Влада Ірану виставляє правозахисників «іноземними агентами» та «ворогами держави»

Іранська влада організувала широкомасштабну кампанію переслідування правозахисників. Це почалося у 2013 році,  після приходу до влади президента Хасана Рухані, якого багато спостерігачів до виборів вважали прихильником помірних реформ, стверджує Amnesty International у новій доповіді  «В мережі репресій: Наступ на правозахисників в Ірані».

За останні три роки десятки правозахисників були притягнуті до кримінальної відповідальності та кинуті за грати за сфабрикованими звинуваченнями у створенні загроз національній безпеці. Деяких активістів засудили до десятирічних термінів ув’язнення лише за контакти з ООН, ЄС або правозахисними організаціями, у тому числі – з Amnesty International. При цьому підконтрольні уряду ЗМІ затаврували їх як «іноземних агентів» і «зрадників». Це зруйнувало надії на реформи у сфері прав людини, що з’явилися під час першої передвиборної кампанії президента Хасана Рухані.

«Гірка іронія полягає в тому, що влада Ірану дуже пишається зміцненням взаємодії з ООН і Євросоюзом, особливо після укладення угоди про ядерну програму, а правозахисників, які встановили контакти з цими ж структурами, вважають злочинцями», – заявив Філіп Лютер, директор з досліджень і правозахисної діяльності Amnesty International на Близькому Сході та в Північній Африці.

«Замість того, щоб поширювати небезпечний міф про загрозу національній безпеці з боку правозахисників, влада Ірану має зосередитися на вирішенні проблем із дотриманням законів, на які вказували правозахисники. Ці люди ризикували всім для того, щоб побудувати більш гуманне і справедливе суспільство. І за таку хоробрість вони отримали жахливе покарання».

Amnesty International закликає Євросоюз, який оголосив про готовність відновити діалог з прав людини з Іраном, рішуче висловити свою позицію щодо переслідування правозахисників у цій країні.

«Міжнародне співтовариство, і особливо ЄС, не повинні ігнорувати обурливе ставлення до  правозахисників в Ірані», – підкреслив Філіп Лютер.

«Не слід потурати іранській владі. ЄС повинен рішуче закликати до негайного і беззастережного звільнення всіх ув’язнених за мирну правозахисну діяльність, а також закликати покласти край використанню судів для репресій».

У доповіді наводяться 45 окремих епізодів переслідувань борців проти смертної кари, профспілкових активістів, представниць жіночих рухів, захисників прав меншин, адвокатів та інших громадських діячів, зокрема тих, які вимагають справедливості щодо жертв масових страт і зникнень в 1980-х роках.

Росія: Федеральна влада має негайно та рішуче відреагувати на погрози громадським та політичним активістам
21.01.2016
Смертна кара: «Керівництво для початківців»
Смертна кара у 2014: Факти та цифри