Росія: Станіслав Клих та Микола Карпюк стали жертвами пародії на правосуддя

Двоє українців, засуджених в Росії після того, як їх тортурами змусили до зізнань у серії вбивств, стали жертвами пародії на правосуддя, – заявила Amnesty International після того, як були відхилені апеляції українців на тривалі терміни тюремного ув’язнення.

"Справа Росії проти цих людей не піддається логічному поясненню. Численні порушення справедливого судового розгляду і непереконливі докази обвинувачення свідчать про сфабриковану справу. Їх позбавили доступу до своїх адвокатів і вони стверджують, що свідчення давали під тортурами "
Джон Дальхізен, директор Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

Станіслав Клих та Микола Карпюк були засудженні за звинуваченням у вбивстві російських солдатів в Чечні в 1990-ті роки, незважаючи на надання переконливих доказів про те, що їх обох не було в нестабільному регіоні в той час. Верховний суд Москви підтримав вирок у 22 роки ув’язнення для Карпюка та 20 років для Клиха.

«Справа Росії проти цих людей не піддається логічному поясненню. Численні порушення справедливого судового розгляду і непереконливі докази обвинувачення свідчать про сфабриковану справу. Їх позбавили доступу до своїх адвокатів і вони стверджують, що свідчення давали під тортурами», зауважив Джон Дальхізен, директор Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

«Замість того, щоб виправити цю кричущу пародію на правосуддя, Верховний суд знову не розглянув докази і залишив в силі звинувачення по справі в цьому пропагандистсько-показовому судовому процесі».

Клих та Карпюк, які належать до української правої націоналістичної групи, не могли звернутися до своїх адвокатів протягом кількох місяців після арешту в 2014 році, під час яких, за їхніми ствердженнями, їх катували задля зізнань.

Станіслав Клих розповів, що його змушували пити горілку допоки він не втрачав свідомість; давали психотропні препарати, що змінюють свідомість; підвішували за грати його камери; катували електричним струмом та тримали в одиночній камері більше року. Жодну з цих заяв про катування не було розслідувано.

Адвокат Клиха, що була призначена державою, навіть не з’явилася під час його допиту, а потім з’ясувалося, що була у декретній відпустці.

«Російська влада повинна розслідувати серйозні заяви про застосування тортур правоохоронними органами, так само як і відмову у доступі до адвокатів», — заявив Джон Дальхізен після апеляційного слухання в Москві.

Тортури вплинули на психічне здоров’я Станіслава Клиха, який виглядав стривоженим протягом всього процесу, що розпочався в жовтні 2015 року.

Він роздягався в залі судового засідання, вигукував образи і вішався з ніг на голову  в клітці відповідача.

В листопаді 2015 року Клих порізався лезом на знак протесту  проти відмови влади провести медичне обстеження. У жовтні 2016 року він стверджував, що не пам’ятає дати народження і під час судового слухання просив, щоб його захищав Стас Михайлов – російська поп-зірка.

Всі запити  про незалежну психіатричну експертизу щодо Станіслава Клиха було відхилено, і замість цього його визнали спроможним вистояти в суді.

До моменту застосування тортур він не мав в анамнезі психічних захворювань.

«Ігнорування стану здоров’я Станіслава Клиха, незважаючи на докази, що свідчать про його вразливість, є жорстким і нелюдським. Його повинен оглянути незалежний медичний спеціаліст якомога швидше», зазначив Джон Дальхізен.

Додаткова інформація
Микола Карпюк та Станіслав Клих були затримані під час відвідин Росії, в березні 2014 і в серпні 2014 року, відповідно.

Вони обидва були членами української правої групи Української Національної Асамблеї  — Української Націоналістичної Самооборони (УНА УНСО), що заборонена в Росії.

Їх було засуджено Верховним судом Чечні в травні 2016 року за звинуваченням у членстві в групі бойовиків, що вбила 30 російських солдатів під час конфлікту в Чечні від 1994-96 рр.

Обидва чоловіки заперечують всі звинувачення.

Алібі Миколи Карпюка, що він навчався в Україні під час, так званих, злочинів було проігноровано судом. Клих перебував під слідством в Україні за здійснення іншого злочину та отримав підписку про невиїзд.

Визнання підсудних винними відбулося на основі зізнань двох чоловіків, ймовірно вибитих під час катувань, а також свідчення ще одного свідка, Олександра Малофєєва, члена УНА УНСО, який також знаходиться  у в’язниці за вбивство російський військовослужбовців.

Фото: Антон Наумлюк

Ільдар Дадін: «Вранці і на вечірній перевірці фельдшери чують крики побитих»
01.03.2017
Українська влада має забезпечити справедливість у справі Олександра Рафальського