Киргизстан: негайно звільнити мирних демонстрантів, затриманих у Бішкеку

У суботу 18 березня в Бішкеку, столиці Киргизстану, відбувся мирний марш «за політичні права та свободу вираження», що  був перерваний, коли міліція затримала кількох учасників маршу.  П’ять демонстрантів були згодом засуджені до адміністративного арешту на п’ять діб за «дрібне хуліганство» після поспішного слухання, що не відповідало міжнародним стандартам справедливого судового розгляду.

Затримання мирних демонстрантів владою Киргизстану можна розцінювати як навмисну спробу перешкодити проведенню мирної акції протесту та відмовити учасникам у їхньому праві на свободу мирних зібрань і свободу вираження. Вони повинні бути негайно і беззастережно звільнені. Їх затримання вірогідно покликане відлякати інших охочих від участі в майбутніх протестах.

Організатори маршу сповістили мерію Бішкеку та інші відповідні органи влади щодо свого наміру провести мирну демонстрацію, а також щодо маршруту, яким планували здійснити ходу. Організатори маршу, мерія та правоохоронні органи узгодили план маршруту, що мав проходити від околиць Бішкеку до пам’ятника в центрі міста. Проте, як тільки марш мав розпочатися, міліція надала його організаторам судову постанову, у якій було зазначено, що учасникам маршу не дозволено йти дорогою, натомість їм доведеться йти тротуаром.

Як і заплановано, марш розпочався в парку приблизно о 10:30, близько 100 учасників демонстрації йшли тротуаром вздовж маршруту до центра міста. На головному перехресті поблизу центра міста невелика частина демонстрантів зійшла з тротуару на головну дорогу. Сім осіб були негайно затримані за блокування руху та заштовхані в заздалегідь приготовані фургони міліції, якими були направлені до дільниці. Двох осіб – депутата Канибека Іманалієва і журналіста BBC Абдибека Казієва – було звільнено майже одразу. Решта п’ять — Мавлян Аскарбеков, Азамат Аттокуров, Айбек Мирза, Мухіт Мамитов і Расул Умбеталієв – були взяті під варту міліції та переведені в ізолятор тимчасового тримання. Близько 40 осіб продовжили марш та змогли провести невеличкий мітинг біля центрального пам’ятника, як і було заплановано.

Пізніше того ж дня в Свердловському районному суді відбулося закрите слухання, за рішенням якого Мавлян Аскарбеков, Азамат Аттокуров, Айбек Мирза, Мухіт Мамитов та Расул Умбеталієв були засуджені до 5 днів адміністративного арешту за порушення порядку й блокування дороги під адміністративним обвинуваченням за статтею «Дрібне хуліганство». Правоохоронні органи відмовили п’ятьом підсудним у доступі до їхніх адвокатів, що прибули їх представляти, тому ті не мали змоги скористатися допомогою адвоката в ході судового процесу. Незалежним спостерігачам вхід в залу суду також був заборонений.

Слухання, під час якого були засуджені мирні демонстранти, не відповідало міжнародним нормам, що регулюють право на справедливий судовий розгляд, у тому числі право на захист.

Довідкова інформація

Захисники прав людини, журналісти та інші активісти організували мирну демонстрацію 18 березня аби висловити свій протест щодо ситуації з свободою вираження в Киргизстані, яка, на їх думку, погіршується. Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв нещодавно публічно виступив з критикою в сторону незалежних ЗМІ. У заяві, опублікованій на сайті адміністрації президента, Алмазбек Атамбаєв звинуватив незалежних журналістів, ЗМІ та політиків у спробі дестабілізувати ситуацію в країні перед президентськими виборами, що повинні відбутися в листопаді 2017 року. Під час зустрічі з дипломатами 15 березня президент звинуватив не вказані ЗМІ в наклепі. Крім того, Генеральна прокуратура відкрила цивільні справи проти трьох засобів масової інформації: «Аззатик» (киргизька служба Радіо «Вільна Європа»/ Радіо «Свобода»), «Zanoza.kg» і «24.kg», а також проти адвокатів, що представляють політика від опозиції Омурбека Текебаєва (який в даний час перебуває в попередньому ув’язненні за звинуваченням у корупції). Їх звинувачують  в нібито образі честі президента та «розповсюдженні неправдивої інформації». У разі визнання винними їм загрожують великі штрафи.

Відповідно до міжнародного права та норм в галузі прав людини, влада зобов’язана надавати населенню можливість здійснення права на свободу мирних зібрань, та не встановлювати обмеження на це право, що виходять за межі, дозволені міжнародним правом. Спеціальний доповідач з питань свободи мирних зібрань та асоціацій висловив свою стурбованість щодо адміністративних санкцій, накладених в контексті мирних зібрань, через серйозний ризик того, що це може призвести до безпідставного позбавлення волі, а також через стримуючий ефект, який вони мають на здійснення права на свободу мирних зібрань.

Стаття 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права (МПГПП), учасником якого є Киргизстан, гарантує право кожної людини на свободу мирних зібрань. Крім того, у статті 14 говориться про те, що «кожен має право на справедливий і публічний розгляд справи компетентним, незалежним і безстороннім судом, створеним на підставі закону» і «бути судженим в його присутності і захищати себе особисто або за посередництвом обраного ним захисника».

Узбекистан: Щупальця масового спостереження поширюються за кордони
30.03.2017
Крим: Різке погіршення ситуації з правами людини на території, закритій від міжнародного спостереження
17.03.2017