Кот-д’Івуар: розгляд справи у Міжнародному кримінальному суді – остання надія жертв конфлікту

Міжнародний кримінальний суд (МКС) повинен забезпечити відновлення справедливості для всіх жертв злочинів за міжнародним правом, котрі були вчинені у Кот-д’Івуар, заявила Amnesty International сьогодні, коли у Гаазі розпочався судовий процес над колишнім президентом Лораном Ґбаґбо та його помічником Шарлем Бле Ґуде.

"«Цей судовий розгляд є важливою стадією на шляху до відновлення справедливості для жертв злочинів, що були вчинені під час пост-виборчої кризи. Вперше перед МКС постане колишній глава держави, і це підтверджує те, що усі ми рівні перед законом» "
Ґаєтан Муту, дослідник Amnesty International у Західній Африці.

Після виборів у 2010-2011 роках країну охопила криза під час якої загинуло більше 1,000 осіб. МКС висунув чотири обвинувачення до підсудних у вчиненні злочинів проти людяності, в тому числі, за вбивства, зґвалтування, інше нелюдське поводження, та переслідування.

«Цей судовий розгляд є важливою стадією на шляху до відновлення справедливості для жертв злочинів, що були вчинені під час пост-виборчої кризи. Вперше перед МКС постане колишній глава держави, і це підтверджує те, що усі ми рівні перед законом», – сказав Ґаєтан Муту, дослідник Amnesty International з питань Західної Африки.

«Усі підозрювані у вчиненні цих жахливих злочинів, включно з прихильниками теперішнього президента Алассана Уаттара, повинні бути притягнені до відповідальності після проведення справедливого суду над ними. Лише так можна гарантувати відновлення справедливості для сотень жертв».

Довідка

Лорена Ґбаґбо, колишнього президента Кот-д’Івуару, було передано до МКС 30 листопада 2011 року. Вперше він постав перед Палатою попереднього розгляду МКС 5 грудня 2011.

Влада Кот-д’Івуару передала Шарля Бле Ґуде МКС 22 березня 2014 року відповідно до ордеру на арешт, виданого 21 грудня 2011 року.

МКС також видав ордер на арешт Сімон Ґбаґбо, колишньої Першої леді, але Кот-д’Івуар відмовився передати її до Суду.

Amnesty International безліч разів закликала владу Кот-д’Івуару та Прокурора МКС провести розслідування усіх міжнародних злочинів, вчинених усіма сторонами під час пост-виборної кризи у країні. Особливу тривогу викликає відстрочка розслідування злочинів, що були вчинені прихильниками президента Уаттара, шляхом обмеження засобів Прокурора МКС з боку держав-членів МКС.

До сьогодні розслідування переважною мірою зосереджується лише на прихильниках колишнього президента Ґбаґбо.

Безкоштовний email-курс “Міжнародний кримінальний суд: Q&A”
17.01.2017
Росія: Рішення Володимира Путіна відмовитися від ратифікації Римського статуту є ударом по міжнародному правосуддю
17.11.2016