Іракців, що тікають з підконтрольних ІДІЛ територій, катують, піддають насильницьким зникненням та вбивають

Воєнізовані загони ополчення та урядові сили Іраку здійснили серйозні порушення права людини, включно зі скоєнням військових злочинів таких як катування, свавільні утримування,  насильницькі викрадення, і позасудові страти  тисяч цивільних  громадян, що тікали з підконтрольних озброєному угрупованню територій,  так званої  Ісламської Держави (ІД), заявила Amnesty International в новій доповіді, опублікованій сьогодні.

Доповідь «Покарані за злочини ІДІЛ»: жорстоке поводження загонів ополчення та урядових сил з переміщеними іракцями розповідає про жахливі акти помсти по відношенню до цивільного населення, що витікає із підконтрольних ІД територій, та демонструє занепокоєння ймовірністю масових порушень через підготовку операції зі звільнення підконтрольного ІД міста Мосул.

Доповідь базується на інтерв’ю з понад 470 колишніми  в’язнями, свідками та родичами вбитих, зниклих, та утримуваних осіб, так само, як і з посадовими особами, активістами, співробітниками гуманітарних організацій.

«Після втечі від жахів війни і тиранії ІД, араби-суніти в Іраку  піддаються    жорстоким  нападам з метою помсти, що скоюються  ополченням та урядовими силами та караються за злочини ІД », зазначив Філіп Лютер, директор з досліджень та правозахисної діяльності  Amnesty International на Близькму Сході і в Північній Африці.

«Зараз Ірак стикається з дуже реальними і смертельними загрозами безпеці з боку ІД, але не може бути ніякого виправдання позасудовим стратам, насильницьким зникненням, тортурам, чи свавільним утриманням».

«Оскільки підготовка до битви за Мосул йде повним ходом, вкрай важливо, щоб іракська влада вжила заходів для попередження таких кричущих порушень. Держави, що підтримують військові дії у боротьбі з ІД в Іраку повинні  продемонструвати, що вони не будуть ігнорувати подібні порушення прав людини.

У доповіді йдеться про численні акти з метою помсти, та про дискримінацію, з якими стикаються сунітські араби, підозрювані в причетності до злочинів Ісламської Держави, або в її підтримці. Багато з них були вимушені залишити свої домівки під час масштабних військових операцій в 2016 році, що відбувались в тому числі в Фаллуджі, і прилеглих районах ( в провінції Анбар), районі аль-Ширкат (провінції Салах-ед-Дін), Хавіджі (провінції Кіркук) та навколо Мосула (провінції Найнава).

Здебільшого, загони ополчення, що причетні до порушень, складаються з шиїтів та відомі, як Сили Народної Мобілізації, вони вже давно підтримуються іракською владою, яка надає їм фінансову підтримку і зброю. Вони були офіційно  визнані як частина іракської армії в лютому 2016 року.

Відповідальність уряду за ці порушення не може бути проігнорованою  державами-сюзниками   у боротьбі з ІД , тому вони повинні проводити ретельні перевірки, аби гарантувати, що будь-яка підтримка чи обладнання, яке вони постачають не сприяє порушенням.

Масові викрадення, вбивства й тортури

Дослідження Amnesty International показує, що військові злочини та інші грубі порушення прав людини  здійснювались переважно шиїтськими загонами ополчення та, можливо,  урядовими силами, протягом операцій по захопленню Фаллуджі і прилеглих районів від ІД у травні й червні 2016 року.

В одному шокуючому інциденті, принаймні 12 чоловіків і чотири хлопчики з племені Джумайла, які втекли з аль-Сіджиру, на північ від Фаллуджі, були страчені без суду, після того, як вони здалися людям у військовій формі та формі федеральної поліції 30 травня. Чоловіків і старших хлопців   відокремили від жінок і дітей молодшого віку, перед тим, як вишикували в ряд і розстріляли. Принаймні 73 інших чоловіки та хлопці старшого віку з того ж племені були захоплені кількома днями раніше й досі вважаються зниклими.

Бойовики також викрадали, катували і вбивали чоловіків і хлопчиків із племені Мехемда, які втекли із Саклавії, іншого міста на півночі від Фаллуджі. 3 червня близько 1300 чоловіків і хлопчиків старшого віку було захоплено. Трьома днями пізніше понад 600 з них були передані місцевим посадовцям Анбару зі слідами тортур на тілі.

Ті, що вижили, опитані Amnesty International, заявили, що їх утримували на покинутій фермі, били різними предметами, у тому числі лопатами, позбавляли їжі і води. Один із тих, хто вижили сказав, що 17 з його родичів зникли безвісти, в тому числі і його 17-річний племінник. Ще один з його родичів помер, ймовірно, в результаті тортур.

«Була кров на стінах…Вони били мене всім, що вміщувалося в їхніх руках – металевими прутами, лопатами, трубами, кабелем…Вони топтали нас своїми чоботами. Вони ображали нас, і казали, що це розплата за різанину на базі Кемп-Спейчер [в якій було вбито близько 1700 захоплених курсантів шиїтів]…я бачив, як двоє людей померли на моїх очах», розповів він Amnesty International.

