Гід для зайнятих правозахисниць/ків

Давайте будемо чесними, на тлі неспокійного життя, наповненого роботою, сім’єю, друзями і тисячами зобов’язань, які конкурують за наш час кожен день, може бути важко знайти хвильку для участі в цілеспрямованих заходах за права людини. Наприклад, іноді складно відпроситись з роботи чи з лекції в університеті, щоб взяти участь в акції на захист прав жінок.

З іншого боку, багато важливих та впливових дій на захист прав можуть відбуватися і в затишних куточках, доступних для вас щодня, зокрема, на вашому робочому місці у вигляді відправки одного імейлу.

Ми пропонуємо декілька шляхів того, як можна займатись активізмом в сфері прав людини у вашому повсякденному житті.

1) Підписання онлайн петицій

Сьогодні вам вже не потрібно фізично стукати в двері,  щоб зібрати підписи під петицією. В епоху цифрових технологій тисячі петицій доступні нам у декілька кліків. Перехід на сайт і заповнення форми з прізвищем може вплинути на припинення дитячої праці, звільнення несправедливо засуджених та відновлення справедливості. Проте Ваш підпис – це тільки частина можливого впливу на покращення ситуації з правами людини.

2) Діліться статтями і заходами в соціальних мережах

Багато з нас мають аккаунти в соціальних мережах на Facebook, Twitter, Tumblr, Vk та інших, на які мільйони людей в середньому витрачають майже дві години в день.

Кожен і кожна з нас має вплив на нашу особисту мережу спілкування, і ми можемо використовувати цю силу, щоб надихнути близьких нам людей приєднатися до глобального руху за права людини. Нещодавно прочитали переконливу статтю про захист прав жінок? Лайкніть. Поділіться в мережі. Обговоріть її.

Якщо ви підписали петицію, то опублікуйте її на своїй сторінці та попросіть своїх друзів зробити те саме. Якщо хтось опублікував статтю або висловив думку з питань прав людини – згодні ви з нею чи ні – долучіться до розмови з ними. Такі прості дії можуть підтримати і навчити людей навколо вас, стимулюючи їх думати про свої дії та цінності.

3) Обговорюйте це з вашими близькими

Це нібито очевидно, але не варто недооцінювати силу розмови про свої переконання з оточуючими вас людьми. Порушення прав людини можуть продовжуватися саме через наше мовчання, що дорівнює їх прийняттю.

Звичайно, починати розмову на складні теми, як расизм і дискримінація меншин незручно, але це дуже важливо, бо тим самим ви висвітлюєте ці проблеми у своїх громадах, а не продовжуєте ховати їх під килимом.

Ви можете змінити чиюсь думку! Наприклад, коли президент США Барак Обама змінив свою позицію щодо одностатевих шлюбів і виступив на їх підтримку, він розповів про особистий досвід з ЛГБТ друзями як одну з основних причин. Ваш голос є найсильнішим серед тих, хто вас любить і довіряє вам. Користуйтесь ним.

4) Зробіть активізм частиною своєї роботи чи хобі

Якщо займатись активізмом у вільні хвилини не виходить, спробуйте знайти час у роботі або дозвіллі. Сьогодні багато компаній пропонують своїм співробітникам брати участь у благодійності та займатись соціально відповідальними проектами.

Всі ці можливості дозволяють вам займатися питаннями прав людини в звичайний робочий час, тим самим покращуючи загальний профіль вашої компанії. Якщо ваша компанія не пропонує такий вибір, ви можете поговорити з відділом кадрів про користь волонтерства для співробітників.

Активізм також може бути частиною сімейного часу і хобі. Бігуни можуть зібрати підписи під петиціями під час тренування для забігу. Батьки можуть заохочувати активізм в своїх дітях, допомагаючи їм писати листи до місцевих представників або попросити їх зробити малюнок до свого листа.

Активізм проявляється не тільки у великих маршах і протестах. Істинний активіст живе своїми переконаннями в повсякденному житті і знаходить можливості, великі і малі, зробити позитивні зміни навколо себе.

Емілі Логан є директором з Acquisition and Retention в Care2. Її команда працює з партнерами активістами, щоб привернути увагу до їх петицій та розвити кампанії в повномасштабні організаторські заходи. Емілі також активно працює з сотнями некомерційних організацій, щоб допомогти їм долучати членів і донорів, і будувати онлайн стратегії.

Ця стаття була створена гостьовим блогером. Цей блог не обов’язково відображає позицію або думку Amnesty International.

Тренінг Amnesty International у Києві: Правозахисний активізм тут і зараз
27.02.2017
Блог: Як перший безпечний Марш Рівності розвінчав міфи про ЛГБТІ спільноту
17.06.2016
“Росіє, зупини нечесну гру!”. Акція на підтримку в’язнів совісті в Росії
19.05.2016
ПРЕС-АНОНС: флешмоб “Росіє, зупини нечесну гру!”
19.05.2016
Storify: Як проходить онлайн акція за ратифікацію Римського статуту