Італія: Сотні ромів чекає примусове виселення

Як стало відомо, європейські лідери заблокували будь-які дії проти Італії стосовно дискримінації ромів, і в Amnesty International попередили, що негайне примусове виселення ромів з їхнього неофіційного поселення в районі Джантурко в Неаполі зачепить сотні людей, включаючи дітей, людей похилого віку, хворих, осіб з інвалідністю й безпритульних.

Виселення більше ніж тисячі осіб відбудеться без жодних консультацій, попереджень чи забезпечення альтернативним житлом і воно є одним з проявів систематичної дискримінації проти ромів в Італії. Усе це відбувається на тлі повідомлення британським виданням Financial Times про заблокування на найвищому рівні спроб розпочати провадження проти Італії щодо порушення законодавства ЄС.

“У той час як бульдозери готові розпочати свою роботу, сотні ромів у Джантурко можуть втратити не лише домівки, а й взагалі засоби для існування”, – заявила Катрінел Моток, регіональна координаторка кампаній Amnesty International.

“Примусове виселення сімей без надання належного альтернативного житла чи підтримки є жорстоким вчинком, що порушує міжнародні зобов’язання Італії щодо забезпечення прав людини.  Це типовий випадок дискримінації ромів в Італії, і Європейська комісія не робить достатньо для її подолання, хоча це входить в її обов’язки”.

У цьому поселенні проживає до 1300 осіб. Багато з людей, які підлягають виселенню, жили тут вже протягом шести років. За останній рік їм неодноразово казали про виселення, проте не повідомляли куди чи коли це станеться.

Хоча близько двомстам людей сказали, що їх переселять у новий контейнерний табір з етнічним розподілом, сотні інших досі не знають, куди їм податися.

Один з жителів розповів Amnesty International, що минулого тижня поліція пригрозила їм: «Забирайтеся геть до 10 квітня, інакше ми самі вас виженемо». Ще одна жінка поділилася з Amnesty International: «Місяць тому я перенесла дві операції. Куди мені податися? Мій син теж хворий. У нього проблеми з серцем, а в невістки діабет. Нас просто залишать на вулиці, як собак».

За останні місяці мешканці Джантурко заявляли про залякування з боку поліції, а також регулярні перевірки й обшуки. Результатом такого ставлення стала конфіскація їжі, автомобілів, скутерів, возів і візків, які сім’ї використовують, щоб перевозити матеріали, придатні для вторинної переробки, котрі вони збирають по всьому місту. На добробут спільноти значно вплинуло те, що влада закрила стихійний ринок вживаних товарів на площі поселення.

Примусове виселення і переміщення деяких жителів до табору з етнічним розподілом яскраво демонструє нездатність влади Італії забезпечувати людські права ромів і втілювати так звану «стратегію інклюзивності», яку прийняли більше, ніж п’ять років тому.
Ці дії також вказують на наслідки неспроможності Європейської комісії вжити заходів проти неодноразових порушень антидискримінаційного законодавства Європейського Союзу. Незважаючи на те, що Європейська комісія відкрила попередню справу проти Італії за дискримінацію ромів ще п’ять років тому, провадження ще не розпочинали. У Financial Times повідомили, що цей процес блокується на найвищих рівнях. Тим часом тисячі ромів страждають від примусових виселень та інших порушень їхнього права на отримання житла.

“Виселення з Джантурко – це всього лиш найостанніше з ганебного списку переселень ромів в Італії. Куди б не подалися роми в Італії, вони всюди стикаються з найворожішими проявами дискримінації”, – заявила Катрінел Моток.

“Європейська комісія повністю ознайомлена з поширеною сегрегацією й несправедливістю, від якої роми страждають в Італії. Сьогоднішнє відкриття показує, що після п’яти років повної бездіяльності, будь-яким діям перешкоджає верхівка. Комісія має перестати затягувати процес і відкрити провадження з приводу порушення Італією антидискримінаційного законодавства ЄС”.

Загальна інформація

Загалом, за підрахунками в Італії проживає приблизно 170 000 ромів, з них 40 000 живуть в жахливих умовах у таборах. На всій території країни тисячі ромів досі стикаються з упередженим ставленням, сегрегацією в таборах з неналежними умовами проживання, примусовими виселеннями й дискримінацією в доступі до нормального житла, що порушує як міжнародне, так і законодавство ЄС.

Крапля надії в морі страху: боротьба зі злочинами на ґрунті ненависті проти ромів в Угорщині
20.02.2017
Сила людей: 14 нових досягнень у галузі прав людини у 2015 році