Іспанія: надмірне застосування сили національною поліцією та цівільною гвардією у Каталонії

Представники Amnesty International підтвердили з місця подій, що спецпідрозділи національної поліції Іспанії (Police Intervention Unit) та цивільна гвардія застосовували надмірну та непропорційну силу проти демонстрантів, яки чинили пасивний опір на вулицях та біля входів до виборчих дільниць. Силові структури діяли згідно рішення Верховного суду Каталонії, який наказів їм запобігти проведенню референдуму. Міністерство внутрішніх справ заявило, що силові структури закрили 92 виборчі дільниці. Водночас за інформацією Генералітату (Уряд автономної громади Каталонія), всього діяло 2315 вибочих дільниць, з яких 400 були закріти урядом згідно рішення суду.

Команда з 5 представників Amnesty International слідкувала за ситуацією у Каталонії протягом кількох днів — зокрема, у суботу та неділю, 30 вересня і 1 жовтня — та відвідала велику кількість виборчих дільниць, збираючи свідчення та заяви.

За даними регіонального Міністерства охорони здоров’я Каталонії, станом на 1 жовтня, 893 людини звернулися за медичною допомогою через синці, травми та інші проблеми зі здоров’ям, спричинені діями поліції. Двоє людей з серйозними травмами були госпіталізовані до лікарень Сант-Пау та Валь-д’Ейброна. Найбільша кількість людей звернулися за медичною допомогою у Барселоні. За інформацією МВС, 19 полісменів та 14 гвардійців отримали травми. На численних фото також можна побачити демонстрантів, які застосовують фізичне насильство до працівників поліції та цивільної гвардії. Зокрема, один з гвардійців отримав травму на виборчій дільниці Сант-Жоан де Віаторрада у Барселоні, коли в нього кинули стілець.

Дії поліції та цивільної гвардії у багатьох випадках супроводжувалися надмірним та непотрібним застосуванням сили, а також небезпечним використанням спецзасобів, що призвело до травмування та поранень сотень мирних протестувальників,

— заявив Джон Дальхізен, директор Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

Згідно міжнародного законодавства, правоохоронці мають право застосовувати силу тільки тоді, коли це конче необхідно для виконання ними своїх обов’язків. Дії, спрямовані на виконання рішення Верховного суду Каталонії, повинні відповідати міжнародним стандартам щодо застосування сили. Amnesty International вважає, що у багатьох випадках співробітники поліції та цивільної гвардії застосовували надмірну силу.

Amnesty також задокументувала небезпечне та недоцільне використання поліцією спецзасобів. Один такий випадок стався на перехресті Калле Сарденія та Калле Депутасьйон у Барселоні. Двоє спостерігачів Амнесті були свідками дій співробітників поліції, які намагалися проїхати, а демонстранти сіли на дорозі перед поліційними авто та заблокували рух. Це сталося після того, як поліція увійшла до державної школи Ramón Llull та вилучила бюлетні з розташованої там виборчої дільниці.

Протестувальники блокували рух протягом півгодини, але потім поліція почала бити їх гумовими кийками та стріляти холостими патронами, змушуючи людей звільнити дорогу. Поліційні фургони швидко рухалися в бік Калле Сарденія. Деякі демонстранти жбурляли різні предмети у поліційні машини, поліція у відповідь продовжувала стріляти холостими.

За свідченнями, зібраними Амнесті, крім холостих патронів поліція стріляла гумовими кулями у демонстрантів, що бігли за машинами, поранивши щонайменше двох людей. За словами свідків, одна людина отримала поранення в ногу, інша — у праве око. Другій людині у лікарні Сан-Пау довелося зробити операцію, там вона перебуває і зараз.

Amnesty International нагадує про «Основні принципи ООН щодо застосування сили та вогнепальної зброї співробітниками правоохоронних органів». Цей документ попереджає, що гумові кулі можуть спричинити серйозні травми — особливо, якщо влучать у голову, обличчя чи верхню частину тіла людини. З метою дотримання принципів необхідності та пропорційності та поважаючи право людини на життя та особисту недоторканність, працівники правоохоронних органів не повинні використовувати цей спецзасіб для розгону натовпу, а лише для того, щоб зупинити людей, які вдаються до насильства. Через неточність ураження цілі під час застосування гумових куль, ними ніколи не слід стріляти навмання, не цілячись, або в землю, бо вони можуть відскочити від твердої поверхні і влучити людині у верхню частину тіла. Медичні дослідження доводять наявність значного ризику смерті чи серйозної травми у випадку, якщо гумова куля влучає в голову або верхню частину тіла.

Amnesty також має у розпорядженні інформацію та фото, які підтверджують, що поліція вдавалася до надмірного застосування сили та спецзасобів проти людей, що зібралися біля шкіл — таких як Escuela Mediterrània у районі Барселонетта.

На фото, опублікованих у ЗМІ, видно, як поліція б’є беззахисних людей, чиї дії не становлять жодної видимої загрози. Наприклад, один з полісменів щонайменше двічи вдарив жінку у обличчя та шию без будь якої очевидної провокації з її боку. У тому ж кадрі інший полісмен б’є чоловіка в обличчя. На фото, знятих у Санто-Жоан-де-Вільяторада, видно, як представник цивільної гвардії б’є гумовим кийком в обличчя людей, що оточили виборчу дільницю.

Ці дії суперечать «Основним принципам ООН щодо застосування сили та вогнепальної зброї правоохоронними органами», які передбачають, що кийки та інші подібні засоби не повинні використовуватися проти людей, які не поводяться загрозливо чи агресивно. Якщо їхнє використання є абсолютно необхідним, офіцери повинні уникати завдання серйозних травм та утримуватися від ударів кийками по голові, шиї, горлу, хребту, у сонячне сплетіння, по колінах, щиколотках або інших життєво важливих частинах тіла.

Нарешті, Amnesty International нагадує, що доти, поки учасники/-ці мітингу або демонстрації не чинять насильницький спротив, поліція не повинна застосовувати силу. Якщо демонстранти просто пасивно заважають поліції досягти певної мети, слід застосовувати лише мінімальну силу, яка у будь-якому випадку має бути пропорційною поставленій меті. На думку Amnesty, фото, на яких демонстрантів виганяють з середньої школи Інституту Пау Клари на Пасеіг Луїс Компаніс у Барселоні, демонструють, як поліція сильно б’є та штовхає людей — навіть у тих випадках, коли не спостерігається жодного опору.

Ці дії мають бути розслідувані, а винні — притягнуті до відповідальності. Такі інциденти не мають повторюватися.

– Естебан Белтран, Amnesty International Іспанія

Amnesty International закликає владу Іспанії терміново провести ретельне, негайне та неупереджене розслідування надмірного та непропорційного застосування сили Національною поліцією та Цивільною гвардією. Будь-яке застосування сили співробітниками правоохоронних органів має відповідати міжнародному законодавству. Якщо розслідування виявить факти застосування надмірної сили, винні мають бути притягнені до відповідної кримінальної чи цивільної відповідальності. Невідповідне застосування сили працівниками правоохоронних органів має розглядатися як злочин.

Референдум у Каталонії: Amnesty International закликає іспанську поліцію утримуватися від надмірного і непропорційного застосування сили
02.10.2017
Amnesty International вимагає звільнення всіх жертв облав на ЛГБТКІ-людей у Азербайджані
02.10.2017
Amnesty International опублікувала нове керівництво з контролю за застосуванням надмірної сили правоохоронцями
08.09.2015
Нова поліція: як захистити мрію? – блог Тетяни Мазур
08.07.2015
Доповідь: Нова країна чи все по-старому ?
26.06.2014