Позасудові страти та викривлення фактів під час конфлікту на сході України

Надпис: "Померли за Путінську брехню" . Місце поховання в смт. Нижня Кринка

Дослідження тверджень про страти та інші навмисні вбивства зі сторони проросійських сепаратистів та прокиївських сил, проведене Amnesty International, наводить докази окремих інцидентів, до яких мають відношення обидві сторони конфлікту, але не в масштабах, про які повідомляють російські ЗМІ та органи влади.

"Реальна картина, що криється за російськими заявами про “масові поховання” у Нижній Кривці, дійсно жахлива. Все вказує на позасудові страти чотирьох місцевих жителів або регулярними збройними силами України, або добровольчими батальйонами, що діють в регіоні. "
Тетяна Мазур

У доповіді «Позасудові страти під час конфлікту в східній Україні» представлені результати дослідження, проведеного в східній Україні (Донбасі) в кінці серпня і в кінці вересня 2014 року, та дані, зібрані під час інтерв’ю з жертвами порушень прав людини та їх сім’ями, очевидцями, місцевими посадовцями в Луганській та Донецькій областях, медичними працівниками та комбатантами з обох сторін.

«Не існує жодних сумнівів, що позасудові страти та інші звірства вчиняються як проросійськими сепаратистами, так і  прокиївськими силами на сході України, але отримати достовірне уявлення про масштаби цих порушень дуже важко. Цілком імовірно, що багато з цих порушень ще не виявлені, а інші навмисно фальсифікуються. Також очевидним є те, що деякі з найбільш шокуючих випадків, про які надходили повідомлення, зокрема в російських ЗМІ, були в значній мірі перебільшені», — заявила Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

«Замість того, щоб спекулятивно звинувачувати один одного в порушеннях, обидві сторони повинні зосередитися на розслідуванні та зупинені вбивств в формі страт з боку сил, які знаходяться під їх контролем».

Виявлення «масових поховань» в Донецькій області

23 вересня російські ЗМІ повідомили про виявлення «масових поховань» в Комунарі і Нижній Кринці, двох сусідніх селищах в Донецькій області, які за два дні до того були під контролем прокиївських сил. Повідомлялось про виявлення жіночих тіл зі слідами катувань та тіло вагітної жінки. Пізніше надійшли повідомлення, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про виявлення понад 400 тіл в могилах в цьому районі, і закликав до проведення міжнародного розслідування.

Члени делегації Amnesty International відвідали область 26 вересня. Вони знайшли переконливі докази причетності контрольованих Києвом сил до позасудових страт чотирьох чоловіків, похованих у двох могилах біля селища Комунар. Інші п’ять тіл, що поховані в одній могилі неподалік, належать проросійським бійцям. У розмові з Amnesty International члени їх підрозділу розказали, що бійці були вбиті в ході бойових дій.

«Реальна картина, що криється за російськими заявами про “масові поховання” у Нижній Кривці, дійсно жахлива. Все вказує на позасудові страти чотирьох місцевих жителів або регулярними збройними силами України, або добровольчими батальйонами, що діють в регіоні. Ці факти мають бути ретельно розслідуванні органами, що мають на це повноваження. Однак цей епізод демонструє наскільки звинувачення в порушеннях роздмухуються, особливо з боку російської влади, і за умов інформаційної війни», — сказала Тетяна Мазур.

Вбивства затриманих проросійськими сепаратистами

"В 4:30 ранку бойовик розбудив нас, викрикуючи “Встати! Евакуація”. Вони відкрили три або чотири камери, і всього я чув від шести до восьми пострілів. Це було як рулетка: когось розстріляли, когось відпустили, когось забрали."
Підприємець, затриманий сепаратистами

Починаючи з початку конфлікту в квітні 2014 Amnesty International отримувала зростаючу кількість тверджень про страти на інші навмисні вбивства зі сторони сил сепаратистів в східній Україні. Серед жертв таких порушень були проукраїнські активісти та їх підозрювані прихильники, місцеві злочинці і затримані комбатанти.

Першим очевидним підтвердженням цих тверджень стало виявлення двох тіл 19 квітня 2014 поблизу міста Райгородок, що на Донеччині. Пізніше їх опізнали як Володимира Рибака, місцевого проукраїнського активіста і депутата від партії «Батьківщина», і Юрія Поправко, студента з Києва. На тілах були знайдені сліди катувань.

Amnesty International виявила переконливі докази вбивства двох полонених 22 липня. Їх обох тримали сепаратисти у відділку міліції, який вони захопили в Сєверодонецьку, що в Луганській області.

Підприємець з Сєверодонецьку, якого тримали в ув’язненні за підозрою в зв’язках з партією Батьківщина, розказав Amnesty International:

«Amnesty International не знайшла і не отримала будь-яких переконливих доказів масових вбивств або поховань. Ми побачили окремі інциденти позасудових страт, які в деяких випадках прирівнюються до воєнних злочинів. Цим порушенням має бути покладено край. Всі випадки, де є ґрунтовна підозра, повинні ефективно розслідуватися, а винні з обох сторін мають бути притягнуті до відповідальності», — сказала Мазур.

Загальні відомості

Конфлікт на сході України розпочався з окупації проросійськими сепаратистами місцевих адміністрацій та будівель правоохоронних органів в різних містах Донецької та Луганської областей в квітні і травні 2014 року, після анексії Кримського півострова Російською Федерацією. У відповідь українська влада розпочала антитерористичну операцію. Конфлікт посилився на початку липня, коли повстанці покинули місто Слов’янськ, а українська армія та інші прокиївські сили почали відновлювати контроль над територіями далі.

Наступ підконтрольних Києву сил сповільнився, а в кінці серпня вони почали відступати, після того, як проросійські сили реалізували успішну контратаку завдяки російській військовій підтримці. Угода про припинення вогню між урядом України і повстанцями була досягнута 5 вересня на переговорах у Мінську, Білорусі, але це не зупинило бойових дій.

JERRY LAMPEN/AFP/Getty Images
БЛОГ: Чому Україна не програє, а тільки виграє від ратифікації Римського Статуту Міжнародного кримінального суду
14.09.2015
750247c7835ccc7d75045615d6ad08056be8486a
Нові свідчення про жертви підкреслюють необхідність неупередженого розслідування турецьких авіаударів в горах Кандиль
12.08.2015
Безымянный
Права людини — термінологічне керівництво для початківців
07.08.2015
Forensic Architecture - Still from the production of Video highlighting the work of FA on The Gaza Platform

Forensic Architecture  -  The Gaza platform is an innovative new tool being used to investigate human rights abuses. Amnesty International commissioned Goldsmiths University's Forensic Architecture  department to build a unique database using all available satellite imagery, broadcast news and citizen generated footage, stills, tweets, press reports and releases etc generated during the 50 days of the Gaza Conflict 2014 to build a definitive picture of what happened minute by minute, hour by hour, day by day as a way of investigating war crimes.

For details about what this photograph shows contact sara.hashash@amnesty.org

For details about the research and report contact deborah.hyams@amnesty.org
Please ensure credit: Images courtesy Amnesty International
Новий онлайн інструмент допоможе викрити порушення Ізраїлю в Секторі Гази