься під вартою – можливо, надовго
09.08.2017