Генеральний секретар Amnesty International закликав Росію звільнити Олега Сенцова

«Олег Сенцов голодує вже 25 днів на знак протесту проти утримання Росією в неволі українських політв’язнів. Він сам отримав 20-річний термін ув’язнення унаслідок несправедливого та політично мотивованого судового процесу. Ми підтримуємо Олега і вимагаємо його звільнення!», написав Саліл Шетті, Генеральний секретар Amnesty International у своєму Twitter.

14 травня український кінорежисер Олег Сенцов  розпочав безстрокове голодування, закликаючи до звільнення “усіх українських політичних в’язнів” в Російській Федерації.

16 травня у листі, переданому через адвоката, Олег Сенцов оголосив, що він, “громадянин України, який був незаконно засуджений російським судом та відбуває покарання у виправній колонії в Лабитнангі, оголошує голодування на невизначений термін з 14 травня 2018 року”. Він стверджує, що припинить голодування лише за умови звільнення “всіх українських політичних в’язнів”, засуджених Російською Федерацією.

Олег Сенцов засуджений на 20 років ув’язнення в результаті несправедливого судового розгляду за політично мотивованими обвинуваченнями. Amnesty International закликає до його негайного звільнення.

Amnesty International неодноразово  вказувала на порушення права на справедливий судовий розгляд у Росії. Катування та інше жорстоке поводження є поширеними порушеннями в системі кримінального судочинства РФ. Крім того,  умови під час етапування в’язнів у РФ можна прирівняти до тортур та жорстокого поводження.