Хронологія конфлікту на сході України

Танк українських сил в Горлівці, лютий 2014 (с) ANATOLII STEPANOV/AFP/Getty Images

Конфлікт, який розгорнувся на сході України весною 2014 року, призвів до тисяч смертей, гуманітарної катастрофи в Донбасі та кризи біженців та внутрішньо переміщених осіб.

На практиці збройні конфлікти неминуче несуть руйнівні наслідки для мирного населення, території, де відбуваються бойові дії, та, безумовно, для учасників конфлікту.

Проте існують закони війни, закріплені в Женевських конвенціях, які мають на меті захист цивільного населення та об’єктів, а також тих, хто не бере активної участі у бойових діях.

Викрадення, катування, позасудові страти та невибіркові атаки є порушеннями законів війни та здійснювалися обома воюючими сторонами на сході України, що втягнуті у конфлікт.

Хронологія подій

До квітня озброєні противники нового уряду в Києві зайняли адміністративні будівлі, включно з управліннями міліції і служби безпеки у Донецьку, Луганську і кількох менших містах, та взяли під контроль значну частину Донбасу.

15 квітня уряд оголосив про початок «антитерористичної операції». На цьому етапі ситуація швидко переросла у збройний конфлікт між урядовими силами і сепаратистськими озброєними групами, яких підтримує Росія.

В липні 2014 Amnesty International опублікувала доповідь, в якій задокументувала викрадення і тортури, скоєні збройними угрупованнями сепаратистів і українськими силами.

Sasha, a 19-year-old pro-Ukrainian activist, fled to Kyiv after he was abducted by separatists at gunpoint in Luhansk. He said he was beaten repeatedly for 24 hours.

19-річного проукраїнського активіста Сашу було викрадено членами збройної групи в Луганську 12 червня. Після 24-годинного безперервного побиття і катування електричним струмом його звільнили за умови сплати батьком викупу у розмірі US $ 60 000.

Проукраїнські сили впевнено просувались до кінця серпня, допоки Росія збільшила своє таємне військове втручання в Україні.

Amnesty International була першою міжнародної правозахисною організацією, яка надала докази участі Росії у конфлікті та визнала конфлікт міжнародним.

SatImagery_area 1 after

Супутникові знімки, які доводять російське втручання в конфлікт на сході

Домовленість про припинення вогню між воюючими сторонами, досягнута на переговорах в Мінську, Білорусь, у вересні, лише зменшила масштаб бойових дій.

В опублікованій у жовтні 2014 доповіді Amnesty International «Позасудові страти під час конфлікту в східній Україні» були представлені результати дослідження тверджень про страти та інші навмисні вбивства зі сторони проросійських сепаратистів та прокиївських сил.

KKY_7794for-web-728x453

Надпис: “Загинули за Путінську брехню” . Місце поховання в смт. Нижня Кринка

Після того, як де-факто влада Донецька і Луганська провела «вибори» 2 листопада, Києв відкликав свою пропозицію обмеженої автономії для регіону.

Активні бойові дії поновилися в середині січня після обстрілу автобусу у Волновасі, в результаті якого загинуло 10 мирних жителів і 18 було поранено.

Подальша серйозне відновлення бойових дій, в тому числі у Донецьку та Дебальцевому, мала наслідком жахливі втрати серед цивільного населення.

У лютому 2015 Amnesty International зібрала жахливі докази загибелі цивільних осіб внаслідок невибіркових атак в Донецьку і Дебальцеве.

12 лютого у Мінську в форматі “нормандської четвірки” була узгоджена нова мирна угода. Її підписали участники контактної групи у складі представників ОБСЄ, України, Росії та а керівників самопроголошених “ДНР” та “ЛНР”.

Хоча положення угоди не були повністю реалізовані, інтенсивність бойових дій значно зменшилась. Попри це, в деяких місцевостях збройні зіткнення тривають досі. Багато хто побоюється, що в будь-який час можуть відновитися більш інтенсивні бойові дії.

Опублікована у травні 2015 доповідь Amnesty International Зломлені тіла: тортури і позасудові страти на сході України наводить переконливі свідчення частих та широкомасштабних порушень щодо полонених зі сторони різних викрадачів по обидві сторони конфлікту.

Former prisoner Igor Lyamin, age 42, who was subject to severe beatings and electric shocks while being held by pro-Kyiv forces in Sept-Nov 2014. Amnesty International published a briefing, Breaking Bodies: Torture and summary killings in eastern Ukraine, on 28 May 2015 which provides compelling evidence of frequent and widespread prisoner abuse by a broad range of captors on both sides of the conflict.

Колишнього в’язня Ігоря Ляміна, 42 роки, став жертсвою жортокого поводження та катування електрошоком з боку про-Київських сил у вересні-листопаді 2014 року.

Станом на травень 2015 року понад 6000 людей загинуло в результаті конфлікту.

Чому необхідна ратифікація Римського статуту?

Практично всі порушення законів війни в ході конфлікту не були розслідувані, а порушники продовжують насолоджуватись своєю безкарністю.

Українська влада в значній мірі продемонструвала як своє небажання, так і неспроможність розслідувати воєнні злочини на території Донбасу.

Альтернативним органом, який міг би розслідувати порушення, є Міжнародний кримінальний суд (МКС). МКС кримінально переслідує осіб, підозрюваних у скоєнні актів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, зокрема, але не виключно,  – катувань, позасудових страт і насильницьких зникнень.

Україна підписала Римський статут в 2000 році, але досі не ратифікувала цей установчий документ МКС. Таким чином, юрисдикція МКС не поширюється на території України, а також на її громадян.

11312871_10152999995703978_379621854023016408_o

Заступник голови ВР Оксана Сироїд, як і багато інших депутатів, підтримують ратифікацію Римського статуту МКС.

Україна повинна ратифікувати Римський статут з тим, щоб уможливити розгляд Судом злочинів згідно з міжнародним правом, скоєних під час конфлікту. Необхідно також ретроспективно прийняти юрисдикцію МКС щодо усіх злочинів, скоєних до ратифікації Римського статуту. Усі воєнні злочини, скоєні на території Донбасу, необхідно терміново і неупереджено розслідувати, а винних притягнути до відповідальності.

Допоможіть нам створити тиск на владу України з метою ратифікації Римського статуту – підпишіть петицію.

Даний матеріал опубліковано в просвітницьких цілях для підтримки кампанії Amnesty International за ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Україні. Приєднання України до Міжнародного кримінального суду дозволило б цій інстанції проводити розслідування воєнних злочинів, скоєних в ході конфлікту на сході України, і ініціювати судове переслідування воєнних злочинців. Більше про кампанію — http://amnesty.org.ua/what_we_do/icc_now/

Чотирнадцятирічний підліток став жертвою «війни з наркотиками» на Філіппінах
08.09.2017
Басейн озера Чад: через поновлення діяльності «Боко Харам» різко зросла кількість смертей серед цивільного населення