Гомофобне насильство затьмарило ЛГБТ марш у Києві

blood
Щонайменше 15 людей було поранено під час Маршу Рівності, включаючи 5 міліціонерів та 10 учасників

Незважаючи на зусилля правоохоронців сьогодні, українська влада повинна була заздалегідь вжити більших зусиль, щоб запобігти насильницьким нападам на ЛГБТ активістів, кілька з яких були поранені сьогодні, заявила Amnesty International.

"Замість того, щоб відреагувати на заклики до насильства з боку праворадикальних груп належною підготовкою, міліція прийняла рішення надати захист маршируючим тільки вчора. Якби більше часу було витрачено на планування та координацію, цих поранень могло б не бути. "
Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty по Європі

Відсутність координації з організаторами заходу та неспроможність забезпечити належну евакуацію призвело до того, що незважаючи на наявність принаймні 1500 міліціонерів та солдат національної гвардії, близько 10 протестуючих були поранені у результаті атак з боку контр-демонстрантів. Принаймні п’ять міліціонерів були поранені, один знаходиться в критичному стані.

«Огидного гомофобного насильства, яке спалахнуло сьогодні на київських вулицях, можна було б уникнути. Проте замість того, щоб відреагувати на заклики до насильства з боку праворадикальних груп належною підготовкою, міліція прийняла рішення надати захист маршируючим тільки вчора. Якби більше часу було витрачено на планування та координацію, цих поранень могло б не бути», — сказав Денис Кривошеєв, заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

«Вкрай важливо, щоб влада провела розслідування та переслідувала в судовому порядку тих, хто несе відповідальність за насильство. Необхідно також вживати більше зусиль для захисту членів ЛГБТ спільноти від атак в майбутньому».

У 2012 і 2014 Марші ЛГБТ в Києві скасовували в останній момент після заяв правоохоронців про те, що беручи до уваги загрози, вони не зможуть забезпечити безпеку учасників. Цього року погрози знову прозвучали з боку праворадикальних груп, Свободи і Правого Сектору. Міліція провела зустрічі з організаторами заходу, намагаючись відмовити їх від проведення заходу, але зрештою рішення про захист Маршу було прийнято в п’ятницю, 5 червня.

З міркувань безпеки маршрут Маршу тримали в секреті до останнього моменту. Розпочавши ходу о 10 годині ранку, близько 250 активістів майже одразу були атаковані. Хоча міліція вжила заходів, щоб захистити демонстрантів, заарештувавши щонайменше 28 контр-демонстрантів, були випадки, коли зроблено було недостатньо . Один зі свідків розповів Amnesty International, як міліціонери, сформовані в кордон, не захистили міжнародних спостерігачів, яких наздоганяв агресивно налаштованій натовп.

«Дуже сумно, що подія, метою якої було святкування рівності, різноманіття і права на свободу вираження та зібрань, спровокувала таку насильницьку гомофобію, а реакція влади недостатньою», — сказав Денис Кривошеєв.

«Тим не менш, той факт, що марш відбувся, як і планувалося, означає, що Україна пройшла важливу перевірку на толерантність. Це не безболісне випробування, і очевидно, що країна має пройти ще довгий шлях до становлення більш толерантного суспільства».

KyivPride_2016
Блог: Як перший безпечний Марш Рівності розвінчав міфи про ЛГБТІ спільноту
17.06.2016
Активісти під час прайду в Києві, Україна, червень 2015. © GENYA SAVILOV/AFP/Getty Images
КиївПрайд – справжній розквіт прав людини
14.06.2016
Марш Рівності: відкритий лист Віталію Кличку
06.06.2016
Росіє_зупини_нечесну_гру
«Росіє, зупини нечесну гру!». Акція на підтримку в’язнів совісті в Росії
19.05.2016
Росіє_зупини_нечесну_гру
ПРЕС-АНОНС: флешмоб “Росіє, зупини нечесну гру!”
19.05.2016