доповіді

Корінні народи Перу потерпають від забрудення води – владі байдуже

Уряд Перу ігнорує проблеми охорони здоров’я представників корінних народів, які не мають доступу до чистої води та необхідного рівня медичного обслуговування.

Дані, викладені у звіті «A Toxic State» («Токсична держава»), свідчать, що уряд Перу нездатен забезпечити достатній рівень охорони здоров’я для корінних народів Кунініко та Еспінар, які мешкають у долині Амазонки та Андах. У дослідженнях зазначається, що місцеві джерела питної води забруднені токсичними металами, небезпечними для здоров’я людини.

«Протягом десятиліть представників корінних народів Перу сприймають як громадян другого гатунку»,

— каже Саліл Шетті, Генеральний секретар Amnesty International.

«Майже повна відсутність спроб налагодити доступ представників корінних народів до чистої води є не просто жорстокістю, а й порушенням права людей на здоров’я».

Члени громади Кунініко, що мешкають біля Амазонки, розповіли Amnesty International, що у 2014 році річкова вода та риба, які є дуже важливими для спільноти, набули дивного смаку.

Amnesty International опитала місцевих жінок, які страждають від болів у животі, болючого виведення сечі, алергії, подразнення шкіри та викиднів. Вони сказали, що їхні діти потерпають від низки подібних симптомів, також їм складно зосередитися під час навчання.

Дослідження DIRESA (Регіональної установи охорони здоров’я в Перу) від 2014 року виявили, що кількість алюмінію та нафтових вуглеводнів у воді в Кунініко перевищує допустиму норму для споживання людиною. Результати найновішого дослідження якості води (2017) ще не опубліковані.

Кунініко

Дослідження Міністерства охорони здоров’я (2016) виявило, що більш ніж половина громади має завищений рівень ртуті в крові. Крім цього було виявлено підвищений рівень свинцю — як у дорослих, так і в дітей. За даними ВОЗ, ртуть та свинець можуть призвести до серйозних проблем зі здоров’ям та завдати незворотної шкоди розвитку ембріона.

Конні Лерена Трухільйо, жінка з Кунініко, розповіла, що у її тримісячної дитини, яка народилася у 2014 році, з’явилася кропивниця після першого купання в річці. Аналізи підтвердили, що в крові дитини  є свинець, як і у 65% населення, протестованого на свинець у Кунініко.

Конні Лерена Трухільйо з родиною

Реакція держави була вкрай невідповідною. Не дивлячись на те, що уряд у 2017 році заявив про надзвичайну ситуацію через стан здоров’я громадян у цьому регіоні, не було здійснено жодних дієвих кроків для забезпечення належного рівня охорони здоров’я населення, ліквідації забруднення води та джерела цього забруднення.

Місцеві жителі зараз змушені збирати дощову воду для побутових потреб. Також їм доводиться пити забруднену річкову воду, коли завершується сезон дощів. Уряду також не вдалося виявити джерело забруднення води.

Найближча від Кунініко лікарня знаходиться за годину їзди на моторному човні, але і вона не має персоналу, достатньо кваліфікованого для допомоги місцевому населенню.

У провінції Еспінар, що розташована в Андах, ситуація не краща

Еспінар

Дослідження, проведені владою Перу, виявили, що цілі спільноти в Еспінарі потерпають від важких металів та інших хімічних речовин, бо єдине джерело води забруднене.

Жінки з Еспінару скаржаться на постійний головний біль, болі у животі, діарею, біль в очах, а також проблеми з диханням та нирками.

Кармен Каталанія Чамбі Сукро розповіла Amnesty International, що четверо з шести її дітей хворіють. Одна її донька народилася із закритим вухом,  в іншої видалили кисту з легенів. Кармен відчуває хронічний біль у легенях, втратила слух на одне вухо та була змушена перенести операцію з видалення каменів з нирок.

Дослідження, проведене Національним центром охорони здоров’я на виробництві та захисту навколишнього середовища (2010), виявило, що майже всі члени спільноти, у яких брали аналізи, мали у своїй крові свинець, кадмій, ртуть чи миш’як. Тривалий вплив цих речовин на організм призводить до низки хронічних проблем зі здоров’ям, включаючи втрату пам’яті, безпліддя, втрату зору, діабет, хвороби печінки, дисфункцію нирок та рак.

Влада Перу зневажила свій обов’язок захищати спільноту Еспінар та гарантувати їм право на здоров’я.

«Замість полегшення критичного становища корінних народів, влада Перу ставить їх здоров’я та життя під загрозу. Влада повинна забезпечити доступ громад Кунініко та Еспінар до чистої води, а також виявити причини забруднення води та усунути їх».

— заявив Саліл Шетті.