Греція: шукачі притулку живуть на островах у жахливих умовах

Прем’єр міністр Алексіс Ципрас має припинити політику утримання шукачів притулку на островах у Егейському морі. До цього його закликали 19 правозахисних та гуманітарних організацій у спільному зверненні, опублікованому вчора, 23 жовтня.

Тисячі людей, серед яких малі діти, вагітні жінки та особи з інвалідністю змушені лишатися у жахливих умовах перед наближенням зими. Примушення людей, що шукають притулку, лишатися в умовах, що порушують їхні права, шкідливі для здоров’я та самопочуття, та принизливі для гідності, не може бути виправдане реалізацією угоди між Грецією і Туреччиною.

З початку імплементації грецько-турецької угоди (березень 2016 року), острови Лесбос, Хіос, Самос, Кос та Лерос стали місцем безстрокового утримання. Тисячі жінок, чоловіків і дітей опинилися у жалюгідних та нестабільних умовах, значна частина з них не мають доступу до процедури надання притулку. Шукачі притулку, що прибули на острови у перші дні від початку імплементації угоди, застрягли там майже на 19 місяців.

Нещодавнє збільшення кількості новоприбулих людей, підвищило тиск на перенаселені центри прийому та ідентифікації. Наразі прибуває помірна кількість людей, з розміщенням яких Греція та ЄС мають бути здатні впоратися, але серед них значна кількість дітей та жінок.

Ситуація особливо критична на Самосі та Лесбосі, де більше 8300 шукачів притулку та мігрантів живуть у приміщеннях розрахованих на 3000 людей. Нещодавнє повідомлення про те, що 2000 шукачів притулку у найближчі тижні переселять на материк, є гарною новиною. Але цього недостатньо, щоб у достатній мірі знизити перенаселення і це не вирішує системну проблему, що викликала критичну ситуацію, а саме — політику утримання прибулих на островах.

З наближенням третьої зими відтоді, як люди почали масово прибувати на грецькі острови, стало очевидно, що влада Греції не може задовольнити основні потреби шукачів притулку, поки вони знаходяться на островах. Євросоюз та влада Греції використовують імплементацію угоди з Туреччиною у якості виправдання політики утримання шукачів притулку на островах. Але примушення людей лишатися в умовах, що порушують їхні права, є шкідливими для здоров’я та принизливими для гідності, не має жодного виправдання.

Організації, що підписалися під заявою, закликали прем’єр-міністра Алексіса Ціпраса захистити права людини шукачів притулку, яких утримують на островах, шляхом припинення цієї політики. Шукачі притулку мають бути переселені на материк, де їм можуть надати адекватне житло та сервіси, а їхні прохання про надання притулку мають бути справедливо розглянуті.

Цитати учасниць/ків заяви

«Греція має припинити свою жорстоку політику утримання шукачів притулку на островах», — заявила дослідниця Human Rights Watch Ева Коссе. Люди не повинні провести ще одну зиму у неотоплюваних наметах без доступу до найнеобхіднішого».

«Політика утримання ставить під загрозу життя людей, які шукають притулку у Європі», — каже Яна Фрей, директорка Міжнародного комітету порятунку у Греції. Ми вітаємо рішення уряду переселити 2000 людей з островів Лесбос і Самос, але це має бути лише перший крок. «Набагато більше слід зробити, щоб поліпшити умови на островах та переселити найбільші уразливі групи людей на материк. Щоб ця зима не не спричинила людьські жертви».

Угода між Евросоюзом і Туреччиною не має використовуватися як привід для утримання шукачів притулку у нелюдських умовах на грецьких островах, — каже Ірем Арф, дослідниця Amnesty International з питань міграції. Уряд Греції повинен в обов’язковому порядку переселити людей на материк.

Греція: голосування за юридичне визнання гендеру – крок вперед у боротьбі за права трансгендерів
12.10.2017
«Велика зрада Європи»: тисячі афганских біженців повертають назад, назустріч смерті та тортурам
06.10.2017