Крим: лідера кримських татар Ахтема Чийгоза засудили до 8 років колонії після несправедливого судового процесу

Ахтем Чийгоз, кримськотатарський лідер, має бути негайно звільнений. Його засудили до 8 років позбавлення волі після 13-місячного незаконного судового процесу.

«Несправедливий судовий процес проти Ахтема Чийгоза є кульмінацією у низці сфальсифікованих і демонстративно неправдивих кримінальних та адміністративних справ, ініційованих окупаційною російською владою проти членів кримськотатарської спільноти. Це уособлення безперервного переслідування активістів, чий єдиний „злочин“ — затятий супротив російській анексії Криму»,

— зазначила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Ахтема Чийгоза, заступника голови Меджліса — виконавчо-представницького органу кримських татар, який заборонили у Росії як «екстремістський» — заарештували у січні 2015 року та протримали 15 місяців у слідчому ізоляторі. Після цього із численними порушеннями відбувся показовий судовий процес. Зокрема, Ахтем був змушений брати участь у суді через відеозв’язок і тому не мав змоги конфіденційно спілкуватися зі своїм адвокатом. Його визнали винним у організації «масових заворушень», пов’язаних із сутичками, що відбулися 26 лютого 2014 року між проукраїнськими та проросійськими протестувальниками. Під час цих подій загинули двоє людей.

«Російська окупаційна влада знов чинить репресії у Криму, кидаючи за ґрати чоловіка, який за свідченнями очевидців та відеозаписами, намагався заспокоїти натовп, щоб попередити насильство»,

— підкреслила Оксана Покальчук.

Навіть за визначенням російського кримінального кодексу, згідно з яким Ахтема Чийгоза звинуватили та засудили, ці події не відповідають критеріям «масових заворушень».

«Ахтем Чийгоз є в’язнем совісті, якого позбавили волі виключно через мирну реалізацію його прав людини. Він має бути звільнений негайно та безумовно».

Додаткова інформація

Після окупації Криму в січні — березні 2014 року, Чийгоз виступав з суворою критикою російської окупаційної влади у Криму. Його заарештували в січні 2015 року.

Верховний суд Росії заборонив Меджліс як «екстремістську організацію» у вересні 2016 року. Судове рішення поставило під загрозу кримінального переслідування за звинуваченнями в «екстремізмі» всіх членів Меджлісу та його прихильників з місцевих організацій, найбільш активну та діяльну частину кримськотатарської спільноти.

Photo credit: krymr.org

Anna Castanagos
На форумі ЮНЕСКО представниця Amnesty розповіла про репресії російської окупаційної влади у Криму
20.09.2017