Довгоочікувана справедливість для в’язня совісті Ільдара Дадіна

Президія Верховного суду скасувала вирок в’язню совісті Ільдару Дадіну, засудженому за статтею про неодноразові порушення правил проведення масових акцій, і визнав його право на реабілітацію. Суд підтримав клопотання Генпрокуратури, представник якої заявив, що в діях Дадіна був відсутній склад злочину.

Ільдар Дадін вийде на свободу, коли постанова Президії Верховної Ради прийде в колонію в Алтайському краї, де він відбуває покарання.

Amnesty International визнала Ільдара Дадіна в’язнем совісті і протягом більше року вела кампанію по його звільненню. Справа Ільдара Дадіна згадується і в річній доповіді організації, присвяченій порушенню прав людини в світі за 2016-2017 роки.

Верховний суд переглянув справу Ільдара Дадіна після того, як на початку лютого Конституційний суд вніс роз’яснення з приводу застосування ст. 212.1 Кримінального кодексу про неодноразові порушення правил проведення масових акцій. Конституційний суд обмежив дію цієї статті тільки тими випадками, коли порушення на мітингах і демонстраціях «спричинили заподіяння реальної шкоди».

Саме проведення «неузгоджених» мирних зібрань або участь в них є правопорушенням суто формальним, не може розглядатися як таке, що представляє суспільну небезпеку, і, відповідно, не має призводити до кримінального переслідування — визначив Конституційний суд. Одночасно КС виніс рішення про перегляд справи Ільдара Дадіна, який став першим з росіян, засудженим до реального терміну ув’язнення за ст. 212.1 КК, і саме він подав скаргу на неконституційність цієї статті.

«Сьогоднішнє рішення російського суду, це перш за все перемога самого Ільдара Дадіна — перемога над системою, над репресіями, над страхом. Два роки в’язниці — це та ціна, яку Дадіну довелося заплатити за те, щоб довести, що мирний протест — не злочин, а право», — заявив голова російського представництва Amnesty International Сергій Нікітін.

«Amnesty International розраховує, що тепер, після рішень Конституційного і Верховного судів, сумнозвісна стаття 212.1 не має більше протиправно використовуватися владою для залякування незгодних і придушення мирних зібрань», — додав Нікітін.

Кримінальні справи за статтею 212.1 були також порушені проти трьох інших громадських активістів: організатора «прогулянок опозиції» Марка Гальперіна, а також Володимира Іонова і Ірини Калмикова. Іонів і Калмикова, побоюючись переслідувань, покинули Росію. Рішення Конституційного і Верховного судів тепер повинні привести до припинення їх кримінального переслідування.

Публічна заява: Перелік питань, що викликають занепокоєнність Amnesty International у Російській Федерації
20.10.2016