Казахстан: Влада почала наступ на свободу слова в соціальних мережах

Казахстанська влада використовує дедалі витонченіші і агресивні методи, щоб викорінити інакомислення в інтернеті і соціальних мережах, — заявила Amnesty International у новій доповіді.

Доповідь «Думай перш, ніж постити: Знищення простору для свободи вираження думки в соціальних мережах в Казахстані» фіксує стійке порушення права на свободу вираження поглядів в інтернеті за останні два роки в Казахстані. У доповіді показано, як влада використовує нещодавно прийняті закони для обмеження або блокування доступу до певних сайтів і застосування адміністративних і кримінальних санкцій у відношенні тих користувачів інтернету, які використовували його для здійсненнях прав на свободу слова та мирних зібрань.

«Незалежні ЗМІ в Казахстані вже практично задушені, але інтернет довгий час залишався відносно вільним простором, де можна було висловлювати критичні думки, не побоюючись цензури уряду. Це більше не так», — говорить Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

«Зараз влада має можливості і користується ними, щоб відслідковувати інакомислячих в інтернеті, і використовує публікації з соціальних мереж для судового переслідування, засудження і позбавлення волі правозахисників. Вільно висловлені погляди стають в судах свідченнями проти них», — додав він.

З січня 2016 року всі користувачі інтернету повинні встановити «сертифікат національної безпеки», що дозволяє владі вести контроль над даними, переданими по протоколу HTTPS, а також блокувати доступ до окремих веб-сторінок.

Правозахисники Макс Бокаєв і Талгат Аян були затримані в травні 2016 року після того, як опублікували в інтернеті інформацію про мирні антиурядові протести. Вони були засуджені 28 листопада 2016 року до п’яти років тюремного ув’язнення за звинуваченням у «розпалюванні ворожнечі» та здійсненні інших «злочинів». Amnesty International вважає їх в’язнями совісті, які втратили свободу виключно на мирне здійснення своїх прав на свободу вираження думок і мирних зібрань.

Принаймні ще 32 людини були, як і Бокаєв, і Аян, затримані напередодні травневих демонстрацій і провели під арештом до 15 днів. У день самих протестів, 21 травня, тільки в Алма-Аті близько 300-500 осіб були тимчасово затримані. При цьому, за деякою інформацією, багато користувачів зіткнулися з проблемами доступу до Facebook і Google, а сайти YouTube і Periscope були тимчасово заблоковані.

Хоча кримінальні та адміністративні санкції до сих пір накладалися тільки на відносно невелику кількість людей, їх використання владою має набагато більш широкий «ефект стримування» для свободи вираження думок в Казахстані. Активісти і правозахисники, опитані Amnesty International, вважають, що все більше і більше людей вдаються до «самоцензури», коли пишуть в соціальних мережах, щоб не привернути увагу влади.

«Казахстанська влада повинна зупинити цей безпрецедентний наступ на соціальні медіа. Правозахисники повинні мати можливість безпечно і вільно використовувати соціальні мережі та інтернет, щоб підвищувати обізнаність громадян та ініціювати критичні дискусії», — сказав Денис Кривошеєв.

«Казахстан повинен забезпечити, щоб право на свободу вираження можна було вільно здійснювати, прийнявши зміни до адміністративного і кримінального кодексів, які в даний час використовуються, щоб змусити замовкнути критиків і відправляти за ґрати мирних демонстрантів», — вважає він.

Повна версія документа:

Think Before You Post: Closing Down Social Media Space in Kazakhstan, англ.мовою

Узбекистан: Щупальця масового спостереження поширюються за кордони
30.03.2017
Киргизстан: негайно звільнити мирних демонстрантів, затриманих у Бішкеку
22.03.2017
Крим: Різке погіршення ситуації з правами людини на території, закритій від міжнародного спостереження
17.03.2017
17.03.2017
Заява: Національна поліція повинна негайно та ефективно розслідувати погрози на адресу громадських активістів та активісток, які підтримують ЛГБТКІ рух в Україні
16.11.2016