Греція: голосування за юридичне визнання гендеру – крок вперед у боротьбі за права трансгендерів

Прийняття нового закону, що регулює юридичне визнання гендерної ідентичності, стало історичним кроком вперед для трансгендерних людей у Греції.

У новому законі, який був прийнятий позавчора, 10 жовтня, чітко вказано, що трансгендери можуть змінювати свої документи без вимог медичного втручання чи проходження обстежень.

«Сьогоднішня реформа − це перемога, досягнена тяжкими зусиллями захисників прав трансгендерів у Греції, які виборювали її роками. Вона дає всім змогу чітко зрозуміти, що жодну особу не мають змушувати проходити медичні процедури для того, щоб отримати офіційне визнання власної особистості – того, ким вона є»

− наголосив Фотіс Філіппоу, заступник директора  Amnesty International у Європі.

«Хоча ця реформа є історичним кроком у правильному напрямку, цей бій не можна вважати повністю виграним. Уряд Греції має внести подальші законодавчі зміни аби забезпечити, щоб трансгендерні люди в Греції могли отримати юридичне визнання їхньої ідентичності, не будучи змушеними відмовлятися від інших прав».

Довідка:

Amnesty International разом із Greek Transgender Support Association (SYD), Colour Youth та All Out провела цього року кампанію за реформу юридичного визнання гендеру в Греції, яку також піддримали такі організації, як Transgender Europe та ILGA-Europe. Близько 24.000 людей приєдналися до цієї кампанії, закликаючи уряд Греції прийняти законопроект про реформу процедури юридичного визнання гендерної ідентичності трансгендерних людей.

Новий закон, однак, містить наступні недоліки:

— Вимогу про те, що визнання має бути затверджене місцевим судом замість простого, доступного адміністративного процесу.

— Вимогу про те, що суддя сам вирішує, чи відповідає зовнішній вигляд особи тому гендеру, з яким ця особа себе ідентифікує, створюючи ризик того, що суддя буде керуватися власними гендерними стереотипами.

— Закон забороняє доступ до юридичного визнання гендерної ідентичності трансгендерам-біженцям та мігрантам.

— Закон також позбавляє «небінарних осіб» можливості отримати офіційні документи, що підтверджували б їхню гендерну ідентичність.

— Одружені трансгендерні люди будуть змушені розлучитися, перш ніж вони зможуть змінити свій гендер юридично.

— Якщо трансгендерна особа має дитину, її гендер та ім’я в свідоцтві про народження дитини не підлягають змінам. Це є порушенням недоторканності приватного життя трансгендерної особи.

— Незважаючи на те, що процедура буде доступна дітям, старшим 15 років, загальні вікові обмеження лишаються в силі. Діти, що прагнуть юридичного визнання гендеру, не повинні зіштовхуватися з додатковими перешкодами, на кшталт обстеження їхнього психічного здоров’я, якого вимагає новий закон для дітей віком від 15 до 16 років.

Вищевказанні положення нового закону змушують трансгендерних людей, що прагнуть юридичного визнання їхньої гендерної ідентичності, обирати між реалізацією цього та забезпеченням інших прав людини.

Photo credit: © Reiters / Alkis Constantinidis

Amnesty International вимагає звільнення всіх жертв облав на ЛГБТКІ-людей у Азербайджані
02.10.2017
Росія: рішення про депортацію журналіста до Узбекистану ставить його під загрозу переслідування та катувань