Доповідь Amnesty International наводить нові свідчення катувань та вбивств полонених під час конфлікту в Україні

Переконливі свідчення про триваючі воєнні злочини, у тому числі про катування і позасудові страти полонених, служать нагадуванням про жорстокість методів, що застосовуються майже щодня в умовах тліючого конфлікту на сході України. Про це сьогодні заявила Amnesty International, презентуючи нову доповідь у Києві.

"Понад 30 колишніх полонених, яких утримували з обох сторін конфлікту, надали нам ґрунтовні і страхітливі свідчення про порушення з боку своїх викрадачів "
Денис Кривошеєв, заступник директора AI по Європі

Доповідь Зломлені тіла: тортури і позасудові страти на сході України наводить переконливі свідчення частих та широкомасштабних порушень щодо полонених зі сторони різних викрадачів по обидві сторони конфлікту.

Описані колишніми полоненими знущання включають побиття, які мали наслідком переломи кісток, катування електричним струмом, завдання ударів холодною зброєю, підвішування до стелі, позбавлення сну протягом декількох днів, погрози смертю, відмова в невідкладній медичній допомозі та імітації страт.

«Наші польові дослідження на сході України демонструють, що катування затриманих під час тліючого конфлікту є настільки ж поширеними, наскільки й шокуючими. Понад 30 колишніх полонених, яких утримували з обох сторін конфлікту, надали нам ґрунтовні і страхітливі свідчення про порушення з боку своїх викрадачів», — сказав Денис Кривошеєв, заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

«Ув’язнених з обох сторін піддавали побиттям та імітаціям страт. Ми також задокументували позасудові страти осіб, яких утримували сепаратистські групи. Навмисне вбивство затриманих в ході конфлікту є воєнним злочином».

«Як про-київські, так і сепаратистські сили, повинні покласти край цим злочинам і переконатися, що всі бійці під їх контролем знають про наслідки порушень щодо полонених під час конфлікту, які передбачені міжнародним правом. Українська влада повинна розслідувати всі твердження про скоєння воєнних злочинів та інших порушень, відкрити справи і зібрати докази порушень з боку сил сепаратистів з тим, щоб  притягнути до відповідальності всіх винних у вчиненні таких жахливих діянь».

З 33 колишніх полонених, опитаних Amnesty International, 32 описали важкі побої чи інші серйозні порушення, що були скоєні як сепаратистськими, так і про-київськими групами. Всі опитані були затримані в період з липня 2014 року до квітня 2015, і організація провела більшу частину інтерв’ю в березні, квітні і травні цього року.

Amnesty International підтвердила свідчення потерпілих за допомогою додаткових доказів, у тому числі рентгенівських знімків зламаних кісток, лікарняних записів, фотографій синців та інших травм, рубців, і відсутніх зубів. Двоє постраждалих ще проходили лікування в лікарні на час проведення інтерв’ю.

За застосування катувань та жорстокого поводження, ймовірно, відповідає велика кількість викрадачів з обох сторін конфлікту. Зі всіх опитаних організацією колишніх в’язнів, 17 утримували сепаратисти і 16 – про-київські сили та правоохоронні органи, включаючи Службу безпеки України (СБУ).

Amnesty International також задокументувала принаймні три недавні інциденти, коли сепаратистські бійці застосували позасудові страти щодо якнайменше восьми про-київських бійців. Ці факти підтверджені свідченнями очевидців, записами медичною документацією, доказами, розміщеними в соціальних мережах та ЗМІ. В інтерв’ю з журналістом, один з лідерів сепаратистської збройної групи відкрито зізнався у вбивстві полонених українських солдатів, що є воєнним злочином.

Більшість з найгірших порушень відбуваються в неофіційних місцях утримання під вартою. Це зазвичай відбувається протягом перших днів перебування в полоні, і групи, які діють поза офіційними та де-факто структурами командування, як правило, схильні діяти особливо жорстоко та незаконно.

Ситуація на сепаратистській стороні відрізняється хаотичними діями великої кількості різних груп, які утримують полонених в щонайменше десяти відомих місцях.

Свідчення колишнього полоненого, якого утримували представники “Правого сектору”, про-київського бойового загону, є особливо тривожними. Використовуючи покинутий молодіжний табір в якості імпровізованої в’язниці, “Правий сектор”, як повідомляється, утримував десятки цивільних полонених у якості заручників, жорстоко катуючи їх та вимагаючи великі суми грошей від них і їхніх сімей. Amnesty International повідомила українську владу про ці конкретні твердження, але не отримала відповіді.

Amnesty International виявила, що обидві сторони довільно затримують мирних жителів, які не скоїли жодного злочину, але співчувають протилежній стороні. Представники організації поспілкувалися з цивільними, яких затримали і побили тільки за те, що вони мали фотографії з акцій Євромайдану на своїх телефонах, або за те, що мали телефонні номери сепаратистів.

«У деяких випадках цих цивільних осіб затримали в якості валюти для обміну полоненими, але також могли в такий спосіб карати за їх погляди. Це тривожна і незаконна практика, яку необхідно негайно зупинити» сказав Денис Крівошеєв.

Amnesty International закликає відповідні установи ООН та експертів до відрядження термінової місії в Україну, щоб відвідати всі місця утримання полонених у зв’язку з конфліктом –ї в тому числі неофіційні місця утримання під вартою. Серед таких установ мають бути: Підкомітет з недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження і покарання, Робоча група з довільних затримань і насильницьких зникнень і Спеціальний доповідач з питань тортур.

Чотирнадцятирічний підліток став жертвою «війни з наркотиками» на Філіппінах
08.09.2017
Басейн озера Чад: через поновлення діяльності «Боко Харам» різко зросла кількість смертей серед цивільного населення
05.09.2017