Місцевий слідчий комітет, створений губернатором Анбару дійшов висновку, що 49 осіб захоплених з Саклавії було вбито – розстріляно або спалено, або закатовано до смерті – і що 643 інших залишилися зниклими безвісті. Уряд оголосив, що було порушено розслідування  і арешти проводилися, але не  надав ніякої докладної інформації про висновки або затриманих.

Викрадення і масові вбивства в районі Фаллуджі далеко не окремі випадки. По всій країні, тисячі сунітських чоловіків і хлопчиків, які втекли з контрольованої ІД території, були викрадені загонами ополчення. Більшість пропали безвісти після того, як самі здалися урядовим силам, або ж були викрадені із домівок, таборів для внутрішньопереміщенних осіб, або на контрольно-пропускних пунктах, або просто на вулицях.

За словами місцевого парламентаря, з кінця 2014 року члени Хезболли викрали близько 2000 чоловіків та хлопчиків на контрольно-пропускному пункті аль-Раззаза,  що розділяє провінції Анбар і Кербела.

«Хашд [бойовики] забрали наших чоловіків, кажучи, що це розплата [за злочини ІД]», казала «Сальма» (ім’я змінено для захисту особистості), чий чоловік був схоплений на контрольно-пропускному пункті аль-Раззаза разом із двома двоюрідними братами в січні 2016, коли вони втікали від ІД.

«Іракська влада, чия співучасть та бездіяльність перед лицем масових порушень зробили свій внесок в нинішню атмосферу безкарності, повинна приборкати бойовиків і дати зрозуміти, що такі серйозні порушення не будуть допускатись. Вона повинна неупереджено й незалежно розслідувати всі заяви про застосування тортур, насильницьких зникнень і позасудових страт», сказав Філіп Лютер.

Недотримання цього дозволить   насильству, пригнобленню й несправедливості продовжуватися, і викликає серйозні побоювання з приводу безпеки цивільних осіб, які досі перебувають в Мосулі, з моменту, як почнеться операція.

Катування та порушення в місцях позбавлення волі

Всі чоловіки бойового віку (приблизно від 15 до 65 років), що покидають райони контрольовані ІД, піддаються перевірці на благонадійність з боку іракської влади і напівавтономного регіонального уряду Курдистану, щоб визначити, чи є в них зв’язки з ІД. Але це вкрай непрозорий, сповнений помилок процес . У той час, як деяких відпускають через кілька днів, інших передають  службам безпеки  й утримують протягом декількох тижнів, або місяців у жахливих умовах, без доступу до родин, або зовнішнього світу, та без направлення до суду.

У доповіді говориться про катування та жорстоке поводження служб безпеки з затримуваними на охоронних об’єктах,   неофіційних тюрмах ополчення та місцях утримання,  підконтрольних міністерствам оборони та внутрішніх справ в провінціях Анбар, Багдад, Діяла і Салах аль-Дін.

Затримані розповіли Amnesty International, що їх довго утримували в болючих позах, катували струмом, били, знущались та погрожували, що їхні родички будуть зґвалтовані.

Колишні затримані курдськими силами безпеки (Асайіш) в Дібісі, Махмурі і Дохуці в курдському регіоні Іраку також заявили, що вони піддавалися тортурам та іншим видам жорстокого поводження.

Один чоловік описав застосування тортур на об’єкті, контрольованому іракськими збройними силами й розвідкою в районі села Хадж Алі в червні 2016 року, де було понад 50 осіб в одній кімнаті, які неодноразово піддавалися побиттю:

«Вони били мене товстим кабелем по стопах моїх ніг. Я бачив ще одного затриманого зі слідами погашеної сигарети на тілі. На хлопчика 15-ти років вилили гарячий віск. Вони хотіли, щоб ми зізнались, що належимо до ІДІЛ».

Іракські суди мають історію, що базується на примусових «зізнаннях», щоб засудити відповідачів у серйозних звинуваченнях в кричуще несправедливих судових процесах – часто засуджуючи їх до смерті. Поки що, в 2016 році, щонайменше 88 страт були проведені в основному за звинувачення в тероризмі. Було винесено десятки смертних вироків і приблизно 3000 чоловік залишаються в камері смертників.

Передумова

Результати цієї доповіді були розповсюджені серед іракської та курдської влади 21 вересня. Жодної відповіді не було отримано від іракської влади. Курдська влада відреагувала, в основному, заперечуючи висновки Amnesty International.

Десятки тисяч іракців були примусово переміщені іракськими урядовими силами і пешмергою (курдськими збройними силами), а також ополченням, з середини 2014 року. Багатьом із них заборонили повертатися в свої будинки, нібито з міркувань безпеки, або вони стикаються з довільними й дискримінаційними обмеженнями на свободу пересування. Часто їх утримують в таборах без можливості отримання засобів для існування або доступу до основних послуг.

Ємен: вибухом бомби, виготовленої у США, були вбиті та скалічені діти
22.09.2017
Нова доповідь Amnesty International про становище жертв масових зґвалтувань у боснійській війні 1992-1995 років
15.09.2017