Країни ЄС виконали менше третини своїх зобов’язань з переселення біженців

Європейські країни повністю провалили виконання своїх зобов’язань щодо переселення шукачів притулку з Греції та Італії,  адже дворічний період, протягом якого шукачі притулку мають право брати участь у програмі з переселення, спливає сьогодні – 26 вересня 2017 року.

«Через два роки після затвердження схеми переселення біженців та шукачів притулку більшість держав ЄС повністю провалили її виконання, відмовилися від своїх зобов’язань і кинули напризволяще тисячі людей, що зараз перебувають у Італії та Греції»

– заявила Івернія Макгован, директорка представництва Amnesty International в органах Євросоюзу.

«Справедливе ставлення до біженців та шукачів притулку – не порожня гра словами, це прийняте згідно закону зобов’язання. Країни ЄС повинні тепер активізувати свої дії та виконати обіцянки, бо інакше на них  чекатиме Європейський суд з прав людини та можливість суворих санкцій».

Головні порушники – Польща та Угорщина: обидві країни не прийняли жодного шукача притулку з Італії та Греції.

Словаччина, яка безуспішно намагалася оскаржити прийняту схему переселення в Європейському суді, прийняла 16 з 902 прохачів притулку, визначених як її часткуа, а Чеська Республіка – тільки 12 з 2691 осіб.

Іспанія виконала лише 13,7% своєї квоти, Бельгія – 25,6%. Нідерланди виконали 39,6% призначеної їм квоти, Португалія – ​​49,1%. Мальта виявилася єдиною державою Євросоюзу, яка повністю виконав свою квоту.

Слід зазначити, що Фінляндія прийняла у собі 1 951 прохачів притулку (або 94% призначеної їй квоти). Ірландія прийняла 459 прохачів притулку, або 76,5% від призначеної квоти.

Норвегія та Ліхтенштейн добровільно взяли участь в схемі переселення; обидві країни виконали свої зобов’язання, розмістивши, відповідно, 1500 і 10 осіб.

Amnesty International закликає європейські країни активізувати свої зусилля з виконання призначених їм квот на переселення, а також прийняти біженців з Греції та Італії іншими способами, зокрема, надавши їм робочі візи і використовуючи прискорені процедури возз’єднання сімей.

Схема переселення, прийнята у вересні 2015 року, надавала прохачам притулку можливість заново відбудувати своє життя у безпечних умовах, після того як їм вдалося втекти від війни та переслідувань, а потім пережити повну небезпек дорогу до Європи.

У Греції тисячі шукачів притулку, позбавлених можливості звернутися з проханням про возз’єднання сімей, опинилися у пастці після закриття кордону між Грецією і Македонією у березні 2016 року. Переселення було одним з небагатьох законних способів, доступних для більшості людей, щоб безпечно перебратися до якоїсь із європейських країн.

Шукачі притулку, які прибули на Грецькі острови після укладення угоди між ЄС і Туреччиною 20 березня 2016 року, були незаконно виключені зі схеми переселення. Багато з них лишаються у пастці на островах.

«Всі, хто прибуде до Греції та Італії до настання призначеного терміну, мають бути допущені до програми з переселення. Це не тільки дозволить біженцям мати задовільний рівень життя у безпечних умовах. Доступ до програми з переселення також допоможе послабити тиск і поліпшити умови на грецьких островах, де через наплив біженців у літні місяці ситуація помітно погіршилася», – підкреслила Івернія Макгован.

Після настання терміну, до якого прохачі притулку могли брати участь в програмі з переселення, уряду можуть як і раніше розміщувати у себе тих, хто вже взяв участь в цій програмі. Більш того, вони зобов’язані це робити, щоб виконати взяті на себе зобов’язання.

«Велика зрада Європи»: тисячі афганских біженців повертають назад, назустріч смерті та тортурам
06.10.2017
М’янма: блокування міжнародної допомоги є смертельною загрозою для десятків тисяч людей
05.09.2017